Arestat la ordinul computerului

25.09.2007
Arestat la ordinul computerului
Epilog

Epilog

In viitor, computerul si chiar mobilul iti vor recunoaste chipul si se vor „ratoi" serios la strainii care vor incerca sa le verifice continutul. La fel va face probabil si casa ta, care va deveni destul de inteligenta incat sa activeze toate sistemele de confort cand ii vei face cu ochiul in senzorul de la intrare. Infractorii vor fi prinsi in timp record, pentru ca nu ar putea scapa de camerele de supraveghere care vor impanzi in curand marile metropole.

Asa cum lasi „urme" pe Internet, pe orice site vizitat, asa vei putea fi supravegheat live in orice moment petrecut in viata cotidiana. Big Brother va sti in sfarsit absolut tot despre tine.

Biometrics Automated Toolset

Ori de cate ori vei trece prin fata unei camere video de supraveghere – si vor fi peste tot astfel de ochi electronici indiscreti – imaginea fetei tale va fi analizata, iar tu vei fi identificat in cateva secunde de computerele conectate la o baza de date locala sau globala care va acumula treptat identitatile a sute de milioane de oameni. Daca ai pacatuit cumva fata de societate, nu vei mai avea scapare: vei fi retinut rapid la ordinul unui server. 

Ordine in Irak

Americanii si-au propus sa faca ordine in Irak cu un nou sistem de identificare biometrica pe nume BAT (Biometrics Automated Toolset). Treaba functioneaza cam asa: fiecare irakian retinut sau cooperant este analizat din punct de vedere biometric (i se iau amprente, i se fotografiaza fata si irisul), iar aceste date sunt asociate cu „CV-ul" persoanei respective pentru a fi adaugate la o baza de date extrem de complexa. In schimb, omul primeste un card de identificare de care are nevoie pentru a trece prin punctele de control americane sau ale politiei irakiene. In aceste puncte se va afla un operator BAT cu notebook, scaner de iris, scaner de amprente digitale, o camera foto, si o imprimanta speciala pentru tiparirea cardurilor de identificare.

Americanii au avut un ajutor substantial chiar de la inceputul operatiunii, pentru ca au capturat o baza de date similara de la Saddam. „Cand verificam acest card, avem imediat toate datele despre omul respectiv. De pilda, putem vedea daca a fost retinut in trecut sau daca este un informator binecunoscut. Daca sunt desco­perite arme sau explozibil, zona respectiva este imediat cercetata pentru a gasi amprente digitale pe care le confruntam cu cele din baza de date creata.

Statutul persoanei careia ii apartin amprentele incriminante se schimba si data viitoare cand va fi identificata, va fi si retinuta", spune unul dintre operatorii BAT. „Ce m-a surprins cel mai mult a fost entuziasmul localnicilor care sunt gata sa faca orice pentru restabilirea linistii in zona", adauga el. Sistemul a declansat bineinteles si suspiciuni printre cateva organizatii americane si media. Daca aceasta baza de date ar ajunge pe mana uneia dintre taberele rivale, aceasta ar putea deveni o adevarata lista neagra. Desi pe acel card nu este specificata apartenenta religioasa (siit sau sunit), aceasta poate fi determinata dupa locul de provenienta al individului, avand in vedere ca cele doua tabere sunt bine delimitate din acest punct de vedere. Din iunie pana iulie au fost create 5.200 de carduri de identificare.

Recunoasterea fetei, mai sigura decat citirea amprentei

Tehnologiile de recunoastere a fetei rivalizeaza ca precizie chiar cu identificarea amprentei digitale. Dintr-un studiu realizat de National Institute of Standards and Technology (NIST) si finantat de cateva agentii guvernamentale americane, reiese ca gradul de eroare al recunoasterii faciale a ajuns la valoarea de 0,01, o evolutie uriasa fata de coeficientul de 0,79 atins in 1993 sau de cel de 0,2 in 2002.

Secretul succesului e pus pe seama cresterii performantelor tehnice atinse de camerele foto si a algoritmilor mult mai „inteligenti" de identificare. La analiza 3D a formei unui chip s-a alaturat si cea a suprafetei, pixel cu pixel.

China: monitorizati la sange

Guvernul chinez experimenteaza si el cu entuziasm recunoasterea faciala si monitorizarea cetatenilor cu ajutorul cardurilor. In curand, va instala 20.000 de camere de supraveghere in spatiile publice ale Shenzhen, oras cu o populatie de 12,4 milioane de oameni, urmand sa extinda sistemul in toata tara. In plus, politia s-a conectat si la o retea de 180.000 de camere video cu circuit inchis, presarate prin companiile din oras. Cine i-a ajutat cu infrastructura si soft-urile de supraveghere?

„Avem o relatie foarte buna cu companii americane precum IBM, Cisco, HP si Dell. Toate aceste companii lucreaza impreuna cu noi la elaborarea sistemului", spune Robin Huang, seful de operatiuni al departamentului chinez de siguranta publica. In paralel cu instalarea camerelor, politia va incepe sa emita populatiei carduri electronice in care sa figureze numele, prenumele, religia, etnia, cazierul, situatia asigurarii medicale, numerele de telefon, dar si situatia de planning familial. In China e interzis sa ai mai mult de un copil. Se studiaza si introducerea pe card a posibilitatilor de plata electronica. In Vest se discuta deja despre incalcarea drepturilor civile ale chinezilor, dar la Shenzhen nu exista „nu vreau card".

„Daca nu primesc cardul permanent, nu pot trai aici, nu pot beneficia de avantajele ajutorului guvernamental si este un mod foarte bun de a controla populatia in viitor", spune Michael Lin, vicepresedinte al departamentului de relatii pentru investitii al companiei chineze China Public Security Technology, cea care deruleaza toata afacerea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News