Canon XA10 – Full HD pentru profesionişti

Canon XA10 este o cameră video Full HD profesională, caracterizată prin greutate redusă şi o construcţie compactă, ce o recomandă drept un accesoriu ideal pentru filmarea de scene dinamice, competiţii sportive şi în general orice situaţie unde este dorită mai multă mobilitate decât poate permite formatul tradiţional al camerelor video pentru televiziune.

Canon XA10

Descriere

Canon XA10 dispune de 64 GB memorie internă şi două slot-uri pentru card SDXC, fiecare suportând capacităţi de 64 GB. Putem opta pentru extinderea spaţiului de stocare sau siguranţă sporită a materialului înregistrat, salvând simultan secvenţele video pe două card-uri de memorie.

Funcţia de captură video este asigurată de un procesor din gama Canon DIGIC DV III, conectat unui senzor de imagine bazat pe tehnologie CMOS, cu dimensiunea de 1/3 inch. Procesorul DIGIC DV III suportă o gamă variată de tehnologii Canon, printre care Face Detection pentru focalizarea automată pe feţele subiecţilor din imagini, Touch Focus pentru focalizarea selectivă a obiectelor cu ajutorul ecranului tactil şi Touch Exposure pentru controlul expunerii. Foarte utilă pentru scene dinamice, funcţia Touch & Track permite menţinerea focusului asupra unei singure persoane, indiferent dacă subiectul filmat este izolat sau se deplasează în cadrul unui grup de mai multe persoane. Atunci când este nevoie, putem apela colecţia de filtre pentru a da un plus de expresivitate imaginilor filmate, aplicând efecte ce amintesc de filmele de cinema.

Canon XA10

Obiectivul cu zoom optic 10x suportă o plajă focală echivalentă în sistemul 35 mm de 30.4 - 304 mm şi dispune de diafragmă cu 8 lamele, optimizată pentru reducerea efectului de difracţie a luminii, întâlnit la folosirea unor valori reduse pentru apertură.

Stabilizarea imaginii este asigurată de un sistem optic cu trei nivele de intensitate - Standard, Dynamic şi Powered IS.

Timpul de reacţie al funcţiei autofocus poate fi ajustat în trei incremente, în funcţie de efectul dorit pentru materialul înregistrat. Focalizarea imaginii poate fi realizată şi manual, folosind inelul ce înconjoară ansamblul optic.

Printre parametrii care pot fi ajustaţi manual se mai numără viteza obturatorului, apertura, respectiv factorul de amplificare (Gain) pentru senzorul optic şi microfon.

În adiţie pentru microfonul stereo încorporat avem un conector pentru microfon extern şi suport pentru microfon, integrat în mânerul detaşabil. Canon XA 10 este compatibil cu sistemul de comunicaţie bidirecţională Canon WM-V1 (achiziţionat separat), compus dintr-un microfon wireless cu rază de acţiune de până la 50 metri şi cască ce permite comunicarea între cameraman şi cel care realizează interviul.

Canon XA10

Canon XA10 foloseşte compresie AVCHD pentru înregistrarea materialelor video şi permite ajustarea în cinci incremente a ratei de compresie, cu valori cuprinse între 5 Mbps şi 24 Mbps. Putem alege între formatul standard 1080/50i şi 1080/25p, cu scanare progresivă a imaginii. Sunetul este obţinut folosind două canale audio şi este salvat în format Dolby Digital AC-3. Timpul de înregistrare la setări de calitate maximă este de aproximativ 5 ore şi 40 minute dacă ne limităm la cei 64 GB memorie integrată, dar poate urca până la peste 18 ore dacă populăm cele două slot-uri pentru card de memorie.

Încadrarea imaginilor este facilitată de un ecran LCD wide cu dimensiunea de 3.5 inch, prevăzut cu interfaţă capacitivă pentru accesarea sistemului de meniuri. Suplimentar, avem la dispoziţie şi un vizor electronic retractabil, util atunci când filmăm în medii bine iluminate, unde vizibilitatea ecranului LCD este insuficientă.

Moduri de filmare

Canon XA10 este adresat în primul rând utilizatorilor avansaţi, dornici să aibă un control deplin asupra parametrilor folosiţi pentru înregistrare. Din fericire în afara modului Manual, mai avem la dispoziţie alte două moduri de filmare - Smart Auto şi Cinema.

Canon XA10

Smart Auto lasă sarcina ajustării parametrilor de înregistrare în seama procesorului DIGIC DV III, iar acesta se descurcă admirabil în majoritatea situaţiilor. În mod Smart Auto, camera video poate comuta automat între 38 profile de înregistrare, printre care se face remarcat profilul Tele Macro, în care funcţia zoom este utilizată pentru a surprinde în cele mai mici detalii obiecte aflate la o distanţă minimă de 60 cm. Imaginile obţinute în acest mod prezintă un efect Depth-of-Field destul de pronunţat, ce contribuie la obţinerea unor înregistrări expresive.

Atunci când situaţia nu permite folosirea unei surse de lumină convenţională pentru realizarea filmărilor pe timp de noapte, comutarea în modul infraroşu ne permite să filmăm chiar şi în condiţii de întuneric total, ajutaţi de proiectorul infraroşu integrat în mânerul detaşabil. În acest mod de filmare înregistrările sunt obţinute alb-negru, sau cu efect de lumină verde pentru un impact artistic mai spectaculos.

Canon XA10

În modul Manual, avem la dispoziţie o tastă configurabilă şi reglaj incremental prin care putem ajusta deschiderea diafragmei, viteza obturatorului sau funcţia gain.

Pachetul cu accesorii

Canon XA10 este livrat împreună cu un mâner detaşabil, prevăzut cu intrări XLR, comutatori audio şi suport pentru microfon extern, lampă infraroşu, clapetă pentru funcţia zoom şi buton adiţional pentru activarea funcţiei de înregistrare. Instalat pe mânerul detaşabil mai găsim şi un suport pentru ataşarea de accesorii suplimentare.

Pachetul cu accesorii mai cuprinde o telecomandă infraroşu pentru accesarea de la distanţă a sistemului de meniuri şi funcţiile de bază ale camerei video, adaptor AC, cablu USB şi cabluri RCA.

Obiectivul este protejat de un capac ataşat manual, iar pentru zilele însorite avem la dispoziţie un parasolar detaşabil.

Canon XA10

Acumulatorul standard livrat în pachet oferă o putere de 6.3 Wh şi asigură o autonomie de aproximativ 90 min. Din fericire acesta este uşor detaşabil pentru a fi înlocuit cu o rezervă, dar pentru mai multă autonomie putem achiziţiona un acumulator cu capacitate extinsă.

Echipat cu acumulatorul standard şi lipsit de alte accesorii opţionale, Canon XA10 măsoară 13 x 17.8 x 20.3 cm şi cântăreşte aproximativ 780 grame.

Performanţe şi calitatea imaginii

Aşa cum ne-am aştepta de la o cameră video profesională, Canon XA10 excelează la filmarea scenelor dinamice, unde prezenţa unui sistem eficient pentru stabilizarea imaginii şi procesor puternic pentru compresia fluxului video sunt esenţiale în obţinerea unor înregistrări cursive, care păstrează un nivel ridicat al detaliilor.

Aşa cum se cuvine unei camere video cu pretenţii, senzorul CMOS de 1/3 inch este limitat la rezoluţia de 2 MP, suficient de altfel pentru captarea de imagini la rezoluţie FullHD. Cum oferirea unei rezoluţii ridicate pentru poze nu este prioritară pentru această cameră video, senzorul de imagine a putut fi optimizat pentru reducerea nivelului de zgomot şi maximizarea cantităţii de lumină captată. Prin urmare nivelul de zgomot din înregistrări este mult redus în comparaţie cu vasta majoritate a modelelor de camere video pentru amatori, beneficiu resimţit mai ales în scenele unde lumina ambiantă este redusă.

Canon XA10 - Video Sample 1
Canon XA10 - Video Sample 2
Canon XA10 - Video Sample 3

Cele două microfoane integrate oferă o calitate rezonabilă a sunetului, dar pentru rezultate optime va trebui să apelăm la un microfon extern.

Canon XA10

Concluzie

Având un preţ de aproximativ 7800 Lei, Canon XA10 nu este o cameră video pentru orice buzunar. Pentru preţul plătit suntem însă recompensaţi cu imagini la o calitate de invidiat, sistem eficient pentru stabilizarea imaginii şi suficiente opţiuni de configurare şi facilităţi pentru a-i mulţumii chiar şi pe cei mai pretenţioşi utilizatori.

Construcţia compactă şi greutatea redusă ar putea totuşi să nu fie pe placul celor obişnuiţi cu formatul tradiţional al camerelor video profesionale, apreciate ca fiind mai uşor de stabilizat şi manevrat decât cele compacte.

[+] înregistrare Full HD
[+] ecran tactil, de tip capacitiv
[+] construcţie compactă şi greutate redusă
[+] 64 GB memorie internă şi două slot-uri pentru card de memorie
[+] zoom optic 10x şi sistem avansat de stabilizare a imaginii
[+] opţiuni avansate de configurare
[+] mod de filmare pe timp de noapte, cu lumină infraroşie
[+] mâner detaşabil, prevăzut cu accesorii suplimentare
[+] telecomandă infraroşu
[-] preţ inaccesibil utilizatorilor obişnuiţi
[-] capacitate limitată pentru acumulatorul livrat în pachet
[-] adaptorul AC nu dispune de port dedicat pentru acumulator