Kingston ssdNOW KC400: stocare rapidă pentru business… şi nu numai (REVIEW)

04.04.2016
Design, construcţie şi specificaţii

Kingston este un brand important pe piaţa de SSD-uri, oferind soluţii pentru toate buzunarele şi toate scenariile posibile de utilizare. Noile unităţi de stocare din seria KC400 fac parte din oferta pentru business a companiei, fiind axate atât pe performanţă ridicată, cât şi pe durată de utilizare lungă, integrând tehnologii avansate pentru a împiedica pierderea de informaţii. Am testat modelul de 256 GB din această serie, iar rezultatele au fost la nivelul aşteptărilor.

Design, construcţie

La exterior, modelul ssdNOW KC400 nu iese din tiparele Kingston. Avem de a face cu un corp metalic de culoare gri închis, care nu iese în evidenţă, asemeni altor produse concurente. Sigla Kingston este prezentă pe abţipildul din partea de sus, iar port-ul pentru alimentare şi port-ul SATA 3 se regăsesc în partea din spate a acestuia.

Comparativ cu un hard disk de laptop, acesta este identic în termeni de dimensiuni cu modele low-profile cu 5.400 de rotaţii pe minut, deci poate fi instalat în majoritatea PC-urilor şi laptop-urilor de pe piaţă. Carcasa pare să fie rezistentă la şocuri, deci poate fi folosit şi ca unitate de stocare portabilă, în cazul în care aveţi la îndemână un adaptor SATA-to-USB 3.0 sau un rack portabil de hard disk.

Specificaţii

Kingston a renunţat la vechile controller-e SandForce pentru seria KC400, optând pentru modelul Phison PS3110-S10 cu opt canale, care integrează un procesor quad-core. Acesta asigură şi protecţia datelor în cazul unei căderi de tensiune, firmware-ul salvând automat înformaţiile care sunt în utilizare. Această funcţionalitate nu trebuie activată în prealabil.

Prin instalarea aplicaţiei Kinston SSD Manager, care oferă şi informaţii în timp real despre starea unităţii (starea de sănătate, temperatura de funcţionare, etc.), poate fi însă activat modulul ATA Security, util pentru cei care nu doresc înstrăinarea datelor în cazul în care SSD-ul este pierdut. Aplicaţia SSD Manager este folosită şi pentru upgrade-ul de firmware, cât şi pentru curăţarea datelor în mod sigur.

Pentru PC-urile echipate cu plăci de bază care includ doar port-uri SATA 2, Kingston asigură compatibilitate cu modelul KC400, însă viteza este limitată la doar 3 Gb/s, faţă de 6 Gb/s pe SATA 3.

 • Dimensiune: 2.5″
 • Interfaţă: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – compatibil cu SATA Rev. 2.0 (3Gb/s)
 • Capacitate: 256GB
 • Controller: Phison PS3110-S10
 • Viteză Citire/Scriere SATA Rev. 3.0: până la 550/540MB/s
 • Număr de operaţii pe secundă 4k citire/scriere (maximum): până la 99,000/88,000 IOPS
 • Număr de operaţii pe secundă 4k Read/Write (aletaoriu): 256GB până la 88,000/89,000 IOPS
 • S.M.A.R.T. Tools: reliability tracking, usage statistics, life remaining, wear leveling, temperature
 • Total Bytes Written (TBW): 256GB − 300TB or 0.65 DWPD5
 • Consum de energie: 0.255 W Idle / 0.335 W Avg. / 1.22 W (MAX) citire / 3.74 W (MAX) scriere
 • Temperatură de funcţionare: -40°C ~ 85°C

 

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Întrucât avem la îndemână un SSD, singurele teste importante care pot fi realizate într-un mediu de review sunt cele de viteză. Rezistenţa în timp nu poate fi testată în doar câteva zile, însă Kingston asigură garanţie cinci ani pentru modelele KC400. Orientativ, modelul testat a rulat la 66-67 de grade pe întreaga perioadă de testare, indiferent de nivelul de stres aplicat, în condiţiile în care în carcasa PC-ului temperatura medie era de 34 de grade.

Configuraţia pe care KC400 a fost testat a fost una de medie pentru zilele noastre, fiind bazată pe un procesor AMD FX-8320 cu overclock la 4.0 GHz, 8 GB memorie RAM DDR3 la 1600 MHz, GPU NVIDIA GTX970, alături de încă un SSD Kingston ssdNOW V200 şi un hard disk Western Digital Caviar de 640 GB. Sistemul de operare folosit a fost Windows 10, iar toate aplicaţiile de testare au fost folosite în variante „free”.

AS SSD Benchmark

ATTO Disk Benchmark

Crystal Disk Mark

Anvil’s Storage Utilities

Testele demonstrează că în mare parte modelul KC400 de la Kingston se încadrează în specificaţiile oferite de companie. Vitezele maxime atinse în transferuri secvenţiale au fost de 502 MB/s pentru scriere şi 557 MB/s pentru citire în ATTO Disk Benchmark.

Majoritatea testelor descriu însă viteze de aproximativ 450 MB/s la scriere şi 500 MB/s la citire, chiar şi după testări repetate. Această performanţă va fi probabil reprezentativă pentru transferuri de fişiere mari în utilizare normală. Pentru fişiere multe şi mai mici, performanţa descrisă de testele 4k sunt probabil cele care trebuie luate în considerare. În funcţie de dimensiuni, acestea pot oscila între 20 MB şi 230 de MB.

Concluzii

Modelul KC400 de la Kingston în varianta de 256 GB oferă performanţă decentă pentru categoria de preţ în care se încadrează, însă vine la pachet cu o serie de funcţii avansate care sunt adresate mai degrabă către cei care lucrează în mediul corporate. Pentru utilizare acasă, nu este obligatoriu necesară activarea securităţii, iar funcţia de recuperare a datelor în cazul unei pene de curent probabil că nu va fi folosită prea des.

Vestea bună este că noul KC400 este garantat pentru 5 ani de utilizare în condiţiile în care suprascrii 65% din capacitatea sa în fiecare zi. Având în vedere că majoritatea utilizatorilor vor instala sistemul de operare, câteva aplicaţii şi poate 1-2 jocuri pe partiţia principală, acesta ar putea să funcţioneze la parametri normali mult mai mult de atât. 

Părţi pozitive

Dimensiuni reduse
Performanţă înaltă
Funcţii de securizare şi recuperare a datelor

Părţi negative

ATA Security trebuie activat înainte de partiţionare