Baterie externă GP PowerBank 10.000 mAh – fiabilă şi cu măsuri de siguranţă avansate [REVIEW]

Baterie externă GP PowerBank 10.000 mAh - fiabilă şi cu măsuri de siguranţă avansate [REVIEW]

Compania asiatică GP este un nume cunoscut pe piaţa bateriilor şi acumulatorilor, dar puţină lume ştie că produce şi power bank-uri foarte bune. Ce diferenţiază aceste modele de altele concurente sunt sistemele de siguranţă pe care le includ. Acesta este un aspect foarte important, într-o perioadă în care, după scandalul din 2016 care a avut în centru smartphone-ul Galaxy Note7, oamenii se tem mai mult decât în trecut de potenţiale incendii sau explozii cauzate de dispozitivele mobile. Iar cazurile în care bateriile externe iau foc nu sunt deloc rare.

 

Design

 

GP PowerBank are un design elegant, dar care nu atrage atenţia prin nimic special, putând fi uşor confundat cu un produs Xiaomi din aceeaşi categorie. Acest lucru este în regulă, deoarece bateria externă este un dispozitiv care trebuie să fie fiabil şi îşi facă treaba, nu să iasă în evidenţă prin modul în care arată. Prefer oricând sistemele de siguranţă în favoarea unui design excepţional.

 

 

Bateria externă cântăreşte 283 de grame şi are o carcasă rotunjită la margini, realizată din aluminiu vopsit în negru. Capetele sunt din plastic. Pe unul se găsesc informaţiile tehnice, iar în celălalt găsim două porturi USB standard, un port micro-USB, un buton „wake up” şi patru LED-uri care indică nivelul de energie rămas în baterie. Nimic ieşit din comun aici. Cablul cu care este livrat power bank-ul este scurt şi are mufă micro-USB. În cazul în care aveţi un smartphone cu port USB Type-C sau Lightning va trebui să folosiţi un alt cablu.

 

Siguranţă

 

Siguranţa utilizatorilor a fost o prioritate atunci când acest dispozitiv a fost conceput. GP PowerBank 10.000 mAh include câteva caracteristici mai rar întâlnite la modele concurente. Circuitele interne taie automat curentul în timpul procesului de reîncărcare dacă temperatura celulelor Lithium Polymer ajunge la un anumit nivel (mai mare de 40 de grade Celsius, care este pragul superior maxim de operare). Încălzirea excesivă este principala cauză care provoacă incendii la baterii şi acumulatori. Caracteristica este foarte utilă atunci când utilizatorii folosesc încărcătoare şi cabluri de proastă calitate sau defecte pentru a încărca power bank-ul.

 

Mai mult, modelul este conform cu standardul UN38.3 pentru transport aerian. Astfel, poate fi depozitat fără probleme în zonele cargo ale avioanelor sau luat în cabina aeronavei.

 

Bateria externă dispune şi de protecţie pentru „loopback”. Aceasta este utilă pentru cazurile în care cineva, de exemplu un copil, introduce simultan cablul powerbank-ului atât în portul USB, cât şi în cel micro-USB al acesteia. În acest scenariu se creează o buclă de curent care creşte remperatura celulelor şi poate avea efecte dezastruoase. În cazul în cineva face un loopback, GP PowerBank taie automat alimentarea.

 

Performanţe

 

Încărcarea completă a power bank-ului cu capacitate de 10.000 mAh a durat, cu un încărcător Samsung, aproximativ 4 ore. Cu energia la nivel maxim, am folosit bateria externă pentru a încărca de două ori un smartphone Samsung Galaxy S6 (baterie de 2.650 mAh), de două ori o boxă Bluetooth (500 mAh), o dată un smartwatch (300 mAh) şi de mai multe ori o pereche de căşti wireless Samsung Level U. Trebuie precizat că la fiecare încărcare a unui dispozitiv se pierde energie, astfel încât capacitatea maximă a power bank-ului nu echivalează cu suma capacităţilor (ex: 2.650 + 2.650 + 500 etc.) bateriilor pe care doreşti să le încarci cu el.

 

Un alt aspect important al acestui model este prezenţa a două porturi USB, care permit încărcarea a două dispozitive în acelaşi timp. Trebuie precizat că doar unul dintre cele două porturi (cel 2.1A) permite încărcare rapidă. Reîncărcarea power bank-ului se face la 2A.

 

 

Concluzie

 

Cu un preţ de aproximativ 200 de lei, acest model este mai scump decât altele de aceeaşi capacitate disponibile pe piaţă, dar măsurile de siguranţă pe care le include justifică investiţia. În cazul dispozitivelor electronice nu merită să faci compromisuri, în opinia mea, deoarece rişti să ai necazuri. Aceasta este o baterie externă care nu se încălzeşte şi poate fi lăsată, dacă este neaparat nevoie, peste noapte sau nesupravegheată la încărcare (un lucru pe care, totuşi, nu îl recomand) fără a-ţi face prea multe probleme.

 

Produsul testat ne-a fost pus la dispoziţie de distribuitorul Vitacom Electronics

Părţi pozitive

Dual-USB - poţi încărca două dispozitive în acelaşi timp
Tehnologie Fast Charging pe unul dintre porturile USB
Dispune de multe sisteme de siguranţă

Părţi negative

Are dimensiuni mai mari decât ale altor modele cu aceeaşi capacitate
Nu este livrat şi cablu USB Type-C

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult