Intel confirmă zvonurile cum că va intra în competiţie cu NVIDIA şi AMD, lansând propria linie de acceleratoare grafice pentru jocuri

14.06.2018
Intel confirmă zvonurile cum că va intra în competiţie cu NVIDIA şi AMD, lansând propria linie de acceleratoare grafice pentru jocuri

Zvonurile cum că Intel ar lucra în secret la pregătirea propriei oferte de plăci video dedicate, suficient de puternice pentru a rula jocuri PC la un nivel confortabil de performanţă, au tot circulat încă din anul 2010, dar acum este prima dată când Intel confirmă în mod oficial speculaţiile, ba chiar dă şi un calendar de lansare aproximativ.

Deocamdată, Intel pierde teren în piaţa procesoarelor pentru PC, după ce AMD a demonstrat o capacitate surprinzătoare de relansare a ofertei de procesoare, câştigând cotă de piaţă importantă atât pe segmentul enterprise, dar şi din sfera consumatorilor obişnuiţi. Anterior, Intel a pierdut fără drept de apel cursa pentru impunerea ca jucător important de chipseturi pentru tablete şi smartphone.

În schimb, piaţa de acceleratoare grafice stagnează de cel puţin doi ani şi nu dă semne că va aduce inovaţii majore pentru încă 1-2 ani, lăsând suficient răgaz pentru ca Intel să vină cu o ofertă proprie de produse. Tehnologiile de care Intel are nevoie există în portofoliul companiei de ceva timp, fiind doar nevoie să fie transpuse într-un produs funcţional. Pentru scopul propus, Intel a recrutat deja o echipă de specialişti cu experienţă al cărei lider este nimeni altul decât Raja Koduri, fostul şef al diviziei AMD Radeon Technology Group.

Accelerator grafic Intel (prototip)

Din păcate, informaţiile concrete sunt puţine. Ştim doar că viitoarele acceleratoare grafice Intel vor avea o arhitectură de GPU complet nouă, adaptată în primul rând pentru aplicaţii GPU Compute. Rămâne de văzut cât de competitive vor fi acestea în jocuri PC, preţul de achiziţie fiind un subiect sensibil pentru consumatorii de rând.

Aflate în dezvoltare cel puţin din anul 2017, momentul alăturării lui Raja Koduri în echipa Intel, noile acceleratoare grafice Intel ar urma să fie dezvăluite oficial în anul 2020.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult