Bluetooth 4.1 a fost anunţat: suport mai bun pentru accesoriile inteligente şi conectivitate IPv6

05.12.2013
Bluetooth 4.1 a fost anunţat: suport mai bun pentru accesoriile inteligente şi conectivitate IPv6

Bluetooth este un standard care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare, omniprezentele interfeţe wireless de acest tip fiind cele care ne facilitează interconectarea telefoanelor, tabletelor sau laptopurilor cu o gamă foarte largă de accesorii pentru control, redare audio, transfer de date  şi altele. Urmând să împlinească zece ani în 2014, standardul a primit o nouă actualizare care aduce o serie de opţiuni noi pentru echipamentele prezente şi viitoare: Bluetooth 4.1.

Una dintre cele mai interesante noutăţi este posibilitatea produselor Bluetooth să funcţioneze în acelaşi timp atât ca receptori şi furnizori de date. Această modificare vizează în principal ceasurile inteligente dar şi oricare alte echipamente care vor putea funcţiona ca intermediari, un astfel de produs fiind capabil să gestioneze şi să culeagă datele oferite de mai mulţi senzori dar să funcţioneze în acelaşi timp sub comanda unui smartphone.

Tot pentru face mai facilă utilizarea unor astfel de echipamente, noul Bluetooth 4.1 permite acum transferul în masa al datelor, ceea ce permite, de exemplu, descărcarea în rafală a unor cantităţi mari de date de pe un ceas inteligent la finalul unei sesiuni de antrenament. În plus, aceste accesorii, care pot ieşi uşor din raza de acţiune a interfeţei Bluetooth şi pot pierde legătura cu echipamentul mamă, vor beneficia de durate mai mari pentru memorarea unor conexiuni şi o resincronizare rapidă care nu necesită intervenţii suplimentare.

Noul standard oferă şi o compatibilitate mai bună cu standardul LTE, modulele radio Bluetooth 4.1 fiind capabile să detecteze mai uşor interferenţele cu benzile radio 4G şi sa aleagă canale radio optime. Opţiunile de reţea s-au îmbogăţit şi cu suport IPv6, actualizarea profilului PAN deschizând astfel calea interconectării IP pentru fiecare produs indiferent cât de mărunt ar fi acesta, acel „Internet of Things” despre care se vorbeşte de multă vreme.

Conform Bluetooth SIG, utilizarea avantajelor noii versiuni a standardului nu necesită şi module radio noi, perifericele actuale putând face saltul la versiunea 4.1 printr-o simplă actualizare software. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News