AMD prezintă seria de procesoare Ryzen 3000 ‘Matisse’, compatibile cu platforma AM4

10.01.2019
AMD prezintă seria de procesoare Ryzen 3000 ‘Matisse’, compatibile cu platforma AM4

AMD a confirmat lansarea celei de-a treia generaţii de procesoare Ryzen pentru jumătatea acestui an. Cu design substanţial diferit şi creat folosind procesul de fabricaţie pe 7nm, un prototip Ryzen 3000 este comparat vârfului de gamă Intel Core i9-9900K, testele arătând performanţe cel puţin la fel de bune pentru modelul AMD, însă obţinute cu consum de energie mult redus.

Astfel, în popularul test Cinebench R15, prototipul Ryzen 3000 octa-core a obţinut un scor de 2057 puncte, aproape identic modelului Intel Core i9-9900K (2040 puncte). Forţând limitele procesului de fabricaţie pe 14nm, platforma Intel atinge însă un consum maxim de 179.9W, în timp ce sistemul AMD a avut un vârf de 133.4W. Cu siguranţă, asta lasă mult spaţiu de manevră pentru AMD, în sensul optimizării performanţelor oferite.

Potrivit AMD, frecvenţele de funcţionare nu sunt încă definitivate, existând posibilitatea ca varianta retail a procesorului să vină cu performanţe mai mari decât prototipul demonstrat pe scena de CES 2019. Noile procesoare ar trebui să funcţioneze şi cu plăcile de bază deja lansate pentru platforma AM4, însă chipsetul X570 va fi necesar pentru a beneficia de toate inovaţiile aduse, cum ar fi suportul PCIe Gen 4.0.

Primul lucru care atrage atenţia la noile procesoare ‘Matisse’ este folosirea unei configuraţii multi-chip, care pune controller-ul de memorie RAM şi canalele de comunicaţie PCI Express pe un chip separat. Realizat folosind procesul de fabricaţie pe 14nm, acesta este mult mai mare decât procesorul Zen 2 pe 7nm.

Foarte compact, acesta din urmă conţine doar cele 8 nuclee de procesare şi memoria cache, comunicând cu modulul I/O alăturat folosind tehnologia Infinity Fabric. Interesant este că substratul de procesor creat pentru socket-ul AM4 lasă spaţiu liber pentru instalarea a încă unui modul Zen 2, rezultând un procesor cu 16 nuclee şi 32 fire de execuţie.

Deocamdată, AMD nu confirmă în mod oficial pregătirea unor procesoare Ryzen cu mai mult de 8 nuclee fizice, însă indiciile lăsate în hardware sugerează că am putea avea inclusiv modele cu 10, 12, 14 sau 16 nuclee.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult