Care este temperatura optimă pentru hard disk, la care reduci uzura şi eviţi defectarea prematură

Care este temperatura optimă pentru hard disk, la care reduci uzura şi eviţi defectarea prematură

Potrivit datelor publicate chiar de Google, durata de viaţă a hard disk-urilor poate creşte considerabil dacă păstrăm temperatura în limite rezonabile. Temperatura de funcţionare este cu atât mai importantă în cazul HDD-urilor mai vechi de 3 ani, a căror rată de defectare creşte substanţial odată cu depăşirea temperaturii optime.

În timp ce majoritatea hard disk-urilor au specificată o toleranţă la temperaturi de funcţionare care pot atinge chiar şi 60°C, producătorii nu spun mai nimic despre durata de viaţă în asemenea condiţii.

Suspiciunile utilizatorilor care pun defectarea dispozitivelor de stocare în seama temperaturilor de funcţionare prea mari par să fie confirmate şi de un studiu la scară largă întreprins de Google.

Numită Failure Trends in a Large Disk Drive Population, cercetarea desfăşurată pe un grup de 100000 hard disk-uri pentru consum a scos la iveală trei concluzii eseţiale:

  • Hard Disk-urile folosite la temperaturi ce depăşesc 45°C tind să aibă rate de apariţie a defectelor peste medie
  • Similar, temperaturile mai mici de 25°C accelerează uzura şi sporesc rata de apariţie a defectelor
  • HDD-urile îmbătrânite, folosite timp de 3 ani sau mai mult, sunt mult mai predispuse la defectare dacă sunt folosite de temperaturi de 40°C sau mai mari.

Astfel temperatura ideală pentru hard disk pare să fie în intervalul 25°C – 40°C, funcţionarea prelungită la temperaturi care nu se încadrează în aceste limite scurtând durata de viaţă. Însă acelaşi studiu a arătat şi că efectul temperaturilor de funcţionare asupra ratei de defectare nu este atât de mare pe cât se credea, existând şi alţi factori mai importanţi care ţin de calitatea componentelor şi imperfecţiuni apărute în timpul procesului de fabricaţie, cauzând uzură accelerată.

Din păcate, datele colectate nu acoperă şi comportamentul HDD-urilor la temperaturi de peste 50°C, serverele Google funcţionând în spaţii cu temperatură controlată ce nu poate urca niciodată atât de sus.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult