Adaptoarele de priză „generice” sunt periculoase. Medicii din SUA încurajează utilizarea accesoriilor originale

30.07.2019
Adaptoarele de priză „generice” sunt periculoase. Medicii din SUA încurajează utilizarea accesoriilor originale

Alimentarea unui smartphone pare una dintre cele mai banale activităţi din prezent, însă mai multe accidente legate de utilizarea unor adaptoare de priză neconforme poate duce la accidente grave. Medicii din SUA avertizează prin noile adiţii la Analele Medicinei de Urgenţă că în special tinerii, care folosesc foarte mult telefoanele mobile, sunt în pericol de a se răni dacă nu folosesc încărcătoare originale, testate şi aprobate de autorităţile competente.

Cel mai nou caz în care un încărcător de telefon a dus la vătămarea unui utilizator a fost înregistrat în SUA, unde o tânără de 19 ani a rămas cu urme de arsuri în jurul gâtului din cauza unui adaptor de priză neconform. Aceasta stătea în pat, când deodată a simţit o arsură puternică în jurul gâtului. Se pare că lanţul metalic pe care îl purta la gât a intrat în contact cu cablul de încărcare al telefonului, pe care îl ţinea sub pernă. Aceasta a fost tratată pentru arsuri de gradul doi şi externată, însă alţii au întâmpinat probleme şi mai mari.

Un bărbat a fost aruncat din pat din cauza unui şoc electric produs de un încărcător de priză neoriginal, în timp ce o femeie a raportat un incendiu produs de încărcătorul de telefon neoriginal, care a aprins patul în care dormea. Aceasta din urmă s-a ales cu arsuri pe mâini.

„Adolescenţii sunt expuşi riscurilor de a se răni datorită utilizării frecvente a dispozitivelor mobile. Ar trebui să fie avertizaţi să nu doarmă cu telefoanele la încărcat în pat şi să evite să lase încărcătoarele în priză atunci când nu sunt conectate la un telefon”, a declarat Cariss Bunke, medic pediatru.

Conform mai multor studii, încărcătoarele „generice”, produse fără autorizaţie şi fără a fi testate, sunt mult mai periculoase decât încărcătoarele originale. Acestea sunt realizate fără izolaţie la interior, iar curentul care trece prin ele pot crea un şoc electric, chiar dacă furnizează un voltaj mic.

Sfatul tuturor este să folosiţi dispozitive originale, vândute de producătorul dispozitivului, sau dispozitive compatibile, de la brand-uri cunoscute, care sunt testate pentru siguranţă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult