Qualcomm la MWC 2015: Snapdragon 820, Zeroth, Kryo, Sense ID şi noi standarde LTE

02.03.2015
Qualcomm la MWC 2015: Snapdragon 820, Zeroth, Kryo, Sense ID şi noi standarde LTE

Mai puţin spectaculoase decât telefoanele şi tabletele anunţate în cadrul MWC 2015, tehnologiile prezentate la Barcelona sunt însă la fel de importante deoarece acestea vor defini generaţiile următoare de produse. Qualcomm a fost una dintre primele companii care a anunţat noutăţi, liderul pieţei de profil anunţând viitorul cip Snapdragon 820, prezentând tehnologia pentru citirea amprentelor Sense ID şi demonstrând capabilităţilor viitoarelor implementări 4G.

Celebra familie de procesoare Snapdragon a folosit de la bun început nuclee de procesare dezvoltate intern, ceea ce i-a permis în câteva rânduri să-şi depăşească rivalii bazaţi pe nucleele standard ARM. Astfel, nucleu original Scorpion a fost similar produsului Cortex-A8 dar a oferit o unitate de procesare paralelă net superioară, în timp ce urmaşul Krait a îngenuncheat standardul Cortex-A9 prin implementarea unei arhitecturi superioare care semăna mult cu cea a încă nelansatului Cortex-A15. Saltul la arhitectura pe 64 de biţi i-a prins dormind pe cei de la Qualcomm, aceştia fiind nevoiţi să apeleze la clasicele soluţii ARM Cortex-A57 şi Cortex-A53 pentru dezvoltarea actualului Snapdragon 810, însă viitorul Snapdragon 820 va schimba situaţia.

În cadrul Mobile World Congress 2015, Qualcomm a anunţat că viitorul vârf de gamă Snapdragon 820 va folosi nuclee pe 64 de biţi care vor fi dezvoltate din nou chiar de către companie. Numite Kryo, viitoarele nuclee Qualcomm vor fi fabricate într-o proces FinFET, nespecificându-se însă dacă este vorba de cei 16 nanometri ai lui TSMC sau cei 14 nanometri ai lui Samsung, şi vor fi compatibile cu setul de instrucţiuni ARMv8 şi arhitectura AArch64.

În acest moment, compania nu a dezvăluit mai multe detalii despre nucleul Kryo sau procesorul Snapdragon 820, însă a afirmat că acestea vor fi disponibile integratorilor interesaţi începând cu semestrul doi al acestui an şi vor putea fi implementat pe telefoanele de vârf din prima jumătate a anului viitor. În aceste condiţii, probabil că specificaţiile detaliate vor fi anunţate cândva pe la începutul toamnei.

Cu această ocazie, Qualcomm a anunţat şi platforma Zeroth, care va integra procesorul Snapdragon 820 şi va folosi o serie de algoritmi software inteligenţi care vor controla dinamic nivelul securităţii şi interactivităţii în funcţie de modul de utilizare şi de mediul ambiant. Exprimarea este cam neclară, însă în acest moment compania nu a făcut încă demonstraţii lămuritoare.

Sense ID este însă o tehnologie mult mai clară şi mai incitantă. Cititoarele de amprente optice sau capacitive sunt deja cunoscute utilizatorilor, însă Qualcomm propune o abordare mai inteligentă. În loc metodelor tradiţionale de captură a amprentei papilare, Sense ID foloseşte un modul de detecţie cu ultrasunete care poate culege detalii 3D mai bogate, poate fi ascuns direct sub ecranul telefonului sau sub carcasă şi nu este sensibil la umezeală sau gesturi prea bruşte.

Sistemul Sense ID prezentat la Barcelona are dimensiuni de 9 x 4 milimetri şi poate fi ascuns sub o suprafaţă protectoare din sticlă, metal sau plastic cu o grosime de 0,4 milimetri, însă compania promite că generaţia următoare va putea penetra suprafeţe mai groase. Compania afirmă că scopul final este producţia unui senzor cu suprafaţă foarte mare care va putea fi intercalat între straturile ecranului şi care va permite deblocarea prin atingerea oricărei zone a acestuia. Până atunci însă, primele implementări Sense ID cu o suprafaţă redusă precum cea oferită de senzorii actuali vor ajunge pe piaţă cândva către sfârşitul acestui an.

Qualcomm a prezentat viitoarele implementări LTE care vor fi implementate în parteneriat cu Ericsson. Astfel, LTE Cat 11 combină trei canale cu o lăţime de 20 MHz şi permite atingerea unor rate de transfer de 600 Mbps pentru download şi 100 Mbps pentru upload, însă doar în interior sau în zonele deschise cu interferenţe mici. Compania a prezentat şi o tehnologie care va permite fructificarea conexiunilor LTE şi a suportului VoLTE de către telefoanele Dual SIM pentru a putea asigura transfer de date şi telefonie Dual Active fără complicaţiile hardware necesare în prezent. În final, Qualcomm a vorbit despre integrările dintre reţelele LTE şi cele Wi-Fi, acestea urmând să permită trecerea transparentă a convorbirilor VoLTE de la reţeaua de date mobilă la cea Wi-Fi şi invers sau desfăşurarea convorbirilor VoLTE prin intermediul conexiunilor Wi-Fi fără a abandona canalul de control LTE. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News