Samsung, fabricant de procesoare pentru Intel

29.11.2019
Samsung, fabricant de procesoare pentru Intel

Deşi procesul de fabricaţie pe 14nm folosit de Intel pentru actuala generaţie de procesoare este în uz încă din anul 2014 şi ar fi trebuit să ajungă demult la maturitate, Intel încă are dificultăţi cu livrarea unui volum suficient de chip-uri pe 14 către consumatori. Aici intră în scenă Samsung, noul partener Intel preluând o parte din activitatea de producţie în fabricile proprii.

Dificultăţile de aprovizionare cu procesoare pe 14 nm datează din a doua jumătate a anului trecut, situaţia devenind atât de rea încât directorul diviziei de marketing şi comunicare a Intel, Michelle Johnston Holthaus, şi-a cerut scuze public săptămâna trecută pentru întârzierile constante în onorarea comenzilor, afirmând că dezvoltarea pieţei de PC-uri în acest an „a depăşit eforturile noastre”. Soluţia găsită de Intel este contractarea altor fabricanţi de semiconductoare pentru acoperirea cererii.

Unul din motivele pentru care Intel se confruntă cu aceste probleme este concentrarea investiţiilor pe dezvoltarea procesului de fabricaţie pe 10 nm şi modernizarea facilităţilor de producţie pentru tranziţie la noul nod de fabricaţie în cel mai scurt timp posibil. Cu toate acestea, pot trece ani până când Intel va putea pune efectiv planul în aplicare. Între timp, Intel trebuie să continue să vândă cipuri pe piaţă folosind procesul de fabricaţie pe 14 nm, oricât de învechit pare acesta în comparaţie cu cel pe 7nm folosit de rivalul AMD.

Important de spus, implementarea procesului pe 10 nm gândită de Intel este din multe puncte de vedere mai ambiţioasă şi superioară tehnologic celei pe 7nm folosită în prezent de AMD, promiţând microprocesoare cu densitate mai mare de tranzistori şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Din păcate pentru Intel, nu există prea multe opţiuni pentru preluarea comenzilor pe 14nm, TSMC şi Samsung Electronics din Taiwan fiind cam singurii capabili să livreze un volum de producţie suficient de mare. Având în vedere faptul că TSMC este partenerul AMD, cel mai mare rival al companiei, era lesne de înţeles că o colaborare cu acesta ar fi fost greu de obţinut în condiţii avantajoase. Astfel, Samsung a rămas ultima şi probabil singura soluţie fezabilă.

Fără îndoială, sud-coreenii au mult de câştigat din colaborarea cu Intel. Compania încerca de ceva timp să găsească noi motoare de creştere, după ce veniturile din producţia de memorii au scăzut, odată cu prăbuşirea preţurilor spre noi minime istorice.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult