AMD a demonstrat public noile procesoare Zen

19.08.2016
AMD a demonstrat public noile procesoare Zen

AMD a prezentat pentru prima dată pentru public noua generaţie de procesoare „Zen”, atât în versiune pentru PC-uri obişnuite, cât şi pentru servere. Avantajele platformei Zen va fi numărul ridicat de nuclee şi implicit de fire de execuţie, alături de suport pentru memorii DDR4. Deşi AMD nu vorbeşte încă despre preţul noilor procesoare, compania laudă deja performanţele acesora în comparaţie cu produsele concurente.

Cele două modele de procesoare bazate pe nuclee Zen prezentate au fost „Summit Ridge”, un model cu 8 nuclee fizice şi 16 fire de execuţie care concurează cu gama Broadwell-E de la Intel şi „Naples”, un model dedicat serverelor, cu 32 nuclee şi 64 fire de execuţie. Compania a demonstrat procesorul Summit Ridge în suita de randare Blender, oferind performanţă superioară soluţiei de la Intel, tactată la aceeaşi frecvenţă.

Pentru utilizatorii desktop, Summit Ridge este compatibil cu socket-ul AM4, care vine pe plăci de bază echipate cu slot-uri PCI-express 3.0, USB 3.1, NVMe şi SATA Express, alături de memorii DDR4. Graţie designului Zen, AMD va putea oferi procesoare chiar şi pentru alte tipuri de dispozitive, nu doar pentru PC-uri de dimensiuni mari. Tehnologia poate fi scalată de la modele pentru sisteme 2-in-1 cu răcire pasivă şi sisteme integrate, până la computere high-end şi centre de calcul de dimensiuni mari.

Lansarea procesoarelor Zen este programată pentru prima parte a anului viitor, însă nu au fost detaliate versiunile şi preţurile la care vor intra în oferta magazinelor. Probabil că AMD va urma o strategie similară cu cea a plăcilor video lansate recent, cu performanţă ridicată şi consum de energie redus la un preţ mai mic decât cel al concurenţei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult