Asus Eee Top – sistemul PC ascuns după touchscreen

09.01.2009
Asus Eee Top – sistemul PC ascuns după touchscreen

Asus a demonstrat şi continuă să ne arate cum se pot îmbina tehnologiile în vederea conceperii de noi gadgeturi. Până la prezentarea PC-ului integrat în tastatură (abia anunţat la CES 2009), avem ocazia să vă spunem câte ceva despre LCD PC-ul cu touchscreen Asus Eee Top. Nu este un unicat pe piaţă (vezi HP IQ804 şi IQ816), dar în orice caz trebuie să recunoaştem că astfel de produse nu se găsesc pe toate drumurile.

Pentru cine nu ştie, un LCD PC reprezintă un calculator obişnuit integrat chiar în monitor. Din cauza spaţiului limitat, componentele sunt de obicei specifice notebook-urilor. Asus a adus în plus LCD PC-ului obişnuit şi suportul tactil single touch, pe toată suprafaţa display-ului. La întrebarea “cât de utilă este această facilitate” vei afla un răspuns în cele ce urmează. Pentru început, să aruncăm o privire asupra configuraţiei sistemului.

Asus Eee Top

Asus Eee Top ET1602

  • LCD PC cu touchscreen (single touch);
  • Ecran de 15.6 inch, 1366 x 768 pixeli rezoluţie;
  • CPU Intel Atom N270 (dual-core), 1.6 GHz;
  • Chipset Intel 945 GSE, video integrat Intel GMA 950;
  • 1 GB RAM (DDR2);
  • HDD de 160 GB (5400 rpm, SATA II);
  • Webcam de 1.3 MP, microfon;
  • Audio 5.1, difuzoare stereo de 4 Waţi;
  • Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11 n;
  • Şase port-uri USB 2.0, cititor de carduri, Kensington Lock;
  • Periferice: tastatură, mouse, stylus.

Observăm absenţa unităţii optice, fapt ce va crea dificultăţi la instalarea unui nou sistem de operare. Soluţiile sunt fie un HDD extern / unitate optică externă sau, de ce nu, un stick USB bootabil. De asemenea, lipseşte interfaţa HDMI sau măcar DVI, foarte utilă în epoca High Definition pe care o străbatem.

Acum încercăm să ne dăm seama dacă Eee Top poate fi considerat o soluţie portabilă. Răspunsul este categoric nu. Sistemul funcţionează doar conectat la priză şi nu are acumulator intern. Mai mult, greutatea de 4,3 Kg ne sugerează că locul sistemului este pe masă şi nu într-o geantă. Ca o primă concluzie, spunem că Asus Eee Top este un sistem multimedia de nişă, dedicat lucrului şi divertismentului la birou sau acasă.

Aspectul nu diferă cu mult faţă de un monitor obişnuit, până şi interfeţele prezentate în specificaţii nu sunt străine anumitor LCD-uri. Din punct de vedere al esteticului, Asus Eee Top nu face furori dar nici nu displace. Carcasa sistemului sosit la redacţie este de un negru lucios sobru, dar foarte prietenos cu amprentele. Pentru a adăuga şi un “aer mai tineresc”, taiwanezii au dotat LCD PC-ul cu un LED albastru a cărui lumină se reflectă pe marginea din plastic transparent aflată în partea inferioară. Acesta poate fi dezactivat din soft-ul Eee Manager. Cât despre controlul asupra setărilor monitorului, singurele butoane puse la dispoziţie sunt cele de ajustare a luminozităţii, butoanele de volum, de pornire/oprire şi trecere în standby. Dacă doreşti setări avansate, cum ar fi calibrarea, trebuie să intri în aplicaţia “Touch Utility”.

Despre touchscreen, interfaţă touch şi software

Asus Eee TopUtilizarea ecranului senzitiv se face cu degetul sau cu stylus-ul ascuns în marginea stângă a tastaturii. Tastatura şi mouse-ul incluse în pachet sunt compacte ca dimensiuni, precum întâlnim la notebook-uri. Dacă eşti sătul de clasicele periferice şi vrei să încerci noutatea propusă de Asus (touchscreen-ul), atunci distanţa dintre tine şi ecran trebuie redusă la mai puţin de 30 de cm, ceea ce nu prea este sănătos pentru ochi. Ca să ai totuşi parte de un confort sporit, LCD PC-ul are un picior metalic flexibil ce permite ajustarea unghiului de vizualizare pe verticală.

Din experienţa în modul “touch”, pot spune că navigarea pe net se face mai facil decât cu perifericele clasice, însă doar dacă accesezi pagini aflate în History sau Bookmarks. Dacă doreşti să introduci o nouă adresă trebuie să apelezi la tastatura virtuală “on screen”, denumită SoftStylus Finger Writing. Deşi generoasă ca dimensiuni şi foarte precisă, vei zăbovi cu siguranţă mai mult la tastare.

Ecranul touch este foarte precis, rareori mi s-a întâmplat să apăs greşit pe altă icoană sau link. În plus, Asus a inclus o interfaţă specială de navigare (Easy Mode), cu icoane mari şi o bară de aplicaţii utilă când vrei să accesezi rapid anumite programe. Din păcate, ea nu permite adăugarea altor aplicaţii decât cele propuse de producător.

Asus Eee Top vine cu Windows XP Home Edition preinstalat plus interfaţa „Easy Mode” menţionată mai sus. Aceasta seamănă destul de mult cu cea de pe Eee PC-urile cu Xandros. Aplicaţiile sunt grupate pe Tab-uri, patru la număr: Communication, Fun, Work şi Tools. Dintre toate programele preinstalate, merită menţionate suita office StarSuite 8, browser-ul Opera, soft-ul de comunicare Skype şi aplicaţia multimedia Eee Cinema. Aceasta din urmă este similară cu Windows Media Center-ul, doar că are un aspect grafic ceva mai spectaculos.

Performanţe

LCD PC-ul Asus se mişcă decent în Windows, dar la 1 GB de RAM nu putem emite pretenţii în aplicaţii consumatoare de resurse precum Photoshop. Procesorul Atom dual-core este capabil să susţină rularea de conţinut High-Definition, însă încă o dată spun, memoria RAM şi cipul grafic mediocru nu permit atingerea unor performanţe demne de un PC multimedia. Şi mai rău este că Eee Top nu a fost gândit pentru eventuale upgrade-uri – nu poţi adăuga memorie RAM decât printr-un “modding” forţat care probabil duce la pierderea garanţiei.

Plusuri şi minusuri

[+] Sistem de lucru şi divertisment compact;
[+] Procesor dual-core;
[+] Touchscreen precis, rezoluţie 1366 x 768 pixeli;
[+] Conectivitate Wi-Fi;
[+] Este silenţios. Conform Asus, zgomotul nu trece de 26 db.

[-] Configuraţie modestă pentru un multimedia PC;
[-] Nu se pot realiza upgrade-uri;
[-] Nu are unitate optică;
[-] Ajustările asupra monitorului se fac doar din aplicaţia “Touch Utiliy”;
[-] Tastatura şi mouse-ul puteau fi wireless.
[-] Preţul de aproximativ 610 $ pe eBay, la noi probabil va fi 600 de Euro.

Concluzie: Asus Eee Top este o soluţie de lucru şi divertisment destul de scumpă şi care nu oferă performanţe pe măsură. La aceeaşi sumă de bani, se poate achiziţiona un laptop mult mai performant care pe deasupra este şi portabil. Prezenţa touchscreen-ului nu justifică preţul şi nu aduce o utilitate extraordinară.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News