Intel lansează Optane, module de memorie cache cu performanţă de SSD la un preţ mai mic

28.03.2017
Intel lansează Optane, module de memorie cache cu performanţă de SSD la un preţ mai mic

Intel a anunţat noua gamă de produse Optane o nouă categorie de memorii rapide pentru caching, care promite să îmbunătăţească performanţele PC-urilor cu până la 28%, cu viteze de acces mai mari cu până la 14 ori faţă de stocarea de pe hard disk. În teorie, noile module Optane ar trebui să ofere performanţe de SSD, la un preţ mai mic, această gamă urmând să debuteze luna viitoare cu două opţiuni de stocare.

Optane sunt noi module de memorie care se pot conecta pe conectorul M.2 de pe placa de bază a unui PC, care pot fi folosite pentru a încărca fişierele des accesate în mod automat. Astfel, încărcarea sistemului de operare, a aplicaţiilor uzuale şi chiar a jocurilor video va fi mai rapidă pe sistemele care sunt echipate doar cu un hard disk, cu performanţă similară cu cea a unui SSD. Desigur, sporul nu va fi tocmai comparabil, însă experienţa de utilizare va fi sensibil îmbunătăţită.

Pentru a beneficia de funcţionalitatea Optane, Intel susţine că este absolut necesar un procesor Intel din generaţia a şaptea (Kaby Lake) şi o placă de bază cu port M.2. Performanţa poate creşte cu până la 67% în încărcarea jocurilor video, şi poate accelera de până la şase ori încărcarea browserelor sau clienţilor de mail. Primele modele de memorii Optane vor fi de 16 şi 32 GB, cu preţuri de 44, respectiv 77 dolari.

Lansarea va avea loc pe 24 aprilie, iar în cel de-al doilea trimestru al anului vor fi lansate şi PC-uri cu Optane pre-instalat de la producători precum ASUS, Dell, HP şi Lenovo. Desigur, cei care inclus în bugetul unui PC şi un SSD probabil că nu vor mai avea nevoie de memoria Optane, fiind mai degrabă o soluţie de buget. Intel susţine însă că un astfel de modul ar putea să îmbunătăţească chiar şi performanţa unui PC cu SSD, trecând astfel peste limitările controllerelor SATA.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult