Cu o scădere-record de 10 procente, 2013 a fost cel mai prost an din istoria PC

10.01.2014
Cu o scădere-record de 10 procente, 2013 a fost cel mai prost an din istoria PC

Ştim deja că 2013 a fost un foarte dificil pentru producătorii de PC, interesul crescut pentru platformele de calcul mobile afectând grav vânzările de laptopuri şi sisteme desktop. IDC a publicat cifrele finale ale vânzărilor de PC-uri de-a lungul întregului an care a trecut şi, în conformitate cu ultimele estimări din luna decembrie, 2013 a marcat cea mai dramatică scădere din istoria acestei industrii: zece procente.

Venind după un alt an care nici el nu a fost prea grozav deoarece a marcat începutul declinului, 2013 a fost dramatic pentru producătorii de PC-uri. IDC a ajustat estimările evoluţiei acestei pieţe de trei ori în cursul anului care a trecut, cifra din ce în ce mai mare a scăderii preconizate ajungând la finele perioadei la 10% şi devenind cea mai mare înregistrată până acum.

Ultimul trimestrul din 2013, care a fost şi cel de-al şaptelea trimestru consecutiv de scădere, a înregistrat livrări de numai 82,6 milioane de unităţi, o scădere de la an la an de aproape şapte procente. Întregul an 2013 le-a adus producătorilor de PC-uri vânzări de aproximativ 316 milioane de unităţi, în scădere cu 10 procente de la cele 352 milioane de unităţi livrate în 2012 şi cele 365 de milioane atinse în 2011, cel mai bun an de până acum. Scăderea a fost una globală, nici măcar pieţele emergente precum China, India sau Africa nereuşind să scape de această tendinţă.

 

Lenovo şi-a păstrat locul fruntaş în topul producătorilor de PC-uri, compania fiind de altfel şi una dintre puţinele care a reuşit să obţină o cotă de piaţă crescută la 18,6%, aceasta fiind urmată de un HP în scădere şi de Dell, care este şi ea în creştere. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de Acer şi ASUS, ambele având parte de perioade dificile cu scăderi mari dar numai ultima reuşind să se redreseze uşor în cursul ultimului trimestru.

Specialiştii IDC sunt însă ceva mai optimişti atunci când privesc către viitor. Conform analizei făcute, piaţa PC a atins în ţările dezvoltate un minim sub care este greu de scăzut, 2014 urmând să aducă o revigorare uşoară. Cheia creşterii va fi însă, conform companiei de analiză, orientarea către sisteme mai ieftine şi cu portabilitate mai bună.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News