Google anunţă Chromebit: o experienţă completă Chrome OS într-un stick HDMI

01.04.2015
Google anunţă Chromebit: o experienţă completă Chrome OS într-un stick HDMI

Chrome OS începe să devină o componentă importantă a ecosistemului Google. După lansarea mai multor generaţii de computere portabile Chromebook şi a câtorva computere pentru birou Chromebox, a venit momentul ca gama să includă şi un micro-PC sub formă de stick: Chromebit. Acesta este răspunsul Google la conceptul Compute Stick de la Intel şi îndeplineşte aceeaşi funcţie: transformă orice televizor sau monitor într-un computer complet funcţional.

Primul Chromebit prezentat de către Google este produs de ASUS şi include specificaţii standard pentru un dispozitiv de acest gen. Acesta integrează un chipset quad-core Rockchip 3288, care se regăseşte şi în alte dispozitive asemănătoare bazate pe Android. Procesorul este un cip quad-core ARM Cortex-A17 la 1,8 GHz, iar cipul grafic un Mali-T764 la 600 MHz. Pentru browsing, acestea ar trebui să ofere o experienţă acceptabilă, însă nu va face miracole. Totuşi, redarea de fişiere video 4K nu ar trebui să fie o problemă pentru SoC-ul de la Rockchip.

Chromebit-ul ASUS oferă 2 GB de memorie RAM şi 16 GB spaţiu de stocare, însă nu există posibilitatea de a adăuga carduri SD. Există însă un port USB 2.0 care este folosit pentru alimentarea cu energie electrică. La capitolul conectivitate există suport pentru reţele WiFi 802.11 ac (2,4 şi 5 GHz), cât şi Bluetooth 4.0 pentru conectarea de periferice.

Interesant în designul noului stick inteligent este faptul că are o componentă mobilă, care întoarce mufa HDMI la 90 de grade. Astfel, stick-ul poate fi conectat şi în port-uri laterale, fără să iasă din limitele televizorului. Având în vedere preţul de 100 de dolari, acesta poate fi un computer ieftin pentru oricine doreşte să aibă acces la internet fără o investiţie prea mare.

Conectarea la un televizor poate crea un centru pentru consum de media online ieftin, dacă serviciile folosite sunt disponibile în browser sau compatibile cu Chrome OS, iar conectarea la un PC poate oferi o experienţă perfectă pentru birou, unde browsing-ul şi editarea de text sunt funcţiile de bază care trebuie îndeplinite. ASUS Chromebit va fi disponibil în această vară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult