Birou Hi-Tech, ca în Star Trek

16.11.2006
Birou Hi-Tech, ca în Star Trek
Primul “obstacol”

După ce trecem de geam cel mai probabil este să vedem un scaun de birou. Cu toate că un scaun de birou are funcţia primordială de a oferi confort, există şi scaune care pe lângă această funcţie pot oferi şi altceva. Una din extra funcţiile care mie chiar îmi place este aceea de masaj.

Este mult mai plăcut să stai la birou să trimiţi un e-mail şi să ţi se facă masaj în acest timp, mai plăcut fiind poate doar o secretară tânăra care să facă masajul. Sunt totuşi alte lucruri pe care un scaun le poate face, unele pot să ne încălzească spatele, sentiment destul de plăcut mai ales în zilele mohorâte de toamnă. Dar scaunele nu au doar funcţii legate strict de persoana care stă în ele, ele putând fi dotate cu mini panouri de comandă pentru diversele dispozitive pe care le întâlnim la birou.

Am mai făcut un pas

După ce trecem şi de scaun întâlnim biroul, care, după cum am spus şi mai devreme, poate să ofere diferite funcţii. Dar tot aici găsim şi dispozitivele care stau pe birou. La acest capitol Hi-Tech poate să însemne orice, de la ceasul cu display transparent la telefonul fără fir cu afişaj color.

Un birou trebuie să urmărească următoarele criterii; să fie destul de mic, să nu ocupe toată camera, destul de spaţios, să putem totuşi pune şi alceva în afară de monitor şi tastatură şi cel mai important să nu pară înghesuit. În prezent pentru birouri şi nu numai, se dezvoltă o nouă tehnologie revoluţionară, alimentarea prin inducţie. „Inductive charging” este implementată pentru unele telefoane mobile sau dispozitive handsfree.

Geam electrochormc

Cu toate că nu este foarte răspândit, acest tip de alimentare are avantaje foarte mari. Probabil că în momentul în care va fi pusă la punct şi nu va mai avea probleme, aceasta tehnologie va fi folosită pretutindeni. Ea ne oferă posibilitatea de a încărca diferite dispozitive fără a avea nevoie de cabluri şi fire, fiind un tip de alimentare wireless. Alimentarea prin inducţie din prezent nu are un randament al transferului energetic foarte bun şi nici nu poate alimenta dispozitive cu un consum mare.

Dezavantajele însă nu se opresc aici, dispozitivele încărcate prin această metodă având tendinţa de se încălzi. Totuşi tehnologia are un potenţial imens, mai ales că ne-ar scăpa de multitudinea de fire al căror număr creşte în permanenţă. Momentan încă se studiază posibilitatea de a face acestă tehnologie unidirecţională şi personalizată pe fiecare dispozitiv în parte. Consider că pe viitor, cu ajutorul acestei tehnologii, toate dispozitivile vor deveni într-adevăr wireless. Cum ar fi ca telefonul nostru mobil să nu mai necesite încărcare odată la câteva zile, ci pur şi simplu să îl lăsăm pe birou sau pe noptieră şi acesta să se încarce. Şi poate că într-o bună zi pur şi simplu prizele o să dispară definitiv, iar alimentarea se va face fără fire şi va funcţiona oriunde.

Dar revenind la biroul nostru, ce altceva am mai putea avea pe el, pentru a-l considera Hi-Tech. Un PDA ar fi chiar la locul lui, ar putea sta conectat la calculator, iar atunci când trebuie să plecăm putem să îl luăm împreună cu datele de care avem nevoie pentru o întâlnire. Tot pe birou poate sta şi telecomanda. Poate vă întrebaţi de la ce poate fi aceasta. Răspunsul: de la orice doriţi. Există o multitudine de dispozitive care pot fi acţionate în acest mod şi o telecomandă le poate controla pe toate. Poate să acţioneze barul ascuns sau un televizor care coboară din tavan, asta pe lângă faptul că poate controla orice alt dispozitiv precum un DVD player sau un mini sistem audio.

Securitate şi confidenţialitate

După ce trecem şi de birou cel mai probabil este să găsim o mică măsuţă pe care, printre revistele şi mapele de prezentare, se află şi un Tablet PC, pentru clienţii sau partenerii care doresc să afle mai multe detalii.Proiector tastatură laser Dar bineînţeles dacă aceştia chiar doresc să afle mai mult pot folosi telecomanda, doar este pe birou În plus putem să opacizăm pereţii exteriori din sticlă ai incăperii şi să folosim videoproiectorul, care până atunci stătea liniştit lângă televizorul din tavan, pentru o prezentare ca la carte.

Poate credeţi că am greşit când am spus că putem opaciza un geam. Nu, această tehnologie este disponibilă şi a fost dezvoltată tocmai pentru a oferi confidenţialitate clienţilor şi partenerilor lor importanţi. La baza acestei inovaţii stau cristalele lichide: principial vorbind, cât timp geamul stă alimentat, arată ca orice alt geam, schimbările apărând doar atunci când se întrerupe alimentarea, respectiv geamul devine mat, lăsând lumina să treacă, dar făcând imposibil privitul prin acesta.

Aceste tipuri de geamuri cu cristale lichide pot fi montate şi la exterior, dar personal consider că ar trebui montate în acest fel doar dacă nu vă place peisajul. Tot în interiorul biroului, mascat pe undeva, am putea instala si un dispozitiv de bruiere. Acesta poate bruia transmisiile radio, dar şi pe cele GSM sau GPS, şi este folosit cu precădere în sălile de conferinţă sau în locaţiile din care nici o informaţie nu trebuie să iasă. Aparatul întrerupe transmisia oricărui tip de dispozitiv pentru ascultat, şi poate fi considerat o armă împotriva spionajului industrial. Oare o clădire poate să fie Hi-Tech?

O altă tehnologie practică este

Follow Me. Aceasta ne pemite libertate de mişcare maximă şi totodată ne păstrează legătura cu telefoanele personale oriunde în interiorul clădirii. Principiul este foarte simplu, în interiorul clădirii există senzori care recunosc un mic transmiţător personal a cărui scop este de a spune acestora în permanenţă unde ne aflăm.

În acest mod centrala telefonică poate să facă legătura în biroul în care ne aflăm oriunde în incinta clădirii. Şi în cazul acestei tehnologii potenţialul este mult mai mare şi într-o oarecare măsură a fost implementat în unele cămine Hi-Tech.

Sistemul Follow Me poate să ofere mult mai mult decât o legătură telefonică, poate să se adapteze cu ajutorul calculatorului mediul în care trăim. Poate să ajusteze intensitatea luminii la nivelul dorit, imediat ce intrăm într-o încăpere sau să modifice temperatura pentru a ne simţi cel mai bine, dar are şi capacitatea de a memora preferinţele fiecărei pesoane care locuieşte în acea incintă, aducând modificări pentru fiecare dintre acestea, conform preferinţelor personale. Tind să cred că sistemul va fi adoptat în curând şi de producătorii de maşini, în felul acesta am putea spune că mediul înconjurător se adaptează cerinţelor noastre doar prin simpla noastră prezenţă

. Ferestre electrice inteligente

Trecut, prezent şi viitor

Privind per ansamblu pot spune că viitorul nu pare atât de sumbru cum spun gurile rele, pot spune chiar că viitorul va fi cel puţin interesant. Multe din dispozitivele pe care le folosim astăzi cu atâta uşurinţă, făcând deja parte din cotidian, acum o jumătate de secol nu existau nici măcar în imaginaţia oamenilor de stiinţă.

Sincer, dacă ne punem în minte ceva şi credem că este doar un vis ar trebui să întrebăm. Nu se ştie, dar e posibil ca cineva să fi realizat deja acel “ceva” şi să nu mai fie doar un vis ci o realitate. Iar legat de tehnologia dedicată clădirilor de birouri, cred că este abia la început; cu cât se fac mai multe descoperiri în diverse domenii cu atât acestea se vor adresa mai direct cerinţelor noastre. Singurul lucru care trebuie luat în calcul este dorinţa nostră de a ne face viaţa şi munca mai uşoară.

Ce ar putea fi considerat Hi-Tech la birou?

În ziua de astăzi absolut totul este legat de tehnologie şi dacă stăm să ne uităm în jurul nostru este practic imposibil să nu vedem tehnologie într-o formă sau alta. Dacă tehnologie găsim peste tot şi totul este legat de tehnologie vă propun să aruncăm o privire la ce poate aceasta să ne ofere la birou. Păi dacă vorbim de tehnologie la birou propun să începem chiar cu biroul în sine. Poate vă gândiţi că un birou nu are decât rolul de a susţine tehnologia, respectiv calculatorul, monitorul, imprimanta.

Nimic mai fals, chiar şi un birou poate să fie evoluat din punct de vedere tehnologic. Există birouri a căror înălţime poate fi ajustată electric. Oricum un birou care poate să se ridice nu trebuie neapărat considerat mobilier Hi-Tech. Există şi birouri care au diferite dispozitive integrate direct în ele, un exemplu fiind cele cu monitoare integrate. Găsim şi modele care au în interiorul unuia dintre picioare o unitate UPS, care se poate dovedi foarte folositoare în cazul unei pene de curent.

O privire de ansamblu

Dar a avea un birou Hi-Tech nu se rezumă doar la biroul în sine, nu cred că ar fi prea plăcut să avem un birou a cărui înălţime poate fi modificată electric şi un monitor CRT. Pentru o încăpere de birou modernă şi înBirou electric ton cu ultimele descoperiri tehnologice trebuie să ne gândim că inclusiv pereţii pot fi Hi-Tech. Cum ar fi să apăsăm un buton şi tabloul de familie să se dea la o parte şi în urma lui să apară un mini bar sau poate chiar o debara unde ţinem costumul pentru serile de bal. Toate acestea sunt acum realizabile şi nu foarte costisitoare deoarece în prezent ne putem permite lucruri pe care înainte le vedeam doar în filme.

Inclusiv ferestre Hi-Tech

Să privim acum din exterior către interior o încăpere de birou dotată cu ultimele tehnologii. Primul lucru pe care îl vedem este geamul, şi poate vă întrebaţi ce poate să fie Hi-Tech la un amărât de geam. Păi cel mai simplu exemplu ar fi să se deschidă electric, dar nu ar fi ceva extraordinar. Impresionant ar fi să îşi schimbe nuanţa pentru a nu lăsa lumina să intre şi să ne deranjeze, poate pare ştiinţifico-fantastic, dar această tehnologie există. “Electrochromic glass” este denumirea ei şi permite modificarea factorului de reflexie al unei suprafeţe transparente cu ajutorul unui curent de intensitate slabă.

Poate că nu vi se pare ceva atât de ieşit din comun din moment ce şi unii producători auto folosesc această tehnologie la diverse modele disponibile pe piaţă. Dar trebuie să luaţi în calcul dimensiunea oglinzii retrovizoare comparată cu o fereastră exterioară. Geamurile de tip electrochromic pot fi privite ca o variantă avansată a celor heliomate. Aceste geamuri sunt de două tipuri, unul care poate doar să se întunece, permiţând totuşi trecerea luminii, şi altul care devine total opac şi negru.

Tastatură laser virtuală