Apple Mac Mini - impecabil, dar cu un preţ usturător în România

Mac Mini este un sistem desktop de dimensiuni foarte mici, gândit în special pentru locuinţele moderne. Cu alte cuvinte, e pentru persoanele cu o situaţie financiară bună spre foarte bună, preocupate de cum arată casa lor.

Imaginaţi-vă o sufragerie cu un PC obişnuit care înghite şi gâfâie praf pe tot timpul funcţionării. Iar când se încinge, ventilatoarele se supraturează până când ajung să concureze cu vuvuzelele. Nu e prea plăcut. Apoi, imaginaţi-vă un Mac Mini discret, aşezat pe birou sau chiar lângă televizorul LCD. Nu face zgomot şi ocupă extrem de puţin spaţiu.

Mac Mini

Despre designul acestui computer am mai vorbit când s-a lansat oficial. Văzut pe viu, lucrurile stau aproape identic. Menţionez că în realitate pare un picuţ mai gros decât în pozele de presă. Acum o să vă prezint configuraţia modelului sosit la teste, una foarte bine gândită pentru cerinţele multimedia uzuale şi actuale. Iată:

Apple Mac Mini - specificaţii

  • Procesor Core 2 Duo (2.4 GHz sau 2.66 GHz);
  • 2 GB RAM DDR3 (suportă până la 8 GB);
  • Video NVIDIA GeForce 320M, 256 MB DDR3;
  • HDD de 320 GB;
  • DVD Writer Wi-Fi 802.11n, LAN, Bluetooth;
  • Mac OS X Snow Leopard 10.6.4;
  • 19,7 cm lungime; 1,37 Kg.

Mac Mini

Pentru cine nu ştie, trebuie spus că Mac OS-ul nu este cea mai potrivită platformă pentru jocuri. Acestea apar într-un număr destul de restrâns pe Mac şi destul de târziu, când posesorii de console şi PC-uri cu Windows s-au plictisit deja de ele. Există evident şi excepţii, dar nu vă bazaţi pe ele. Placa grafică cu chipset "Mobile" (întâlnită în special pe laptopuri), are performanţe modeste în comparaţie cu plăcile dedicate sistemelor desktop. Singurul titlu compatibil Mac pe care l-am avut la dispoziţie a fost SIMS 3, suficient însă pentru a observa că un PC cu placă video Radeon 4850 rulează de aproape trei ori mai rapid jocul. În rest, dacă vrei să lucrezi pe el sau să vizionezi filme Full-HD, Mac Mini se achită cu brio de sarcini.

Mac Mini

Când rulează aplicaţii 3D, carcasa lui Mac Mini se încălzeşte uşor în zona unităţii optice şi destul de puternic în preajma fantei de aerisire. Zgomotul ventilatorului se amplifică şi el, dar în limite absolut acceptabile. Practic, poate fi sesizat doar dacă e linişte în cameră şi doar dacă te afli foarte aproape de sistem.

După cum am descris în specificaţii, Mac Mini integrează un suport complet pentru conectarea la Internet Wireless. Port-ul LAN este prezent, dar personal recomand montarea unui router wireless cât mai puţin vizibil cu putinţă. Altfel, nu văd logica de a-ţi cumpăra un Mac Mini doar pentru brand.

Mac Mini

Sistemul se comercializează la noi cu sume cuprinse între 3600 şi 4300 de lei, ceea ce înseamnă extrem de mult. Prin urmare, în ciuda calităţii excelente a produsului, nu îl pot recomanda decât celor care au investit într-un apartamanent luxos şi acum nu vor să-l ocupe cu aparatură destinată oamenilor de rând. Mac Mini, cel puţin la noi, este mai mult decât un moft.

Plusuri şi minusuri

[+] Design şi construcţie excelente: finisaj de calitate, corp compact, estetic;

[+] Dotări potrivite pentru aplicaţii multimedia;

[+] Acces la sloturile de memorie pentru upgrade;

[+] Vine cu ultima versiune de Mac OS.

[-] Se vinde extrem de scump în România.

Mac Mini