Intel: vrem să înlocuim cablurile PC cu unul singur, universal

Light PeakUn singur cablu de conectare pentru toate componentele - aşa va fi proiectat PC-ul în câţiva ani. Tehnologia care ne va scuti de chinul aranjării numeroaselor cabluri din carcasă poartă numele de "Light Peak" şi a fost prezentată chiar astăzi la forumul Intel (IDF 2009).

Light Peak presupune utilizarea unui cablu optic capabil să transmită informaţiile în ambele direcţii simultan. Cablul poate avea până la 100 de metri lungime şi suportă viteze de transfer de maximum 10 Gbits/sec. Oficialii Intel au spus însă că într-un deceniu se va ajunge la o lăţime de bandă de 100 Gbits/sec. Alocarea benzii se va face în funcţie de anumite priorităţi. Spre exemplu, plăcii video i se va acorda o prioritate mai mare decât în cazul unui transfer de pe unitatea optică.

Light Peak PC

Pentru ca Light Peak să devină un standard, companiile importante din industria IT trebuie să îmbrăţişeze propunerea venită din partea Intel. Până în prezent, Sony s-a declarat încântată de potenţialul acestei tehnologii. Data la care urmează să vedem primul computer cu Light Peak nu depinde aşadar doar de Intel, însă producătorul de cipuri a adăugat că, în 2010, componentele necesare implementării tehnologiei vor fi gata.