Canon PowerShot S5 IS

Vrei mai mult decât un simplu aparat foto point-and-shot, vrei să experimentezi tehnici fotografice avansate, dar parcă un aparat profesional nu ţi se potriveşte şi mai este şi scump. Atunci ce faci? În situaţia de faţă e clar că eşti în cautarea unui „prosumer”. Termenul sună ciudat întradevăr, dar a fost conceput din denumirile gamelor „professional” si „consumer” şi defineşte soluţia de mijloc, de compromis, pentru pasionaţii de fotografie.

Canon, poate cel mai important jucător din domeniul fotografiei digitale, are o serie de succes pe zona prosumer care s-a aflat întotdeauna printre fruntaşe. Seria a fost deschisă de PowerShot S1 IS la începutul lui 2004 şi continuată cu alte trei modele.

S-a plecat de la 3.2 MP, s-a trecut pe la 5 MP cu modelul S2, apoi la 6 MP corespunzători lui S3 şi recent s-a îmbunătăţit familia cu S5 de 8 MP. Există şi asemănări între ele, cum ar fi design-ul aparatului, un „DSLR like” (explic în curând şi termenul), zoom-ul optic sănătos de 10x sau 12x şi stabilizatorul optic de imagine, o facilitate rar întâlnită în 2004 însă extrem de utilă. De fapt, notaţia IS din denumirea aparatelor foto digitale Canon reprezintă prescurtarea de la „Image Stabilizer”.

Mai sus menţionam termenul „DSLR like” şi am rămas dator cu o explicaţie. Este o denumire populară mai mult decât una oficială, reprezentând acele aparate foto al cărui aspect seamănă cu modelele profesionale DSLR. Adică: au un obiectiv proeminent, partea dreaptă a aparatului este lată pentru o fixare mai bună în mână, unele dispun chiar de şină pentru montarea unui blitz extern, şi să nu uităm de funcţiile avansate care le încorporează.

Dar să revenim şi să ne mutăm atenţia către ultimul membru apărut al gamei: PowerShot S5 IS, anunţat de Canon pe 7 mai şi aşteptat în curând pe piaţă. Iniţial am crezut că sunt în urmă cu noutăţile şi am căutat modelul S4 IS, cel care ar urma în mod logic după S3 IS. L-am gasit, însă în ograda celor de la Nikon, principalul concurent al Canon pe zona DSLR. Probabil din această cauză s-a trecut peste S4 IS direct la S5 IS. Sunt întradevăr nişte simple denumiri care nu afectează cu nimic utilizatorul şi cu atât mai mult capacităţile aparatului.

PowerShot S3 IS, modelul anului 2006

PowerShot S5 IS este ceva mai mare, dar şi mai greu: 550g