ASUS GeForce RTX 2080 Ti Turbo review: arhitectura Turing la şase luni după lansare

15.02.2019
ASUS GeForce RTX 2080 Ti Turbo review: arhitectura Turing la şase luni după lansare
Prezentare şi specificaţii

Lansarea plăcilor grafice RTX a fost una dintre cele mai ciudate din ultima perioadă. NVIDIA a venit cu promisiuni mari la nivel de tehnologie şi cu preţuri care să susţină avansul tehnologic, practic fiecare model urcând o treaptă pe scara preţurilor, însă fără conţinut care să pună în perspectivă avantajele aduse de noile procesoare grafice pe arhitectură Turing. La aproape jumătate de an de la lansarea acestor modele, avem în sfârşit câteva titluri compatibile cu diverse noi tehnologii „RTX” şi cum ar fi mai bine să le testăm, dacă nu pe un model RTX 2080 Ti, în varianta Turbo de la ASUS? 

Prezentare

RTX 2080 Ti în implementarea Turbo nu va impresiona pe nimeni în materie de design sau sistem de răcire. De fapt, aceasta este una dintre puţinele implementări de 2080 Ti care oferă răcire cu turbină, NVIDIA renunţând la acest sistem până şi pe modelele Founder’s Edition, care sunt acum echipate cu două ventilatoare.

Design-ul acestui model este cumva mai „spartan”, adică avem de a face cu o carcasă din plastic care acoperă radiatorul şi turbina, cu puţine briz-briz-uri, singurele elemente care ies în evidenţă fiind banda luminoasă care se aprinde atunci când computerul este pornit şi logo-ul GeForce RTX.

Câteva avantaje ale acestei plăci sunt însă date de dimensiunile sale reduse faţă de alternativele 2080 Ti de pe piaţă. Avem de a face cu o placă dual-slot, care poate fi cu uşurinţă integrată într-un computer cu carcasă mai mică, chiar şi anumite modele de 2080 (non-Ti) fiind prea lungi pentru anumite configuraţii şi ocupând chiar şi 3 slot-uri pe partea din spate a carcasei. De asemenea, poate fi mai uşor integrată într-o configuraţie cu două plăci video, sistemul de răcire cu turbină fiind mai eficiente din acest punct de vedere şi permiţând montarea la distanţe mai mici ale plăcilor. Desigur, acest caz de utilizare nu este foarte răspândit, mai ales când luăm în calcul preţul a două plăci RTX 2080 Ti.

La nivel de specificaţii, modelul Turbo de la ASUS se aliniază mai degrabă cu placa de referinţă de la NVIDIA, ceva ce nu prea mai există de câţiva ani. Până şi plăcile Founder’s Edition din ultima perioadă au început să fie livrate cu overclocking din fabrică, aşa că modelele de referinţă sunt mai degrabă teoretice.

Totuşi ASUS a realizat cu 2080 Ti Turbo o placă video similară cu ceea ce se găseşte pe site-ul NVIDIA în lista de specificaţii pentru 2080 Ti. Implicit, placa oferă o frecvenţă de bază de 1.350 MHz cu boost de până la 1.545 MHz, în timp ce modul OC din aplicaţia ASUS GPU Tweak urcă boost-ul cu 15 MHz până la 1.560 MHz. În realitate, placa urcă şi mai mult.

Galerie foto

Specificaţii

GPU NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti (TU102)
SMs 68
CUDA Cores 4.352
Tensor Cores 544 
RT Cores 68
Texture Units 272
ROPs 88
Giga Rays/s 10
RTX Performance 76T-RTX OPS
GPU Base Clock 1.350 MHz
GPU Boost Clock 1.545 MHz (Default) / 1.560 MHz (OC)
Memory 11 GB GDDR6
Memory Clock
14.000 MHz
Memory Interface 352-bit
Memory Bandwidth 616 GB/s
TDP 250 W (alimentare 2 x 8-pin)
Conectori
  • 2 x DisplayPort 1.4
  • 1 x HDMI 2.0b
  • 1 x USB Type-C
Dimensiuni 26,9 x 11,4 x4,2  cm

 

Părţi pozitive

Integrează cel mai puternic cip grafic de pe piaţă
Oferă acces la tehnologii precum ray-tracing şi DLSS în jocuri
Performanţă foarte bună în toate cazurile de utilizare
Dimensiuni reduse faţă de alte implementări RTX 2080 Ti, fiind potrivită pentru computere mai compacte

Părţi negative

Preţul este cam mare pentru un RTX 2080 Ti de referinţă cu turbină
Prea puţine titluri beneficiază de tehnologiile RTX în prezent
Stă tot timpul la temperaturi mari şi face zgomot semnificativ în utilizare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video