Samsung folosește procesarea AI pentru optimizarea sunetului redat pe noile TV-uri QLED

24.04.2020
Samsung folosește procesarea AI pentru optimizarea sunetului redat pe noile TV-uri QLED

Samsung extinde folosirea algoritmilor de inteligență artificială, adaptând sunetul trimis spre difuzoare cu imaginea afișată pe ecranele noilor modele QLED TV. Scopul este obținerea unei mai bune spațializări a sunetului, asociind efectele audio cu obiectele aflate în mișcare pe ecran.

Spre exemplu, dacă într-o secvență apare o mașină care de se deplasează pe șosea, traversând ecranul de la stânga la dreapta, televizorul va potrivi sunetul motorului cu mișcarea detectată, astfel încât spectatorul să sesizeze imediat direcția din care vine vehiculul.

Cu noua gamă de televizoare 8K QLED TV din 2020, Samsung extinde repertoriul de tehnologii menite să îmbunătățească experiența audio introducând Object Tracking Sound+, Active Voice Amplifier și Q-Symphony, bazate pe procesare AI.

Pentru a recrea experiența audio multicanal a unei săli de cinema, tehnologia Object Tracking Sound + urmărește mișcările de pe ecran, direcționând sunetul către oricare dintre cele șase difuzoare încorporate. Dispuse pe rama televizorului, două dintre difuzoare sunt orientate în față iar alte patru acoperă axa mișcărilor stânga-dreapta, sus-jos. Principala diferență față de alte sisteme audio surround este că acesta funcționează și cu sunet stereo din surse obișnuite (ex. transmisiunile TV), spațializarea fiind aproximată de procesorul televizorului ținând cont și de conținutul afișat pe ecran.

Tehnologia AVA (Active Voice Amplifier) ține cont de sunetul extern din încăpere și apoi ajustează nivelul vocal de la televizor, astfel încât să nu fie necesar să reglați volumul frecvent. Ultimele televizoare de la Samsung vin cu senzori de sunet care măsoară volumul audio provenind de la televizor și zgomotul ambiental. Tehnologia AI compară apoi sunetele și apoi ridică selectiv volumul televizorului. În acest fel, dacă un mixer este pornit în bucătărie sau dacă este un tunet puternic, nu trebuie să creșteți volumul televizorului manual.

Funcția Q-Symphony sincronizează cele șase difuzoare încorporate în televizor cu sounbar-ul Samsung extern, astfel încât acestea să lucreze simultan pentru obținerea unei experiențe audio mai bogate. Televizorul poate chiar separa soundtrack-ul principal, inclusiv dialogurile, de semnalul principal, atribuind coloane sonore diferite televizorului și soundbar-ului.

Deocamdată, nu este clar în ce măsură vor fi preluate aceste tehnologii și la restul ofertei de televizoare Samsung, disponibilitatea acestora fiind în prezent limitată la modele de top 8K QLED TV din 2020.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult