Ceasul Atmos pus în mişcare de variaţiile temperaturii

23.07.2008
Ceasul Atmos pus în mişcare de variaţiile temperaturii

Avalanşa de ceasuri cu mecanisme ascunse în cuşti anti-gravitaţie Tourbillon a trecut pentru moment, lăsând locul altora cel puţin la fel de interesante. Un exemplu elocvent este ceasul mecanic Atmos 561 (al companiei eleveţiene Jaeger LeCoultre), cel care se întoarce automat, la variaţiile temperaturii atmosferice. De această dată, componentele sunt amplasate într-o carcasă de cristal.

În interiorul cutiei preţioase se află o capsulă cu gaz şi cloretanol care se dilată la creşterea temperaturii şi exercită presiune asupra unui arc spiralat, iar când temperatura scade se contractă şi eliberează resortul – astfel se realizează întoarcerea ceasului, fără intervenţia ta. Este suficient ca mercurul din termometre să crească sau să scadă cu un grad Celsius pentru a asigura funcţionarea ceasului Atmos timp de două zile.

Tehnologia datează tocmai din secolul XVIII, atunci când James Cox şi Joseph Merlin au conceput un orologiu care funcţiona perpetuu, datorită unui barometru cu mercur “receptiv” la variaţia presiunii atmosferice.

Atmos Clock

Urmărește Go4IT.ro pe Google News