Genius DVR-FHD590 – filmare în maşină fără griji

27.05.2013
Genius DVR-FHD590 - filmare în maşină fără griji

Din ce în ce mai mulţi şoferi încep să fie interesaţi de camerele video pentru filmarea din maşină. Tot felul de situaţii neplăcute din trafic pot fi evitate, rezolvate sau măcar ameliorate de un clip video. Desigur, filmarea se poate realiza şi cu aparatură consacrată, cum ar fi o cameră video obişnuită, un aparat foto compactă, o cameră pentru sporturi sau un smartphone. Camera dedicată pentru filmare din maşină are însă o serie de avantaje şi le vom reitera în prezentare de mai jos. Unul din producătorii cunoscuţi care a intrat pe piaţa românească cu aceste dispozitive este Genius. În continuare vă vom prezenta modelul DVR-FHD590.

Genius DVR-FHD590 - cameră pentru filmare din maşină

Construcţie

La prima vedere, camera de la Genius nu se remarcă în vreun fel. Are un obiectiv wide în faţă şi un ecran cu patru butoane pe spate. Lângă obiectiv se află şi un LED, însă utilitatea acestuia este extrem de redusă, aşa cum vom vedea în continuare. La o inspecţie mai atentă observăm cele două puncte de fixare cu şurub ale carcasei lui Genius DVR-FHD590. În pachet vom găsi unul din cele mai bune sisteme de fixare de pe piaţă.

Genius DVR-FHD590 cu suportul cu clemă

El este format dintr-un suport cu ventuză şi unul cu clemă. Ambele au şurubul amplasat pe un sistem de ajustare de tip nucă. Asta înseamnă că dispozitivul poate fi îndreptat în orice direcţie şi poate fi ajustat foarte repede atunci când este necesar. În plus, camera poate fi amplasată atât în partea de sus a parbrizului, cât şi pe planşa de bord. Suportul cu clemă ar putea fi utilizat pe parasolar sau pe o muchie a planşei de birou. În pachet găsim şi clasicul alimentator cu mufă miniUSB. El are un cablu destul de lung, ce poate fi fixat de-a lungul unui montant şi pe marginea parbrizului.

Specificaţii

  • Ecran: 2.4”
  • Senzor: 5 MP, 1/3.2”, CMOS, 124 grade
  • Filmare: 1920×1080, 1280×720, 30 fps, MOV
  • Card: microSDHC
  • Baterie: Li-ion
  • Conectori: miniUSB, mini HDMI
  • Alimentare: 5 V, 1 A
  • Baterie: 470 mAh
  • Dimensiuni: 68 x 62 x 30 mm
  • Greutate: 85 g

Genius DVR-FHD590 cu patina pentru detaşare rapidă

Dotări

După ce am testat două modele similare de la Mio, nu pot să nu observ similarităţile, în special între MiVue 358 şi DVR-FHD590. Ecranul are aceeaşi dimensiune, senzorul are aceeaşi rezoluţie, iar interfaţa, surpriză, este identică. În concluzie, nici performanţele nu ar trebui să difere foarte mult. Capacitatea bateriei nu este mare, dar ea este folosită de cameră pentru modul de înregistrare cu detectarea mişcării, atunci când maşina este oprită. Camerele Mio se lăudau cu un obiectiv cu deschidere de 130 grade. Cea de la Genius pare să aibă un unghi uşor puţin mai îngust, dar suficient pentru aplicaţia pentru care a fost creeată.

Ce înseamnă o cameră video pentru maşină

Calitatea imaginii nu este chiar atât de importantă pentru acest tip de camere video. Facilităţile cele mai importante sunt un unghi de filmare cât mai larg şi managementul automat al spaţiului de pe card. Camera trebuie să înregistreze clipuri de durată scurtă, 3 minute sau 5 minute în cazul de faţă şi să şteargă automat clipurile vechi pentru a putea înregistra pe spaţiul eliberat. În plus, Genius DVR-FHD590 are un accelerometru integrat şi va salva într-un director special clipurile în timpul cărora se întâmplă incidente. Spre exemplu, accelerometrul va înregistra o frânare foarte puternică şi clipul respectiv va fi salvat automat. Utilizatorul poate activa această funcţie manual în timpul filmării.

Genius DVR-FHD590 - meniul

Filmarea cu Genius DVR-FHD590

Cu sistemul de prindere foarte rapid, camera de la Genius este uşor de fixat şi de scos. Doar conectaţi alimentarea şi ataşaţi camera la suport. Dacă nu vreţi s-o lăsaţi în maşină, un buton de pe suport permite detaşarea rapidă. Camera porneşte automat odată cu pornirea motorului şi se opreşte în acelaşi fel. Dacă selectaţi această funcţie din meniuri, când motorul este oprit camera poate filma în momentul în care detectează mişcare. Cu un card de 16 GB sau 32 GB veţi putea folosi camera de la Genius fără griji. Dacă nu vreţi să păstraţi vreun clip, puteţi să formataţi cardul lunar. Funcţia de înregistrare de tip Emergency se poate dovedi utilă, însă vă recomand să selectaţi cel mai înalt nivel de sensibilitate pentru accelerometru. Altfel, el nu va activa filmarea nici la o frână foarte puternică.

Calitatea imaginii filmate cu Genius DVR-FHD590 nu excelează, însă ne aşteptam la acest lucru. Denumirea ne sugerează că ea poate filma la rezoluţie de 1920×1080 pixeli. Este drept că acest lucru este posibil, dar nu este indicat. Unghiul maxim de filmare, cel de 124 grade, este oferit la filmarea cu 1280×720 pixeli. Filmarea full HD nu este indicată nici măcar dacă vreţi să rememoraţi un peisaj de-a lungul drumului. Cu rate de compresie foarte similare, filmarea 720p va arăta mai bine.

Compresia destul de puternică a clipurilor reduce mult din nivelul de detalii, însă aceasta nu este chiar o problemă pentru o cameră de maşină. Dinamica incidentului va putea fi vizualizată într-un caz nefericit. Numerele de înmatriculare devin lizibile doar la distanţa relativ mici. Cea mai spinoasă problemă rămâne filmarea pe timp de noapte. Aici, camera DVR-FHD590 nu iese deloc în evidenţă. Chiar şi pe arterele bine iluminate imaginile sunt neclare şi închise. În afara oraşului, singura zona vizibilă este cea iluminată de faruri în faţa maşinii. În principiu, camera este aproape inutilă în afara oraşului şi parţial utilă în zonele urbane iluminate.

Filmare în modul monitorizare

Alte aspecte

Camera de la Genius are şi un mod foto, dar calitatea imaginii lasă de dorit. Dacă nu aveţi un telefon mobil cu o cameră foto la îndemână, puteţi să folosiţi această cameră pentru a fotografia maşina din mai multe unghiuri. LED-ul alăturat obiectivului nu va lumina decent la o distanţă mai mare de 1 m, fiind inutil atât pentru filmare, cât şi pentru fotografiere. În timpul testului, ce a durat câteva săptămâni, camera s-a blocat de câteva ori. Ea şi-a revenit după o repornire sau după extragerea cardului microSD. Numărul de fişiere ce pot fi salvate în directorul Emergency este limitat şi ele necesită o ştergere manuală.

Preţ şi disponibilitate

Genius DVR-FHD590 va intra în curând pe piaţa românească. Preţul ar trebui să fie de 450-600 lei.

Genius DVR-FHD590 - slot-ul pentru card este uşor accesibil

Concluzie

Camera Genius DVR-FHD590 este utilă pentru traficul intens din Capitală. Ea vă poate scuti de unele momente neplăcute la raportarea unui incident în trafic. Are toate facilităţile necesare unei camere pentru filmare din maşină şi puteţi chiar s-o lăsaţi să funcţioneze independent. Filmarea 720p are unghiul suficient de larg pentru o astfel de aplicaţie şi o calitate acceptabilă în condiţii de lumină bună. Sistemul de prindere este unul din cele mai bune de pe piaţă, iar uşurinţa cu care poate fi detaşată şi pusă în suport va fi foarte apreciată de utilizatori. Din păcate, filmarea pe timp de noapte este foarte slabă. Camera de la Genius nu este recomandată celor care circulă pe timp de noapte.

Părţi pozitive

sistem de prindere foarte bun
unghi de filmare decent
management automat al filmărilor
funcţie de monitorizare

Părţi negative

filmarea pe timp de noapte este aproape inutilă
filmarea full HD are o utilitate redusă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News