Panasonic G1 – primul aparat foto DSLR de tip Micro Four Thirds

12.09.2008
Panasonic G1 – primul aparat foto DSLR de tip Micro Four Thirds

Cu ceva timp în urmă Panasonic şi Olympus au făcut ceva furori cu un anunţ despre un nou format de aparate foto digitale de tip DSLR. Formatul Four Thirds promovat de Olympus a fost pus la cură de slăbire, iar rezultatul s-a numit Micro Four Thirds. Mai precis, a fost eliminată pentaprisma, montura a fost îngustată, iar sistemul optic a suferit modificări, astfel încât corpul aparatului poate fi confundat cu cel al unei camere compacte. Intenţia celor doi producători a fost să umple acel segment gri aflat între camerele compacte şi cele DSLR, păstrând dimensiunile de la cele dintâi şi calitatea imaginii a celor din urmă.

Panasonic G1 - primul aparat foto DSLR de tip Micro Four Thirds

Primul aparat de tip Micro Four Thirds este Panasonic G1, anunţat astăzi în Japonia. Dotat cu un senzor 4:3 Live MOS de 12.1 MP, corpul acestuia cântăreşte doar 385 g şi are o grosime, în zona cea mai îngustă, de doar 2 cm. Pentaprisma a fost înlocuită de un ocular electronic, iar ecranul LCD rabatabil de 3” permite previzualizarea pozei (Live View). Dintre dotările se remarcă sistemul de stabilizare a imaginii MEGA OIS, procesorul de imagine Venus Engine HD, sistemul Supersonic Wave Filter pentru curăţarea senzorului, posibilitatea de urmărire a subiectului în cadru pentru focalizare precisă şi ieşirea HDMI prin intermediul unui cablu special.

Panasonic G1 - ecran LCD rabatabil de 3

Iniţial vor fi disponibile două obiective pentru Panasonic DMC-G1, însă vor putea fi folosite şi cele specifice sistemului Four Thirds cu ajutorul unui adaptor special. Se aşteaptă ca şi Olympus să lanseze anul viitor un aparat în acest nou segment. Conform celor de la Engadget.com, Panasonic G1 va fi disponibil pe piaţa din Japonia pe 31 octombrie la un preţ estimativ de 750 $ sau de 1.200 $ împreună cu obiectivul LUMIX G 45-200 mm F4-5.6. Din surse locale am aflat că aparatul va ajunge şi în România pe 1 noiembrie. Mai multe poze ale aparatului găsiţi în galeria multimedia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News