Penryn, asul din mâneca lui Intel

Bătălia pe domeniul procesoarelor este în continuă desfăşurare între Intel şi AMD, şi nici nu pare că liniştea se va aşterne vreodată. Aceştia din urmă au pierdut un tempo în decursul ultimilor ani şi au permis celor de la Intel să treacă în faţă în ceea ce priveşte perfomanţa procesoarelor. AMD recuperează teren şi se pregătesc de lansarea procesoarelor care să îi revigoreze, numai că Intel are deja răspunsul: generaţia Penryn. Aceasta va fi cea de-a doua serie de procesoare Core 2 şi va fi lansată în lunile de sfârşit de an.

Aceeaşi modalitate de promovare „underground”, de care am mai vorbit, chiar în mai multe articole precedente, pare a fi folosită şi de Intel: scăparea mai mult sau mai puţin voluntară ale unor informaţii. Aşa se face că pe Internet a apărut un prim test al unui procesor din viitoarea generaţie.

Un procesor sub lupă

Nu am să intru în prea multe detalii tehnice şi nici nu am să prezint fiecare fir din care este alcătuit Penryn, sunt informaţii care erau interesante în trecut. Dar nici n-am să-l ignor complet, are totuşi curiozităţile sale. Într-adevăr sunt de domeniul fabulosului cele 820 milioane de tranzistoare care vor intra în componenţa celui mai puternic model, cel cu patru nuclee. Aceasta datorită scăderii procesului de fabricaţie la 45 nm (65 nm actual). Utilizarea unor dimensiuni mai mici ale tranzistoarelor are două atuuri: consum redus şi ca efect, o cantitate de căldură degajata mai mică.

Intel Penryn Die

Din câte se ştie, modelele seriei Penryn vor avea frecvenţe mai mari decât actualele procesoare Intel, undeva în jurul a 3 GHz. Acesta este unul dintre aspectele care le vor face mai performante, dar şi cantitatea maximă de memorie integrată, 12 MB (cache L2), faţă de cei 8 MB actuali. Vor exista atât modele cu patru nuclee (pot fi considerate patru procesoare), dar şi cu două (6MB).

Un mare titlu din proiectul Penryn este consumul de energie electrică. Pentru prima dată Intel permite procesoarelor să-şi reducă viteza (frecvenţa) diferit pe fiecare dintre nuclee. Alături de aceasta, Intel creează şi o modalitate de lucru specială care opreşte toate funcţiile neutilizate ale procesorului, îi scade frecvenţa şi tensiunea până la minimum posibil. Adică, atât cât este nevoie pentru ca sistemul să nu se oprească.

Totuşi, Penryn va fi lansat pentru toate cele trei segmente de produse: server, desktop şi notebook. Variantele pentru notebook-uri vor include doar două nuclee, din câte ne arată planurile Intel.

Intel Penryn family