Apple anulează încărcătorul AirPower. Acesta nu se ridica la standardele înalte ale companiei

01.04.2019
Apple anulează încărcătorul AirPower. Acesta nu se ridica la standardele înalte ale companiei

Apple a fost una dintre companiile care au adoptat foarte târziu tehnologia de încărcare wireless Qi pe dispozitivele sale, însă pare de asemenea să fie una care împinge acest tip de funcţii cel mai agresiv în ultimii doi ani. Un încărcător wireless pentru iPhone, Apple Watch şi AirPods a fost promis încă din septembrie 2017 sub numele AirPower, însă realizarea unui astfel de dispozitiv s-a dovedit a fi mai grea decât era iniţial preconizat. După aproape doi ani de aşteptări, Apple a confirmat faptul că proiectul AirPower a fost anulat.

Ideea din spatele AirPower a fost foarte ambiţioasă încă de la început, Apple imaginând un încărcător wireless care poate încărca trei dispozitive simultan, indiferent de poziţia acestora. Încărcătoarele wireless nu funcţionează însă aşa, poziţia fiind foarte importantă pentru a alinia bobinele care fac transferul de energie posibil. Dispozitivul trebuia să comunice de asemenea cu iPhone-ul, oferind în timp real informaţii despre dispozitivele pe care le încarcă pe ecranul acestuia

Astfel, Apple a încercat să integreze peste 20 de bobine, pentru a acoperi întreaga suprafaţă, însă fizica s-a dovedit a fi mult mai puternică decât viziunea Apple. AirPower pur şi simplu nu era practic, întrucât bobinele ajungeau să se încingă peste limitele normale, putând astfel distruge atât dispozitivele pe care le încărca, dar reprezenta şi un risc de incendiu.

Apple nu a recunoscut aceste limitări tehnologice, sursa acestora fiind mai degrabă scurgerile de pe internet care au apărut în ultima perioadă.

Dan Riccio, Senior Vice President în cadrul departamentului de Hadware Engineering, a declarat următoarele:

„După multe eforturi, am concluzionat că AirPower nu poate atinge standardele noastre înalte şi am anulat proiectul. Ne cerem scuze clienţilor care aşteptau această lansare. Continuăm să credem că viitorul este wireless şi suntem dedicaţi să împingem experienţa de utilizare wireless înainte.”

În ciuda faptului că se ştia de multă vreme că AirPower are probleme, se pare că Apple a avut speranţa că va reuşi să ofere o versiune bună a produsului până în ultimul moment. Căştile AirPods din generaţia 2 în versiunea cu încărcare wireless, lansate săptămâna trecută, sunt livrate cu un desen care prezintă încărcătorul AirPower pe cutie.

Există însă şi o parte bună: Apple nu a livrat un produs slab sau care ar putea pune utilizatorii în pericol. Utilizatorii interesaţi de produse similare, au o plajă largă de alternative de la producători de accesorii precum Belkin sau Anker, însă niciunul nu va oferi experienţa promisă de AirPower. Pentru Apple Watch, acestea vor avea un loc dedicat cu magnet, similar cu încărcătorul original, iar căştile şi iPhone-ul vor trebui poziţionate atent pentru a alinia bobina din interior cu bobinele încărcătorului.

Probabil că Apple lucrează deja la un alt produs similar, însă mai limitat în termeni de funcţionalitate, însă după un eşec atât de public, probabil că nu îl vom vedea foarte curând, amintirea AirPower fiind încă prea recentă în minţile posibililor clienţi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult