Olympus PEN E-P5 – ediţie aniversară pentru mirrorless-ul retro

11.05.2013
Olympus PEN E-P5 - ediţie aniversară pentru mirrorless-ul retro

Cu 50 de ani în urmă, Olympus lansa gama de aparate foto PEN F. Ele se remarcau prin faptul că folosească un obturator rotativ care expunea filmul şi amplasa pe poziţie următorul cadru dintr-o singură mişcare. Olympus PEN E-P5 este noul top de gamă al producătorului şi împrumută câteva elemente de design de la modelul lansat cu o jumătate de secol în urmă. În rest, PEN E-P5 este aparat foto mirrorless ce include cele mai avansate tehnologii de pe piaţă. Poate cea mai importantă dintre ele este sistemul de stabilizare pe cinci axe al senzorului, un sistem foarte eficient pe care l-am întâlnit la OMD E-M5. Alături el, Olympus oferă fotografiere în rafală cu 9 cadre pe secundă, un obturator capabili de timpi de expunere de 1/8000 s şi o pornire foarte rapidă a aparatului.

Olympus PEN E-P5, noul mirrorless de top

Din punct de vedere constructiv, Olympus PEN E-P5 este compact şi vine cu un blitz integrat. Ecranul de 3” are o rezoluţie mare, este sensibil la atingere şi rabatabil pe verticală. Modulul WiFi nu putea să lipsească şi odată cu el sunt oferite câteva aplicaţii. Printre ele se numără cele pentru transferul imaginilor şi controlul aparatului cu ajutorul smartphone-ului. În lipsa unui modul NFC, conectarea rapidă a aparatului se face prin scanarea unui cod QR afişat pe ecran. Fotografii cu pretenţii vor aprecia însă mai mult prezenţa a două rotiţe pentru ajustarea parametrilor, una pentru degetul mare şi una pentru aratător, amplasată sub declanşator.

Olympus PEN E-P5 - un nivel de control foarte bun

Patina lui PEN E-P5 vine cu un conector special şi poate fi folosită pentru ataşarea unui ocular electronic. Acesta are o rezoluţie dublă faţă de cea a ecranului şi un factor de mărire de 1,48x. Pentru acest model de top, Olumpus a pregătit un nou obiectiv de kit. Acesta este fix, de 17 mm şi are F1.8, fiind foarte potrivit pentru fotografie în lumină scăzută. Olympus PEN E-P5 va fi disponibil pe piaţă în luna mai. Preţul său nu va fi însă foarte accesibil, ţinând cont de performanţele oferite. Body-ul va costa 1.000 €, kit-ul cu obiectivul standard 14-42 mm va costa 1.100 €, iar preţul kit-ului cu obiectivul de 17 mm va fi de 1.450 €.

Olympus PEN E-P5 cu ocularul electronic ataşat

Olympus PEN E-P5 cu obiectivul de 17 mm şi ecranul înclinat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News