Bang & Olufsen Beoplay E6 review: ce înseamnă o pereche de căşti Bluetooth premium

23.10.2018
Bang & Olufsen Beoplay E6 review: ce înseamnă o pereche de căşti Bluetooth premium

Când auzim numele Bang & Olufsen, automat ne gândim la produse audio premium, cu performanţă de top, design exclusivist şi… un preţ pe măsură. Acest lucru nu s-a schimbat nici în ultimii câţiva ani, când compania a început să se dezvolte spre nişe pe care alte companii sunt prezente de mai mult timp, cu produse relativ ieftine. Astfel, căştile cu Bluetooth Beoplay E6 de la B&O, nu vor fi pentru cei care caută o ofertă bună, ci pentru cei care vor ce-i mai bun pe piaţă.

Design, construcţie şi accesorii

Căştile Beoplay E6 nu au un design neapărat impresionant. Acestea sunt căşti wireless „obişnuite” din punct de vedere al design-ului, fiind simple, cu un cablu care le conectează, cu o telecomandă pe fir într-o parte şi un acumulator pe partea cealaltă. Cablul este îmbrăcat în material textil, în timp ce părţile de plastic de pe corpul căştilor şi de pe telecomandă şi baterie este moale, plăcut atingerii şi care conferă senzaţia de „rezistenţă”.

Cablul care leagă cele două căşti este mai scurt decât ne-am obişnuit în cazul altor modele de căşti similare, însă nu „prea scurt” pentru a fi deranjant în utilizare. De asemenea, faptul că telecomanda şi bateria sunt poziţionate simetric de-o parte şi de alta a cablului asigură un balans foarte bun, ambele părţi fiind tot timpul la fel de lungi.

Căştile se livrează cu mai multe suporturi de silicon pentru fixarea în ureche, patru perechi de dopuri de silicon, un cablu de încărcare USB proprietar pe contacte (de asemenea îmbrăcat în material textil) şi o husă cu şnur în care căştile pot fi depozitate la transport.

Telecomanda beneficiază de trei butoane, un buton central folosit pentru pornirea căştilor, pentru control multimedia (play/pauză, fast forward, etc.) şi două butoane de volum (+/-). Acestea nu sunt marcate, lucru care poate părea neintuitiv la prima vedere. Bang & Olufsen a preferat în această situaţie să ofere mai multă atenţie design-ului decât experienţei de utilizare.

Cele două căşti pot fi lipite între ele cu magnet atunci când nu sunt în utilizare, acestea intrând automat în mod stand-by. Casca stângă include şi un LED care se aprinde în culoare albă la pornire, roşie la încărcare şi albastră atunci când este căutat un dispozitiv pentru conectare.

Căştile Beoplay E6 sunt simple, bine construite şi foarte uşoare, lucru care contează foarte mult în cazul unor perechi de căşti.

Experienţa de utilizare

Prima dată când am încercat să folosesc căştile ne-am lovit de o mică „problemă”. Acestea nu păreau să se pornească. Am conectat cablul de încărcare şi totuşi apăsarea butonului central, care este în general pe toate căştile folosit pentru pornire şi căutare de dispozitive, nu făcea nimic. Manualul de utilizare ne-a elucidat misterul însă: apăsările lungi de pe căştile Beoplay E6 trebuie să fie mai lungi decât în cazul altor modele.

Pentru pornire, sunt necesare cam 2 secunde de apăsare, în timp ce pentru a intra în mod de căutare sunt necesare cel puţin 5 secunde. Nu pare mult, însă majoritatea căştilor se aprind la o secundă de apăsare şi caută la două. Vorbim de timpi de 2-3 ori mai lungi pentru operaţiuni simple. Din fericire, aceste probleme se rezolvă cu citirea manualului de instrucţiuni.

Surprinzător pentru o pereche de căşti in-ear este faptul că sunt extrem de confortabile. Personal, nu sunt un mare fan al căştilor in-ear, pentru că în general reuşesc să alunece din urechi sau să devină inconfortabile în timp. Căştile Beoplay E6 sunt foarte confortabile, că aproape nici nu le simţi pe urechi. Acest lucru, alături de faptul că sunt extrem de uşoare, cu un cablu şi două bucăţi mici de plastic pe acesta, asigură un confort greu de egalat.

Iar toate acestea ar fi de prisos dacă sunetul redat de căşti nu era de calitate. Din fericire, calitatea Bang & Olufsen este incontestabilă. Acesta este probabil nivelul maxim de calitate audio posibilă prin standardul Bluetooth în acest moment, fiecare frecvenţă fiind excelent redată. Avem un bas convingător, care nu este însă exagerat, înalte şi medii bine definite, dar nu asurzitoare şi o izolare fonică foarte bună.

Aplicaţia Beoplay, disponibilă pe AppStore şi Google Play Store oferă însă şi o personalizare a suntului redat prin ToneTouch. Practic, utilizatorul poate să modifice frecvenţele alegând una dintre cele patru „stări”: warm, excited, relaxed şi bright. Fiecare dintre acestea poate fi mai intens „personalizat” mutând un punct alb în porţiunea ecranului dedicată fiecărei stări. Acestea sunt profiluri realizate de către Bang & Olufsen, fiecare în parte fiind foarte bine pus la punct şi nu va duce la distorsiunea sunetului, ci doar îi va modifica „textura”. Este interesant de descoperit cum sună fiecare melodie în parte pe fiecare dintre aceste setări. Desigur, cei care vor un sunet cât mai neutru, vor putea să nu folosească aplicaţia şi funcţionalitatea ToneTouch. Aceste setări pot fi salvate sub formă de profile proprii precum profil pentru podcast-uri, pentru antrenament sau pentru drumul spre locul de muncă.

Căştile sunt recomandate pentru activităţi sportive, acestea fiind rezistente la stropi de apă şi praf. Nu am testat aceste funcţii pe îndelete, însă căştile stau fixate foarte bine în urechi, deci nu ar fi problemă în utilizare pentru alergători, iar construcţia premium le recomandă pentru rezistenţă. Desigur, acestea nu sunt realizate pentru rezistenţă la scufundare, deci, stropi de apă se referă la transpiraţie sau ploaie.

Estimarea celor de la Bang & Olufsen de 5 ore de utilizare constantă este destul de corectă, însă nu este totuşi clar de ce încărcarea căştilor poate dura şi două ore (conform specificaţiilor şi testelor noastre). Din fericire, căştile pot fi încărcate de la o baterie portabilă în utilizare, ceva ce multe căşti nu oferă. Un dezavantaj ar fi faptul că încărcarea poate fi realizată doar prin cablul din pachet.

Concluzii

Da, căştile Beoplay E6 de la Bang & Olufsen oferă ceva ce nu foarte multe căşti wireless au: un design simplu şi bine pus la punct, confort ridicat şi o calitate audio de invidiat. Fiind însă produse B&O, preţul acestora este semnificativ peste cel al pieţei. În timp ce mulţi condamnă Apple pentru preţul ridicat al AirPods la 160 de euro, preţul căştilor Beoplay E6 este de aproape două ori mai mare, la 300 de euro.

Galerie foto

Cu siguranţă există un public pentru aceste căşti, însă acesta este mai mult ca sigur nu foarte larg. Căştile Beopla E6 vor răspunde nevoilor celor care sunt dispuşi să plătească în plus pentru o experienţă de utilizare excelentă din punct de vedere al confortului şi performanţei, chiar dacă nu obligatoriu perfectă din punct de vedere tehnic.

 

Părţi pozitive

Design simplu şi construcţie premium
Include toate cele necesare în pachet
Sunt foarte uşoare şi confortabile
Calitate excelentă a sunetului redat
Izolare fonică foarte bună

Părţi negative

Încărcarea se face doar prin cablul proprietar
Încărcarea este lentă
Cinci ore de autonomie este o performanţă de medie pentru căşti wireless
Costă dublu faţă de alte modele nu foarte diferite

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult