Sulon Q: o cască VR care nu necesită PC, motorizată de AMD

15.03.2016
Sulon Q: o cască VR care nu necesită PC, motorizată de AMD

AMD nu a anunţat doar o placă grafică dedicată dezvoltatorilor şi utilizatorilor de realitate virtuală, ci şi o cască dedicată pentru experienţe de acest gen. Cum se diferenţiază însă noul Sulon Q de concurenţă? Este un headset de sine stătător, care nu are nevoie de un computer sau de un smartphone pentru a funcţiona. Acesta include tot hardware-ul necesar în carcasă şi oferă şi câteva funcţii în plus faţă de soluţiile Oculus şi HTC, precum capabilităţi AR (augmented reality), similare cu cele de pe HoloLens.

Sulon Q este dezvoltat de compania Sulon Technologies şi integrează un display OLED QHD alături de hardware realizat de AMD. Este vorba despre procesorul AMD FX-8800P şi un GPU AMD Radeon R7, care pot procesa totul, de la grafică şi fizică, până la funcţii audio şi de poziţionare spaţială. Partea cea mai interesantă este platforma software pe care rulează Sulon Q, aceasta fiind clasicul sistem de operare Windows de la Microsoft.

Compania Sulon Technologies susţine că modelul Sulon Q este foarte uşor şi confortabil, însă integrarea întregului hardware de procesare în carcasă cu siguranţă îl vor face mai greu decât Oculus Rift şi HTC Vive. Acesta dispune şi de camere foto 3D, care vor ajuta la realizarea aplicaţiilor AR. Cea mai bună parte a acestui anunţ este faptul că nu va dura mult până când va ajunge pe piaţă.

AMD speră ca Sulon Q să ajungă pe rafturile magazinelor spre finalul primăverii, la un preţ încă neanunţat. În cazul în care preţul şi performanţa oferită vor fi de ajuns, soluţia Sulon ar putea fi mai atrăgătoare decât alte produse de acest gen, întrucât funcţionează wireless şi nu necesită un computer separat. Desigur, nu ştim exact ce autonomie va oferi acumulatorul şi nici cât de puternic va fi hardware-ul integrat. Probabil că jocurile realizate pentru Rift şi Vive vor fi prea avansate pentru a rula pe acest dispozitiv, însă cu siguranţă Sulon va avea putere de procesare decât un smartphone precum Galaxy S7, folosit pentru realitate virtuală mobilă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult