Primul SSD de tip mSATA cu capacitate de 1 TB, de la Samsung

10.12.2013
Primul SSD de tip mSATA cu capacitate de 1 TB, de la Samsung

Soluţia cea mai bună de stocare pentru un portabil cât mai performant este formată dintr-un SSD pentru sistemul de operare şi aplicaţii esenţiale şi un HDD pentru muzică, filme, fotografii şi alte date. Din nefericire, portabilele cu două locaşuri pentru unităţi de stocare standard sunt foarte puţine. Alternativa o reprezintă SSD-urile cu conector mSATA. Cu o capacitate de 64 GB sau 128 GB, un astfel de SSD ar fi suficient pentru sistemul de operare. Samsung ne prezintă însă o soluţie mult mai avansată.

Samsung 840 EVO mSATA SSD

SSD-urile au atins de ceva timp capacitatea de 1 TB, însă nu în acest format. În carcasa cu dimensiunile standard ale unui harddisk de 2.5” poţi să pui suficient de multe cipuri de memorie pentru a atinge capacitatea de 1 TB. Pentru un SSD mSATA ai nevoie de cipuri speciale. Samsung a folosit în cazul de faţă cele mai avansate cipuri pe care le are în portofoliu, cele de 128 Gb de tip TLC (triple-level cell), construite cu procesul pe 10 nm. SSD-ul are o grosime mai mică de 4 mm şi cântăreşte 8,5 g. Deşi pe cutia de prezentare scrie 1 TB, modulul mSATA 840 EVO de la Samsung are o capacitate efectivă de 960 GB. Ceva mă face să cred că utilizatorii nu vor deplânge lipsa celor 40 GB.

Cutia produsului

Conform producătorului, vitezele de scriere şi citire vor fi de 530 MB/s şi respectiv 540 MB/s. SSD-ul mSATA va fi disponibil în ianuarie 2014, însă preţul său nu a fost anunţat. El ar putea să coste la fel de mult ca ultrabook-ul pe care ar putea fi montat.

Samsung 840 EVO - o unitate de stocare exclusivistă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News