Beoplay E8 2.0 review: căşti „true wireless” cu finisaje şi preţ premium

11.04.2019
Beoplay E8 2.0 review: căşti „true wireless” cu finisaje şi preţ premium

Voi spune de la început că Beoplay E8 2.0 este o pereche de căşti care nu este pentru oricine. Produsele Bang & Olufsen sunt cunoscute atât pentru performanţa superioară, cât şi pentru preţurile premium, care depăşesc media, iar modelul true wireless al companiei nu este o excepţie de la regulă. Avem de a face cu o pereche de căşti „de lux”, care vine cu avantajele şi dezavantajele sale, însă cu siguranţă există un public interesat de astfel de produse.

Beoplay E8 2.0 – construcţie şi design premium

Căştile Beoplay E8 2.0 nu sunt extrem de diferite în design de alte modele „true wireless”. Acestea sunt realizate în totalitae din plastic, însă spre diferenţă de alte modele, este vorba despre un plastic mai moale, puţin aderent, plăcut atingerii şi confortabil în utilizare. Căştile sunt de tip intrauricular, acestea fiind livrate cu cinci modele diferite de dopuri, patru din silicon şi unul din spumă. Dintre cele din silicon, doar dimensiunea a treia a reuşit să fie confortabilă în utilizare pentru mine, însă cei care au canalele urechilor mai mici sau mai mari au opţiuni în pachet.

Cutia de încărcare este îmbrăcată în piele naturală de culoare albastră, ceva ce cu siguranţă creşte preţul la raft al acestor căşti. Cutia este echipată cu LED-uri, unul pe partea din faţă care se aprinde atunci când căştile se încarcă şi trei pe spate, care indică nivelul de încărcare al cutiei. Încărcarea se face printr-un cablu USB Type-C, care este inclus în pachet.

Întrucât cutia de încărcare este îmbrăcată în piele, probabil că nu este o idee foarte bună să o ţineţi în buzunarul pantanlonilor, întrucât pielea se va toci sau se va murdări în timp. Totuşi, senzaţia pe care o ai atunci când ţii în mână cutia căştilor este una aparte. Din păcate, aceasta nu ajută cu nimic la calitatea experienţei de utilizare. Aceasta serveşte exclusiv rolul de încărcare, fiind dotată cu două locaşuri pentru căşti, cu conectori magnetici care le încarcă prin contact imediat ce acestea sunt conectate.

Un proces cam complicat de conectare

Am folosit căştile Beoplay E8 2.0 alături de un iPhone X, însă procesul de conectare nu este tocmai obişnuit. După scoaterea din cutie, căştile trebuie puse 10 minute la încărcat, după care este necesară scoaterea căştii „dreapta” şi atingerea suprafeţei tactile pe care se află logo-ul B&O. Aceasta se porneşte, aprinzând singurul LED de pe căşti, însă nu poate fi detectată pur şi simplu de telefon.

Pentru conectare este necesară descărcarea aplicaţiei Bang & Olufsen. Din păcate, aceasta nu poate fi folosită fără înregistrarea unui cont, deci va trebui fie să vă înscrieţi în aplicaţie folosind un e-mail, fie să folosiţi o metodă de autentificare cu Facebook sau Google. Odată ce aţi parcurs acest pas, aplicaţia detectează căştile, care abia atunci pot fi văzute de dispozitiv din meniul de conectare Bluetooth.

După conectare, acestea rămân ataşate de acest dispozitiv şi se conectează automat şi repede la fiecare utilizare. Am fi preferat însă un proces mai simplu. Fiind vorba despre căşti realizate de o companie terţă, nu ne-am fi aşteptat la un proces la fel de simplu de conectare precum cel de la AirPods pe iPhone sau Galaxy Buds pe Samsung, însă măcar conectarea clasică fără aplicaţie ar fi fost apreciată.

Beoplay E8 2.0 – O aplicaţie cu mici probleme

Aplicaţia Bang & Olufsen mi-a dat câteva bătăi de cap la început, însă nici după configurare, experienţa cu aceasta nu este perfectă. În partea de sus, unde ar trebui să apară fotografia căştilor, este afişat permanent un semn care sugerează că lipseşte o conexiune la internet, în ciuda faptului că telefonul era conectat şi la Wi-Fi şi la 4G cu semnal full.

Apoi, de câteva ori, aplicaţia a refuzat să identifice căştile conectate la care era redată deja muzică, fiind necesară oprirea aplicaţiei şi repornirea ei. Aceste probleme sunt minore, însă „ciobesc” puţin experienţa premium pe care am aştepta-o de la căşti premium cu preţ atât de ridicat.

Ce poţi face totuşi în aplicaţie? Nu foarte multe. Bang & Olufsen oferă posibilitatea de a realiza profiluri personalizate pentru redarea de sunet, însă nu avem acces la un egalizator sau la profiluri realizate pentru diverse genuri. Cele patru profiluri predefinite sunt de genul Podcasts, Clear Workout sau Commute, fiecare schimbând puţin frecvenţele redate pentru a optimiza experienţa de utilizare în diverse situaţii.

Apoi există posibilitatea de a personaliza profilurile folosind interfaţa ToneTouch, poziţionând un cerc într-unul dintre cele patru pătrăţele care simbolizează diverse stări: bright, relaxed, excited şi warm. În ordine, acestea sunt practic setări care amplifică mediile, joasele, înaltele sau toate la un loc. Aceasta este o alternativă destul de ciudată la un egalizator clasic, care cu siguranţă îi va induce în eroare pe mulţi dintre utilizatori.

În cele din urmă, căştile Beoplay E8 2.0 oferă posibilitatea de a monitoriza folosind microfonul sunetul ambiental, fiind disponibile patru trepte. Opţiunea se numeşte Transparency şi scade volumul maxim al redării, adăugând pe fiecare treaptă mai mult sunet din exterior. Pe setarea maximă, muzica este complet eliminată. Aceasta o metodă ciudată de a oferi sunet ambiental, care întrerupe redarea timp de o secundă la fiecare schimbare a intensităţii.

Fiecare cască (stânga şi dreapta) oferă câte o suprafaţă tactilă în zona logo-ului B&O, casca dreapta controlând redarea (play/pause şi next), iar cea din stânga nivelul de „transparenţă”. Aceste acţiuni nu pot fi personalizate, iar căştile nu sunt compatibile cu asistenţi virtuali precum Siri sau Google Assistant.

Performanţă decentă, într-un pachet foate scump

După excelentele Beoplay E6, pe care le-am testat anterior, aveam aşteptări mari de la căştile true wireless de la Bang & Olufsen. Beoplay E8 2.0 reuşesc să ofere o performanţă audio peste medie, însă parcă totuşu nu la nivelul la care ne-a obişnuit acest brand. Sunetul este redat foarte clar şi la un volum mai mult decât acceptabil, însă parcă lipseşte impactul basului. Este totuşi de aşteptat ca trecerea la tehnologia true wireless să aducă de la sine nişte compromisuri.

Toată tehnologia de conectivitate wireless, difuzoarele, microfoanele, cât şi bateria trebuie să aibă loc în carcasele mici de plastic ale căştilor. Astfel, incintele difuzoarelor nu au fizic prea mult loc pentru a putea oferi un sunet comparabil cu cel al unor căşti in-ear tradiţionale.

În ciuda lipsei unui sistem de susţinere în ureche, în cazul meu, căştile Beoplay E8 2.0 au reuşit să stea foarte bine fixate, în mare parte datorită plasticului aderent. Acestea par a putea fi în teorie folosite şi pentru alergat, la nevoie, însă nu sunt rezistente la transpiraţie şi apă, deci probabil că astfel de activităţi nu sunt recomandate dacă ţineţi la căştile voastre de 350 de euro.

Din punct de vedere al autonomiei, căştile sunt în limitele declaraţiilor oficiale. Între 3 şi 3,5 ore la o singură încărcare, iar cutia poate încărca căştile de patru ori complet. Nu este nici mai bine decât concurenţa, însă nici mult mai slab. Este o performanţă de medie, nu tocmai impresionantă.

Concluzii

Sunt totuşi căştile Beoplay E8 2.0 mai bune decât concurenţa? Din anumite puncte de vedere, da. Acestea oferă o calitate audio bună, chiar dacă nu excepţională şi finisaje premium pe care nu le găsim pe alte modele. Totuşi, experienţa de utilizare este „pătată” de o aplicaţie cu probleme în anumite puncte cheie şi de lipsa unor funcţii de bază precum egalizator personalizabil într-un mod care poate fi înţeles de mai multe persoane.

Totuşi, atunci când luăm în considerare faptul că preţul este de două ori mai mare decât cel al „standarului” în industrie, AirPods de la Apple (170 euro) ,  şi mai mult decât dublu decât cel al căştilor Galaxy Buds de la Samsung (150 euro), este clar că Bang & Olufsen se bazează foarte mult pe un public fidel, care poate aprecia finisajele premium şi este deja familiarizat cu aplicaţia sa de mobil.

 

Părţi pozitive

Construcţie din materiale de calitate
Pot fi configurate prin intermediul unei aplicaţii
Oferă performanţă şi auntonomie conform specificaţiilor
Funcţionează la fel de bine cu iOS şi Android
Cutia foloseşte mufă USB Type-C

Părţi negative

Autonomia nu este ieşită din comun
Aplicaţia are probleme pe iOS
Procesul de conectare este non-standard
Preţul este foarte mare pentru ceea ce oferă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult