Intel pregăteşte Core i5 7640K şi i7 7740K

07.02.2017
Intel pregăteşte Core i5 7640K şi i7 7740K

AMD va lansa în această primăvară gama de procesoare Ryzen, descrise în unele zvonuri ca având performanţe suficient de bune pentru a constitui o ameninţare la adresa actualei oferte de procesoare Intel. Alimentând aceste speculaţii, Intel pare să ia în serios ameninţarea nou conturată, pregătind deja noi modele de procesoare bazate pe nucleul Kaby Lake, având frecvenţe de funcţionare mărite.

Apărând doar ca o versiune optimizată a nucleului Sky Lake regăsit în seria de procesoare lansate anul anterior, noua gamă de procesoare Kaby Lake a adus un spor de performanţă neglijabil, atribuit aproape exclusiv creşterii frecvenţelor de funcţionare. Din păcate optimizarea procesului de fabricaţie nu poate ţine loc pentru lipsa de inovaţie, punând Intel în situaţia de a forţa noi creşteri de performanţă sacrificând o parte din eficienţa consumului de energie.

Astfel, în timp ce actualul vârf de gamă pentru platforma LGA-1151 (Core i7-7700K) se putea lăuda cu un consum TDP de 91W, noul model Core i7 7740K este evaluat cu un consum de până la 100W. Acest compromis permite creşterea frecvenţei de funcţionare cu 100 MHz, până la 4.3GHz. Sursa citată nu dezvăluie frecvenţa maximă care poate fi atinsă în modul boost, însă dacă proporţia se păstrează putem spera la un prag superior de 4.6GHz.

Cu preţ ceva mai accesibil, modelul Core i5 7640K aduce un spor de 200MHz faţă de actualul model 7600K, ţintind frecvenţa de 4GHz. Similar, consumul TDP de energie creşte la 100W. Pe lista specificaţiilor apare însă tehnologia HyperThreading, care ar putea aduce un spor de performanţă suplimentar, justificând consumul de energie mărit.

Rupând cadenţa uşor predictibilă a lansărilor Intel, noile modele de procesoare ar putea indica o slăbire a încrederii companiei în propria ofertă de procesoare desktop. Potrivit altor zvonuri rămase deocamdată neconfirmate, Intel ar urma să grăbească şi lansarea următoarei generaţii de procesoare Coffee Lake, introducând noi modele de procesoare hexa-core cu preţ accesibil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult