Sony HX200V – un aparat ultra-zoom excelent cu un senzor modest

23.11.2012
Sony HX200V - un aparat ultra-zoom excelent cu un senzor modest

Nu sunt fan al aparatelor foto cu zoom mare deoarece înţeleg compromisurile făcute de producător. Pe de altă parte, când producătorul îşi dă silinţa să facă un aparat foto bun din cât mai multe puncte de vedere, este o plăcere să-l foloseşti. După ce-am petrecut mult timp de calitate cu Sony Cyber-shot HX200V, vreau să vă împărtăşesc impresiile pe care mi le-a lăsat.

Sony HX200V - masiv, solid, bine construit

Construcţie

Sony HX200V este un aparat solid şi bine construit. Când l-am luat în mână, am avut impresia că lucrez cu un DSLR. Grip-ul este puţin mai îngust ca la un DSLR, însă oferă o stabilitate foarte bună. Materialul carcasei este plastic, dar avem aici unul de calitate, cu îmbinări bine realizate. Obiectivul pare să fie piesa principală, în jurul căreia a fost construit totul. El dispune de un inel ce se învârte liber şi poate controla zoom-ul sau focalizarea. Deasupra sa găsim un blitz integrat ce se activează automat şi microfonul stereo pentru filmare.

Aparatul Sony HX200V nu pare să aibă mai multe butoane decât modele similare din piaţă, însă funcţionalitatea oferită este superioară. Spre exemplu, rotiţa de ajunstare a parametrilor de pe spate se poate apăsa. În felul acesta se pot accesa şi ajusta succesiv trei parametri cu un singur element de construcţie. În spatele declanşatorului mai găsim un buton pentru modul de focalizare şi unul personalizabil.

Sony HX200V - ofertă bună de butoane şi rotiţe

Pe spatele aparatului găsim un ecran de 3” cu o rezoluţie foarte bună. În plus, filtrul antireflex oferă o vizibilitate excelentă în lumina puternică de afară. Ecranul poate fi rabatat vertical, un lucru uşor de apreciat. În dreapta ecranului avem clasicul navigator rotund cu cinci butoane. Cum ne-am obişnuit deja, Sony HX200V are un buton dedicat pentru filmare. În acelaşi mod clasic, bateria şi slot-ul pentru carduri împart un compartiment în partea de jos a grip-ului.

Ocularul electronic

Includerea unui ocular electronic în lista de facilităţi a aparatului de faţă mi se pare o alegere normală, însă utilitatea lui se poate dovedi limitată. În primul rând, imaginea oferită are o rezoluţie mică şi este mică în sine. În aproape orice situaţie ecranul este cel mai potrivit pentru încadrare şi vizualizare. Imaginea oferită de ocular are o întârziere mică, sesizabilă la mişcările rapide ale aparatului. Activarea ocularului se face cu ajutorul unui senzor de prezenţă. Recomand atenţie atunci când ţineţi aparatul atârnat de gât. Din fericire, ocularul nu consumă la fel de mult ca ecranul.

Sony HX200V - ecranul este mult mai util decât ocularul electronic

Specificaţii

  • Senzor: 18,2 MP, 1/2.3”, BSI CMOS
  • Rezoluţie foto: 4896×3672
  • Procesor de imagine: BIONZ
  • Valori ISO: 100 – 12.800
  • Obiectiv: 27-810 mm, F2.8-5.6, 30x zoom optic
  • Stabilizarea imaginii: SteadyShot
  • Fotografie în rafală: 10 fps la rezoluţie maximă
  • Ecran: 3”, 920.000 puncte, rabatabil
  • Ocular: LCD, 201.000 puncte
  • Înregistrare video: 1920×1080, 60p, 28 Mbps
  • Card: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick, compatibil Eye-fi
  • Baterie: 900 mAh, 450 cadre
  • Dimensiuni: 122 x 87 x 93 mm
  • Greutate: 583 g

Dotări

Pentru a oferi o un obiectiv cu zoom optic mare, producătorul a fost obligat să folosească un senzor mic. Asta înseamnă o calitate slabă a imaginii, în comparaţie cu un senzor al unui aparat DSLR. Pe de altă parte, un obiectiv pentru DSLR cu distanţa focală de 800 mm, apropiată de cea maximă a lui Sony HX200V costă în jur de 10.000 € şi cântăreşte aproape 5 kg. Am dat aceste informaţii pentru a putea înţelege de ce nu poţi avea în acelaşi timp calitate foarte bună a imaginii şi zoom optic mare într-un format compact.

Sony HX200V - obiectivul extins la maxim

Obiectivul lui Sony HX200V este unul din cele mai bune de pe piaţă. Are o optică semnată Carl Zeiss, cu aberaţii cromatice vizibile foarte rar. Mecanismul său are multe poziţii intermediare şi este destul de rapid pentru o plajă focală atât de mare. La folosirea inelului de pe obiectiv se poate observa o uşoar întârziere între comandă şi activarea obiectivului. Sony HX200V are un blitz integrat foarte puternic la distanţe medii. El luminează foarte puternic la 4-5 m, fiind util la poze de grup realizate noaptea. Aparatul are în interior un modul GPS. El poate fi folosit pentru a localiza imaginile realizate sau pentru a afişa o busolă digitală.

Calitatea imaginii

Testând aparate foto din toate gamele, este posibil ca să fiu puţin cam pretenţios la calitatea imaginii. Sony HX200V are un senzor mic şi mă aşteptam ca să nu exceleze la acest capitol. Din păcate, aceasta este şi parţial vina producătorului. Sau a echipei de marketing. Am spus mai sus de ce un aparat foto cu zoom mare poate folosi doar un senzor mic, însă nu trebuie să exagerăm cu rezoluţia. 12 MP sunt suficienţi pentru un utilizator de rând, care vrea să imprime pozele la dimensiuni A4 sau mai mici. 18 MP sunt mulţi pe un senzor foarte mic şi afectează mult redarea detaliilor, chiar şi la valori ISO mici.

Fără zoom, ISO 100 Zoom 30x, ISO 100, F5.6
ISO 125, F4.5, 1/125 s ISO 160, F5.6, 1/250 s

Pozele realizate cu Sony HX200V pot să arate bine, dacă nu le vizualizezi la dimensiunea nativă. Redimensionate, rezultatele pot fi plăcute, culorile fiind bine reproduse, iar expunerea fiind destul de precisă. Din păcate, zgomotul de imagine sau rezultatul algoritmului de reducere a sa afectează imaginile încă de la valori ISO de bază. În comparaţie cu concurenţa, formată din Canon SX50, Panasonic FZ150 şi Nikon P510, aparatul Sony HX200V oferă o calitate similară a imaginii. Doar în anumite situaţii, modelul de la Sony pierde uşor mai multe detalii în faţa senzorilor de 12 MP şi 16 MP.

Test ISO

Efectele unui senzor mic cu mulţi pixeli le puteţi vedea aici. Detaliile nu sunt clare nici la ISO 100, iar cu cât valoarea creşte cu atât ele devin mai estompate. La ISO 400 ele încep să fie afectate serios, iar la ISO 800 se pierd parţial. ISO 1600 este o valoare pe care o puteţi folosi seara/noaptea, în condiţiile în care veţi redimensiona poza. Cât despre ISO 6400, această valoare transformă imaginile în picturi.

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 6400  

Înregistrare video

Acesta este un capitol la care Sony HX200V străluceşte. Filmarea este o combinaţie între rata de compresie mare şi un sistem de stabilizare optică excelent. Nici la zoom optic 30x nu vă trebuie neapărat trepied. Stabilizarea este eficientă din mână, iar pentru o poziţie mai sigură puteţi duce aparatul la ochi. Mai jos găsiţi două clipuri full HD, filmate la calitate maximă şi la nivelul imediat inferior. De menţionat faptul că aparatul filmează progresiv cu 60 fps.

Clip test 1 – 107 MB
Clip test 2 – 116 MB

Alte aspecte

Sony HX200v este unul dintre puţinele aparate foto a cărui baterie se poate încărca fără a fi extrasă. Eu am testat aparatul cu un încărcător separat, însă există şi o mufă de alimentare pe una din laturi. Meniurile nu mi s-au părut prea intuitive, dar acest fapt a fost compensat de numărul mare de butoane dedicate. În modurile manuale, valorile ISO sunt rapid accesibile cu ajutorul rotiţei de pe spate.

ISO 100, F3.2, 1/800 s ISO 800, F4.5, 1/13 s
ISO 800, F2.8, 1/13 s ISO 100, F2.8, 1/100 s
ISO 400, F2.8, 1/30 s Super macro, ISO 640, F2.8

Aparatul poate realiza imagini panoramice şi imagini 3D. De asemenea, la valori ISO mari, atunci când timpul de expunere permite aceasta, aparatul va compune două sau trei cadre pentru a obţine o imagine mai bună. În modul Macro, subiectul este focalizat chiar şi când este lipit de sticla obiectivului. Foarte puţine aparate se pot lăuda cu această performanţă. Aşa cum vedeţi în lista de specificaţii, autonomia acumulatorului intern este foarte bună pentru un aparat foto compact.

Sony HX200V - butoanele de pe latura superioară

Preţ şi disponibilitate

Sony Cyber-shot HX200V este disponibil în magazinele de profil la preţul de 1.700 lei.

Concluzie

Utilizarea lui Sony HX200V a fost o plăcere. Aparatul stă bine în mână, are o construcţie solidă, de calitate şi impresionează cu obiectivul său bine stabilizat. De asemenea, cei familiari cu modurile manuale de fotografiere vor aprecia butoanele personalizabile şi rotiţa de pe spate. Calitatea imaginii nu putea să fie un punct forte al aparatului, însă nu veţi găsi modele similare mult mai performante pe piaţă. Dacă redimensionaţi imaginile, nu veţi sesiza foarte tare zgomotul de imagine.

Sony HX200V - foarte plăcut în utilizare

Sony HX200V se adresează în primul rând celor care vor să surprindă un subiect aflat la distanţă mare, fie într-o fotografie, fie într-un clip video full HD. Cu un sistem de stabilizare foarte eficient, aparatul se va descurca foarte bine. Dacă doriţi o calitate mai bună a imaginii, va trebui să alegeţi un aparat cu senzor mai mare şi mai puţini MP, renunţând la zoom optic foarte mare.

Părţi pozitive

carcasă bine construită
obiectiv foarte bine stabilizat
ecran luminos, rabatabil
filmare full HD de calitate
mod super-macro
autonomie mare

Părţi negative

ocular electronic cu utilitate limitată
detaliile sunt afectate de zgomotul de imagine
meniuri mai puţin intuitive

Urmărește Go4IT.ro pe Google News