Canon IXUS 510 HS – ultra-compactă cu dotări exotice

Canon IXUS 510 HS - ultra-compactă cu dotări exotice

Canon IXUS 510 HS este topul de gamă al producătorului japonez în segmentul aparatelor foto digitale ultra-compacte. Comparativ cu modelele anterioare, dimensiunile au fost reduse, dar au apărut facilităţi noi. Am putea spune chiar că IXUS 510 HS oferă tot ce este mai bun pe piaţă pentru un utilizator începător.

Canon IXUS 510 HS - ultra-compactă de top

Construcţie

Pentru teste am avut parte de un aparat Canon IXUS 510 HS de culoare neagră. Ea i se potriveşte cel mai bine aparatului deoarece maschează ecranul sesibil la atingere ce acoperă tot spatele. Da, aţi citit corect. Butoanele cu care eram obişnuiţi au dispărut. În afară de cele trei de pe latura superioară, aparatul nu mai are butoane fizice. Meniurile şi setările sunt navigate cu ajutorul interfeţei de pe ecran. Vom vedea mai târziu cât de ergonomică este ea.

Aparatul foto are un corp construit din metal şi plastic. El este mai mic decât modelele anterioare din aceeaşi gamă. Ne surprinde plăcut felul în care Canon a reuşit să includă un obiectiv cu zoom optic 12x într-un aparat cu o grosime mai mică de 20 mm. IXUS 510 HS vine cu câteva schimbări fizice importante pentru segmentul aparatelor foto ultra-compacte. În primul rând, bateria nu mai este plată şi dreptungiulară. Ea este acum rotunjită şi de dimensiunile unei baterii AA obişnuite.

Canon IXUS 510 HS - design minimalist

A doua schimbare importantă adusă de Canon IXUS 510 HS este folosirea unui card microSD. Comparativ cu dimensiunile aparatului, un card SD este mare. Cele microSD devin din ce în ce mai populare. Din păcate, folosirea sa are un mic dezavantaj pentru un utilizator obişnuit. În lipsa unui cablu de date, era foarte uşor să iei cardul SD şi să-l introduci în cititorul de la laptop. Chiar şi aşa, vom vedea că producătorul s-a gândit la această situaţie şi a dotat IXUS 510 HS cu un modul WiFi.

Specificaţii

  • Senzor: 10 MP, 1/2.3″, CMOS, iluminat din spate
  • Rezoluţie foto: 3648×2736
  • Procesor de imagine: DIGIC 5 cu iSAPS
  • Valori ISO: 100-3200
  • Obiectiv: 28-336 mm, 12x zoom optic, F3.4-5.6
  • Stabilizarea imaginii: Optică, în obiectiv
  • Focalizare: 9 puncte, detectarea feţei, în punct selectat pe ecran
  • Fotografie în rafală: 2,6 fps, 6,1 fps la 2,5 MP
  • Ecran: 3.2″, 461.000 puncte, sensibil la atingere
  • Înregistrare video: 1920×1080, 24 fps, MOV, compresie H.264
  • Card: microSD/SDHC/SDXC
  • Baterie: 870 mAh, Li-ion, 190 fotografii (CIPA)
  • Dimensiuni: 85,8 x 53,5 x 19,8 mm
  • Greutate: 163 g cu baterie şi card

Dotări

Dacă tot am menţionat modulul WiFi, să vedem cum reuşeşte el să uşureze transferul imaginilor. Am fi apreciat dacă producătorul ar fi integrat undeva în meniu controlul pentru placa de reţea wireless a lui Canon IXUS 510 HS. În schimb, utilizatorul poate alege modul în care va face transferul de imagini fără fir şi reţeaua wireless dorită de undeva din meniul modului de redare al camerei. În acest mod, un simbol al unei reţele wireless te întâmpină cu mai multe opţiuni. Poţi să trimiţi imaginile către un telefon mobil, către un PC sau către un serviciu de partajare a imaginilor de pe Internet.

Canon IXUS 510 HS - versiunea cu carcasă albă

Transferul între dispozitive se poate realiza fie prin intermediul unei reţele wireless prezente în zonă, fie prin intermediul unei reţele ad-hoc creată de camera foto. Dacă doriţi să descărcaţi imaginile din cameră pe un telefon mobil, în App Store şi Google Play există aplicaţia CameraWindow. Ea este relativ uşor de folosit, iar imaginile sunt transferate foarte rapid.

Revenind la dotările de bază ale ultra-compactei de faţă, trebuie să subliniem că ea a fost dotată cu un senzor bun pentru segmentul în care se încadrează. Este vorba despre un senzor CMOS iluminat din spate (BSI), cu dimensiune de 1/2.3″. Deşi este un senzor mic, el are doar 10 MP. Prezenţa acestui senzor este subliniată şi de literele HS din denumirea camerei foto.

Obiectivul lui IXUS 510 HS se retrage complet în interiorul aparatului şi are o plajă focală echivalentă de 28-336 mm. El vine cu stabilizare optică şi are mulţi paşi intermediari pentru zoom. Cu o diafragmă F3.4, el nu poate fi considerat foarte luminos. Deasupra sa se găsesc două microfoane ce permit înregistrarea stereo a sunetului pentru clipurile video. Pentru cei care doresc să afişeze direct pe un LCD TV imaginile din aparat, pe una din laturi se găseşte o mufă microHDMI, ascunsă de un capac de plastic.

Ecran şi interfaţă

Nu putem vorbi despre ecranul tactil al lui Canon IXUS 510 HS fără să luăm în considerare interfaţa aparatului. Cu o diagonală de 3.2″ şi o rezoluţie decentă, el are filtrul sensibil la atingere de tip capacitiv. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, iar calitatea imaginii este foarte bună. Nu au fost probleme legate de sensibilitatea lui la atingere. Din păcate, Canon nu a dus până la capăt transformarea necesară pentru folosirea unui ecran tactil.

Canon IXUS 510 HS - ecranul tactil

Interfaţa simplificată de la aparatele foto compacte Canon este uşor de folosit atunci când ai parte de butoane direcţionale. Din păcate, acestea au fost eliminate şi totul se controlează acum prin atingeri. Am apreciat mult faptul că zoom-ul optic însă se controlează cu inelul din jurul declanşatorului. Interfaţa aparatului a fost evident modificată pentru utilizarea cu butoane virtuale, dar nu îndeajuns de mult.

În modul de fotografiere sunt disponibile butoane mari pentru câteva funcţii importante, însă meniul rapid, de pe latura din stânga a rămas la fel ca la aparatele compacte Canon cu butoane. Din fericire, opţiunile sunt destul de mari pentru a putea fi uşor selectate cu degetul. Problemele apar în meniul principal. Acesta a rămas la rândul lui neschimbat , dar opţiunile sunt amplasate pe linii cam subţiri pentru a fi uşor selectate cu degetul, iar navigarea prin lista de opţiuni este imprecisă.

Calitatea imaginii

Atunci când vorbim despre calitatea imaginii oferite de o cameră foto compactă, trebuie să ne raportăm la alte modele similare. Dacă am pune Canon IXUS 510 HS pe lângă un DSLR sau un aparat mirrorless, comparaţie îşi pierde din relevanţă. Acestea fiind spuse, calitatea imaginii per ansamblu oferită de această ultra-compactă este foarte bună. Senzorul cu o rezoluţie bună este principalul responsabil la acest capitol.

ISO 125, F4.5, 1/500 s ISO 100, F5.6, 1/250 s
ISO 200, F5.6, 1/400 s ISO 200, F5.0, 1/800 s

Dacă ne uităm cu un ochi critic, nu putem să nu observăm că şi în condiţii de lumină optimă, procesorul de imagine trebuie să prelucreze un sesizabil zgomot de imagine. Detalii sunt destul de bine conturate, dar devin mai puţin clare la zoom optic maxim. Aici apar limitările date de obiectiv. Culorile ar putea fi ceva mai vii şi este posibil ca utilizatorii să aprecieze mai mult modul Vivid. Aberaţiile cromatice sunt vizibile, însă procesorul de imagine reuşeşte să le menţină la un nivel acceptabil.

iContrast Off iContrast Auto
Fără zoom Zoom optic 12x

Test ISO

Dimensiunile reduse ale pixelilor de pe senzorul lui Canon IXUS 510 HS îşi spun cuvântul chiar şi la ISO 100. Se poate observa uşor o granulaţie, care în trecut era specifică pentru valori ISO mai mari. Detaliile sunt încă bine păstrate la ISO 200, dar încep uşor să fie afectate la ISO 400. Procesorul trebuie să se lupte serios cu zgomotul de imagine la ISO 800, iar detaliile sunt foarte afectate. Puteţi folosi ISO 1600 dacă veţi redimensiona ulterior fotografia, însă valoarea ISO maximă de 3200 este greu de recomandat indiferent de situaţie.

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200

Înregistrare video

Mă aşteptam la mult din partea lui IXUS 510 HS la acest capitol. Calitatea filmării este puţin peste medie, cu detalii destul de bine capturate. Focalizarea automată este prezentă, dar puţin cam lentă, iar stabilizarea optică îşi face treaba la activarea zoom-ului optic. Pentru ca zgomotul produs de obiectiv să nu fie captat de microfoanele de deasupra lui, mecanismul obiectivului este încetinit în acest mod. Fişierele sunt salvate pe card cu extensia MOV, iar compresia este realizată cu codec-ul H.264. Un minut de filmare full HD ocupă 260 MB pe card, iar un minut de filmare 720p necesită 180 MB. Mai jos găsiţi două clipuri de test.

Clip 1920×1080 – 130 MB

Clip 1280×720 – 90 MB

Alte aspecte

Cu un ecran tactil pe aproape toată suprafaţa din spate a carcasei, Canon IXUS 510 HS este un aparat destul de greu de folosit cu o singură mână. De asemenea, nu există o zonă unde să poată fi amplasat degetul mare al mâine drepte pentru o susţinere bună a aparatului. Pe de altă parte, aparatul este foarte compact şi se pierde într-un buzunar mai mare. Acumulatorul are o autonomie ceva mai mică decât cea cu care eram obişnuiţi la compacte similare. Este indicat să nu uitaţi încărcătorul acasă, chiar dacă excursia se desfăşoară pe parcursul a 2-3 zile.

ISO 100, F4.0, 1/400 s ISO 800, F4.5, 1/25 s
ISO 1000, F3.4, 1/20 s ISO 1600, F5.6, 1/13 s

Preţ şi disponibilitate

Canon IXUS 510 HS este disponibil în ţara noastră la un preţ de aproximativ 1.650 lei. În magazinele de profil pot fi găsite cele două versiuni de culoare din imaginile de mai sus. Dacă modulul WiFi nu este atât de important, puteţi să luaţi în considerare modelul IXUS 500 care are aceleaşi specificaţii. El costă aproximativ 1.400 lei.

Concluzie

Canon IXUS 510 HS este o ultra-compactă foarte interesantă. Producătorul a renunţat la butoane în favoarea controlului tactil pe ecran. Acesta poate fi un lucru de apreciat în anumite situaţii, însă interfaţa nu a fost modificată complet pentru utilizarea cu degetul. De asemenea, folosirea aparatului cu o singură mână este puţin dificilă.

Canon IXUS 510 HS - o pierzi prin buzunar

Când vine vorba de calitatea imaginii, impresiile generale sunt bune. Pozele arată bine în condiţii optime, dar utilizatorii ar putea să folosescă profilul de culoare Vivid pentru rezultate şi mai bune. Performanţele în condiţii de lumină slabă sunt decente, atâta timp cât nu vizualizaţi imaginea la rezoluţie 100% pe ecranul monitorului. Filmarea HD putea fi mai bună, cu o rată de compresie ceva mai eficientă. Preţul lui Canon IXUS 510 HS poate părea mare, însă este specific ultra-compactelor ultra-dotate. Modelul IXUS 500 este o alternativă mai accesibilă.

Plusuri şi minusuri:

[+] foarte compactă
[+] calitate bună a imaginii
[+] transferul imaginilor prin reţea wireless
[+] multe facilităţi pentru amatori
[-] interfaţa mai are nevoie de optimizare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News