Myria X-Game V5 – quad core de buget într-un sistem bine asamblat

Nu cu mult timp în urmă, cine dorea un sistem cu procesor quad core trebuia să scoată bani serioşi din buzunar. Preţurile variau între 1.000 lei şi 2.000 lei, iar cei cu bugetul limitat trebuiau să se mulţumească cu un Core 2 Duo sau un Athlon X2. AMD oferă şi un procesor cu trei nuclee, însă în teste el nu se apropia de performanţa brută a unui quad core nativ. Lucrurile s-au schimbat odată cu luna septembrie a anului trecut. AMD a lansat primul procesor cu patru nuclee care costă mai puţin de 100 $, Athlon II X4 620. În continuare vă vom prezenta o implementare a sa pe piaţa românească, sistemul Myria X-Game V5.

Quad core - la ce bun?

Chiar dacă vrem sau nu, procesorul cu patru nuclee va deveni un standard în următorii 2-3 ani. Un număr mai mare de nuclee ajută la rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp. Dacă acum un an sau doi mai existau programe care nu se comportau mai bine pe un procesor cu patru nuclee decât pe unul cu două, la ora actuală marea majoritate a producătorilor au optimizat în mod corespunzator software-ul. De cele mai multe ori, un număr mai mare de nuclee aduce un spor brut de productivitate în aplicaţii care folosesc intens procesorul şi aici vorbim de procesarea imaginilor, procesare video şi animaţie 3D. Nu în ultimul rând, jocurile vor aprecia în unele cazuri două nuclee în plus faţă de un dual core.

Myria X-Game V5 cu cel mai ieftin procesor quad core

Myria X-Game V5

Se pare că vremurile în care utilizatorul de rând îşi construia o configuraţie pe componente au apus. Cel puţin în tabăra AMD sunt atât de multe procesoare şi plăci de bază cu socket-uri diferite încât cei mai mulţi devin uşor confuzi. În ajutorul lor vine Myria, un brand Altex, care oferă sisteme preasamblate la preţuri accesibile. Modelul X-Game V5 se doreşte a fi un sistem de gaming, însă aşa cum vom vedea în continuare, partea cu rularea jocurilor s-ar putea să fie un pic exagerată.

Athlon II X4, AM3, DDR3

Pentru procesorul de la AMD a fost aleasă o placă de bază Asus M4A78LT-M LE cu socket AM3 şi suport pentru memorii DDR3. Ea este dotată cu un chipset AMD 760G care include placa grafică Radeon 3000. Aceasta poate fi conectată în configuraţie CrossFireX cu o placă video Radeon dedicată, oferind un spor de performanţă în jocuri. Procesorul Athlon II X4 620 rulează la frecvenţa de 2,6 GHz şi este dotat cu 512 KB de memorie Level 2 cache pentru fiecare nucleu. Nu vom găsi însă memoria Level 3 cache pe care am întâlnit-o la modelele Phenom II X4/X3/X2. Procesorul este produs cu procesul de 45 nm şi are un TDP de 95 W.

Deşi numele său ne sugerează faptul că este un sistem de gaming, Myria X-Game V5 a fost dotat cu o placă video ATI Radeon HD 4650. Ea dispune de 1 GB de memorie video, are bus-ul de memorie pe 128 de biţi şi suportă DirectX 10.1 şi Shader Model 4.1. Sistemul este dotat cu 2 GB de memorie DDR3 la 1333 MHz, o cantitate decentă ţinând cont de preţul puţin mai mare făţă de DDR2. Cei care doresc mai mult pot adăuga un al doilea modul pe placa de bază.

Myria X-Game V5 - cum stau lucrurile în interiorul carcasei

Specificaţii

  • CPU: AMD Athlon II X4 620, 2,6 GHz, 2 MB L2 cache, AM3
  • Placă de bază: Asus M4A78LT-M LE
  • Chipset: AMD 760G/SB710
  • Memorie: 1 x 2 GB DDR3, 1333 MHz
  • Placă video: ATI Radeon HD 4650
  • HDD: 500 GB, 16 MB buffer, SATA, Seagate
  • Unitate optică: Lite-On DVD writer DL
  • Sunet: VIA VT1708S
  • Sursă: 460W, Linkworld
  • Conectori frontali: 2 x USB, 2 x audio

Performanţe

Pentru testarea sistemului Myria X-Game V5 am folosit Windows 7, deşi el este comercializat cu o distribuţie Linux. Am instalat o serie întreagă de aplicaţii uzuale, printre care se numără o suită office, un antivirus, programe pentru procesarea imaginii şi player-e multimedia. În regim de lucru zilnic, nu am putut să nu observăm un spor de viteză faţă alte sisteme cu procesoare dual core din redacţie.

Concurentul direct al lui AMD Athlon II X4 620 este Intel Core 2 Quad Q8200. Cei interesaţi pot citi un articol despre cele două pe site-ul Anandtech.com. Procesorul de la AMD reuşeşte să se stea foarte aproape de Q8200 în teste, depăşindu-l chiar în câteva. Din punct de vedere al preţului, Athlon II X4 620 este mai ieftin şi poate fi ataşat pe o placă de bază ceva mai accesibilă decât cele compatibile cu procesoarele Intel.

Multe opţiuni pentru conectarea unui monitor sau a unui LCD TV

Performanţa în jocuri

Am rula Far Cry 2 la 1680x1050 cu detalii medii la un framerate de peste 30 fps, fără antialiasing. Doar pe rezoluţii mai mici am putut activa setările High. Crysis a putut fi rulat acceptabil doar pe detalii medii şi la rezoluţii mai mici de 1680x1050. În Resident Evil 5 am atins o medie de 30 fps la 1680x1050 cu setări medii şi fără antialiasing, însă am rulat FEAR fără probleme la aceeaşi rezoluţie cu setări maxime. Sistemul a obţinut 1965 de puncte în 3Dmark Vantage, punctajele separate pentru CPU şi GPU fiind de 8755 şi respectiv 1568. Aşa cum se poate observa din imagini, placa video oferă trei conectori video: DVI, VGA şi HDMI.

Construcţia sistemului

Când am deschis carcasa sistemului Myria am avut parte de o surpriză plăcută. Asamblarea a fost făcută cu grijă, carcasa fiind aerisită, iar cablurile fiind bine strânse. Nu au fost folosite ventilatoare silenţioase scumpe, însă zgomotul produs de sistem se încadrează în limite acceptabile, chiar şi în regim de încărcare 100% a procesorului. Am apreciat cele două mufe USB frontale şi conectorii audio alăturaţi. Carcasa nu excelează, însă pare solidă. Plasticul folosit este de calitate. Sistemul este livrat cu o tastatură şi un mouse optic modeste, ambele pe fir.

Myria X-Game V5 - tastatura şi mouse-ul incluse în pachet

Concluzie

Pentru un utilizator care are nevoie de putere de procesare sporită la un preţ accesibil, Myria X-Game V5 este o alegere bună. Rularea jocurilor este posibilă, însă doar la rezoluţii mici sau medii, placa video având performanţe cel mult decente. Per ansamblu, sistemul este bine închegat, bine asamblat şi va oferi un spor de performanţă sesizabil celor care au lucrat în trecut cu procesoare single core sau dual core. Myria X-Game V5 poate fi achiziţionat din magazinele Altex la preţul de 1.699 de lei cu sistemul de operare Linux.

Myria X-Game V5 poate fi achiziţionat din magazinele Altex

Plusuri şi minusuri:

[+] cel mai ieftin procesor quad core
[+] rulează jocuri decent la rezoluţii mici şi detalii medii
[+] construcţie atentă a sistemului
[+] preţ accesibil pentru performanţele oferite
[-] nu este recomandat jucătorilor puţin mai pretenţioşi
[-] doar 2 GB de memorie RAM