Intel a dezvoltat un procesor care imită creierul organismelor vii

18.07.2019
Intel a dezvoltat un procesor care imită creierul organismelor vii

Referit după numele de cod Pohoiki Beach, prototipul creat de Intel ar putea revoluţiona industria procesoarelor, noul creier artificial procesând informaţii de până la 1000x mai rapid decât un computer convenţional.

Alcătuit din 64 de procesoare mai mici, interconectate pentru a forma echivalentul unei reţele neurale cu 8.3 milioane de neuroni, creierul artificial găzduit pe o placă electronică de mici dimensiuni nu necesită sisteme de răcire sofisticate şi funcţionează deocamdată ca o extensie pentru un PC convenţional, rulând aplicaţii experimentale bazate pe algoritmi de inteligenţă artificială.

Simulând 8.3 milioane de neuroni, comparabil unei rozătoare de mici dimensiuni, prototipul Pohoiki Beach este departe de complexitatea creierului uman, dar având în vedere eficienţa foarte bună a consumului de energie şi dimensiunile compacte, scalarea reţelei neuronale la niveluri mai mari de complexitate nu ar trebui să pună probleme.

Potrivit Intel, chip-ul Loihi pe care este bazat creierul artificial poate fi integrat şi cu alte dispozitive care folosesc algoritmi de inteligenţă artificială pentru îndeplinirea anumitor sarcini, cum ar fi recunoaştere şi catalogare imagini, echipare vehicule cu funcţie de condus autonomă şi roboţi autonomi.

Prototipul Pohoiki Beach este pus gratuit la dispoziţia comunităţii neuromorphic research, formată din peste 60 de parteneri diferiţi, cu scopul dezvoltării de noi aplicaţii şi tehnologii în acest domeniu, inclusiv pentru uz comercial.

Este posibil ca anumite tehnologii din chip-ul Loihi să ajungă într-o formă sau alta şi în generaţiile viitoare de procesoare pentru PC, Intel având mare nevoie de noi mijloace pentru creşterea performanţelor în contextul plafonării câştigurilor obţinute prin miniaturizarea procesului de fabricaţie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult