Căşti Bluetooth Genius HS-980BT: confortabile, sunet de calitate

Căşti Bluetooth Genius HS-980BT: confortabile, sunet de calitate

Căştile Genius HS-980BT sunt ideale pentru indivizii cărora nu le plac firele. Sunetul vine pe calea aerului, mulţumită tehnologiei Stereo Bluetooth. Aşadar, pentru a utiliza aceste căşti, ai nevoie de un dispozitiv compatibil care, suplimentar, trebuie să suporte şi profilul AD2P (Advanced Audio Distribution Profile). Aproape toate dispozitivele mobile lansate în ultimii doi, chiar trei ani, suportă acest profil de distribuţie audio wireless.

Design

Aspectul este unul clasic, iar dimensiunile se încadrează şi ele în limite normale (vezi specificaţiile). Aşadar, excludem situaţiile în care pari un DJ rătăcit pe stradă sau un pilot de avion catapultat în mijlocul unei mulţimi uluite.

Materialul plastic din care sunt realizate căştile este mat, şlefuit fin, nu foarte solid dar nici prea plăpând. Pentru o rezistenţă sporită, headband-ul este întărit cu o plăcuţă metalică pe părţile laterale. În partea superioară, Genius a optat pentru un burete care să asigure un plus de confort purtătorului.

Headband-ul este ajustabil şi se fixează bine pe cap, iar cupele se pot şi ele potrivi pe ureche. Nu se pune problema aşadar să le pierzi din mers, chiar şi atunci când alergi.

Lăsând la o parte aspectul şi calitatea constructivă, să spunem că Genius a făcut o treabă bună şi în ceea ce priveşte izolarea fonică, iar asta fără să apeleze la tehnologii de atenuare a zgomotului.

Am testat căştile în metrou, iar cu volumul dat la aproximativ 80% muzica este afectată de zgomotul din tunel puţin spre deloc. Pe stradă nici nu se pune problema interferenţelor, decât dacă ai ghinionul să nimereşti în apropierea unui şantier unde se munceşte cu drag şi cu spor.

Repet, căştile nu folosesc tehnologie Noise Cancellation, pur şi simplu izolează bine urechile.

Microfonul, tastele de control (patru la număr – Play, apel, înainte, înapoi), şi cele două de volum, sunt toate amplasate pe casca dreaptă. În stânga avem doar interfaţa de 2,5 mm pentru reîncărcarea acumulatorului şi LED-ul de stare.

Singurul neajuns, dar unul destul de important, este acela că Genius HS-980BT nu suportă conexiunea prin fir. Dacă ai rămas fără baterie, trebuie să le conectezi la o sursă de încărcare cu interfaţă USB (poate fi PC, laptop sau chiar adaptor pentru priză).

Iată şi specificaţiile tehnice ale acestor căşti Bluetooth.

Specificaţii tehnice

  • Difuzoare : 30mm;
  • Frecvenţă: 20Hz – 20KHz;
  • Impedanţă: 32 ohm;
  • Sensibilitate: 102dB;
  • Acumulator Li-Ion, până la 9 ore (convorbiri) sau până la 7,5 ore (redare muzică).

Calitate audio

Genius este cunoscută ca o companie orientată către produse de buget, care nu excelează la calitate, dar nici nu dezamăgesc clienţii.

După ore în şir de audiţie, am ajuns la concluzia că modelul de faţă este unul peste medie în ceea ce priveşte calitatea audio.

Sunetul este redat clar şi cu fidelitate bună spre foarte bună pe toate frecvenţele, iar distorsiunile sunt bine ţinute sub control până aproape de nivelul maxim. La maximum se simt oarecare distorsiuni, însă la acel nivel de volum, chiar şi în ipoteza unui sunet cristal, timpanul ar avea de suferit.

Pentru o fidelitate optimă, nu setaţi nici dispozitivul, nici căştile la volum maxim. 80% – 90% din limita maximă este mai mult decât suficient pentru a simţi nişte başi bine definiţi, fără deranj pe termen lung la timpan.

Preţ conform calităţii livrate

Partea care ar putea să stârnească discuţii este preţul aparent piperat (aproximativ 320 de lei) pe care cu siguranţă mulţi nu îl vor agreea, argumentând că la aceşti bani găsesc lejer produse similare de „brand”.

Sigur, opţiunile de acest fel există, însă asta nu înseamnă că un produs similar de brand este automat mai bun decât modelul de faţă.

Nu dau exemple, sunt atât de multe alternative care pot fi mai bune sau mai puţin bune. Cert este că, din experienţa proprie, am rămas un pic dezamăgit de căştile Bluetooth de firmă, chiar şi în cazul modelelor de top, cu tehnologii pompoase şi preţuri pe măsură.

Plusuri şi minusuri

[+] Confortabile;

[+] Izolare fonică foarte bună, fără să includă Noise Cancelling sau alte tehnologii similare;

[+] Calitate audio peste medie, în special înaltele şi başii;

[-] Lipsa unei interfeţe pentru conexiune standard (fir cu jack de 3,5 mm).

Concluzie: consider că Genius HS-980BT au un preţ corect pentru calitatea oferită. Un singur lucru m-a deranjat, repet, lipsa unei interfeţe pentru conexiune standard cu jack de 3,5 mm. Altfel, căştile Stereo Bluetooth de la Genius sunt confortabile, oferă o izolare fonică foarte bună şi o calitate audio peste medie. Le recomand.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News