Sony a lansat prima cameră video 4K pentru amatori

05.09.2013
Sony a lansat prima cameră video 4K pentru amatori

Sony FDR-AX1 este primul Handycam 4K destinat amatorilor. Capabilă să filmeze la de 4 ori rezoluţia unei camere video Full HD, respectiv 3840×2160 pixeli, noua cameră video aduce televiziunea Ultra HD la îndemâna oricui, oferind totodată un motiv în plus pentru achiziţionarea unui televizor 4K.

Sony lansează prima cameră video 4K pentru amatori

Adresată entuziaştilor, dar cu performanţe ce-i va mulţumii inclusiv pe profesionişti, noua cameră Sony încorporează un procesor de imagine complet nou, adaptat special pentru formatul de televiziune 4K.

Senzorul optic este de tip BSI, cu dimensiune 1/2.3 inch şi filtru RGB pentru captarea de imagini color. Diferenţa este dată însă de numărul uriaş de pixeli conţinuţi – aproximativ 18.9 milioane, din care sunt utilizaţi efectiv 8.3 milioane. Comparată cu rezoluţia de aproximativ 2MP captată de o cameră Full HD obişnuită, diferenţa este impresionantă.

Optica este asigurată cu lentile Sony G Lens, instalate într-un obiectiv cu sistem de stabilizare OIS (Optical SteadyShot) şi apertură generoasă, ce porneşte de la F1.6 şi urcă la F3.4 după activarea funcţiei zoom.

Încadrarea imaginilor poate fi realizată fie cu vizorul electronic, sau apelând la monitorul Xtra Fine LCD de 3.5 inch.

Sony FDR-AX1 4K

Clipurile obţinute la rezoluţie 3840×2160, cu 30 de cadre pe secundă şi scanare progresivă, sunt păstrate pe card de memorie SDHC în fişiere comprimate la 60Mbps, rezultând o capacitate de 168 minute pentru un card de 64GB. Însă dacă se doreşte şi mai multă fluiditate a mişcărilor, putem comuta în modul de filmare la 60 cadre pe secundă, păstrând neschimbată rezoluţia 4K.

Drept bonus, Sony oferă la achiziţionare pachetul pentru editare video Vegas Pro 12 Edit Suite, deja actualizat cu suport pentru fişierele XAVC S (4K/HD) generate de camera video.

Sony FDR-AX1 4K - butoanele de control

Potrivit reprezentanţilor companiei, noua cameră Sony FDR-AX1 4K va lua drumul magazinelor în curând, purtând un preţ de achiziţie accesibil.

Noua adiţie vine după modelul Sony F65, o cameră video profesională lansată anul trecut şi folosită cu succes la filmarea unor titluri Hollywood-iene disponibile in format 4K.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult