Creative MUVO 2c – o boxă Bluetooth căreia nu îi place să fie singură [REVIEW]

06.08.2017
Creative MUVO 2c - o boxă Bluetooth căreia nu îi place să fie singură [REVIEW]
INTRODUCERE, DESIGN, CARACTERISTICI TEHNICE

Creative este o marcă cu tradiţie în industria audio, care s-a adaptat foarte bine la nevoile actuale ale consumatorilor dintr-o lume în care mobilitatea este foarte importantă. Boxa portabilă MUVO 2c oferită de companie are dimensiuni mici, oferă un sunet puternic, de calitate, este rezistentă la apă şi dispune de o mulţime de caracteristici care o diferenţiază de concurenţă. Pe lângă rolul principal de accesoriu audio pentru smartphone, MUVO 2c poate fi legată la o altă boxă identică pentru sunet stereo, include card micro-SD pentru playerul MP3 încorporat şi poate fi utilizată ca difuzor pentru lapotop.

 

DESIGN

 

Disponibilă într-o gamă largă de culori „tinereşti” – printre care roşu, albastru, verde fosforescent şi negru -, boxa portabilă are dimensiuni compacte (67 x 93 x 38 mm) şi o greutate de doar 159 de grame. Asta înseamnă că poate fi ţinută cam în orice geantă şi chiar în buzunarul unei haine. MUVO 2c este realizată din plastic mat. Partea din faţă este acoperită complet de grila metalică difuzorului, inscripţionată cu brandul Creative.

 

 

Pe partea superioară se găsesc cinci butoane fizice: On/Off, Bluetooth, M/Mode (pentru legarea a două boxe MUVO 2c, dar şi trecerea pe mod player MP3 sau AUX) şi două de volum (plus şi minus).

 

În lateral, sub un capac din silicon, găsim portul micro-USB, slotul pentru card micro-SD şi jack-ul audio universal de 3,5 mm.

 

 

Este important de precizat faptul că boxa MUVO 2c oferă rezistenţă la apă şi praf, rating IP66, foarte bun pentru un astfel de dispozitiv. Nu este recomandat să o scufundaţi în apă, dar rezistă fără probleme la o ploaie uşoară sau dacă este folosită în baie în timp ce faceţi duş. Totuşi, sunt şanse foarte mari ca boxa să nu păţească nimic chiar dacă o scăpaţi accidental în piscină. Asta cu condiţia ca în lateral capacul din silicon să fie bine închis. 

 

Pentru cine nu ştie, codul IP are două numere. Primul, de la 0 la 6, indică rezistenţa unui dispozitiv la particule solide. Acestea pot fi boabe de nisip sau particule microscopice. Un rating IP6X înseamnă că dispozitivul este rezistent la praf şi că nici chiar particulele microscopice nu vor intra în el. Cel de-al doilea număr indică protecţia împotriva lichidelor, de obicei apa dulce (de evitat cea sărată!) la temperaturi normale. Pentru smartphone-uri şi alte dispozitive electronice dedicate consumatorilor, cel mai mare număr este, în acest moment, 8, ceea ce înseamnă că acestea pot fi scufundate la o adâncime mai mare de 1 m (adâncimea diferă de la un producător la altul) pentru o perioadă de timp specificată tot de compania care a dezvoltat dispozitivul. De aceea ratingul IP66 al MUVO 2c este o caracteristică atractivă. 

 

Pe spate se găseşte o mebrană din cauciuc care vibrează şi îi permite boxei să ofere un bas mai puternic.

 

 

La bază, pentru o aderenţă mai bună la suprafeţele pe care este ataşată, boxa dispune de picioruşe din silicon.

 

 

Este interesant şi ambalajul în care sunt vândute boxele MUVO 2c. Este vorba de cutii din plastic transparente care îi permit unui potenţial client să vadă produsul din cinci direcţii.

 

CARACTERISTICI TEHNICE

 

Dimensiuni: 67 x 93 x 38 mm

Greutate: 159 g

Lungime cablu USB: 60 cm

Conectivitate: Bluetooth, AUX, USB

Tehnologie Bluetooth: 4.2

Capacitate baterie: 650 mAh

PERFORMANŢĂ ŞI UTILIZARE, CONCLUZIE

PERFORMANŢĂ ŞI UTILIZARE

 

Deşi are dimensiuni mici, MUVO 2c oferă un volum ridicat, sunet de calitate superioară şi un bas destul de puternic.

 

Cea mai interesantă caracteristică a boxei este, în opinia mea, Wireless Link, care îţi permite să legi două boxe MUVO 2c una de alta pentru sunet stereo. De aceea am şi scris în titlul că acestei boxe nu îi place să fie singură. Acest lucru nu este uşor de realizat din prima şi am reuşit să îl fac după ce am citit manualul de utilizare. Trebuie ca ambele boxe să fie pornite, apoi ţinute apăsate, timp de trei secunde, butoanele M pe fiecare dintre ele. Beculeţele de deasupra încep să clipească repede intermitent, iar după aproximativ 30 de secunde am fost informat, printr-un mesaj vocal, că s-a realizat conexiunea. Potrivit manualului, timpul până când boxele se conectează poate ajunge şi până la două minute. La mine a durat mult mai puţin. După aceea, conectezi una dintre boxe la smartphone şi ai parte de sunet stereo. Poţi pune una dintre boxe într-o parte a camerei şi pe cealaltă într-un punct diametral opus. Odată realizată această legătură, ea se păstrează şi după ce boxele sunt oprite, aşa că nu trebuie să repetaţi procedura de fiecare dată. 

 

O altă caracteristică interesantă este playerul MP3 integrat. Introduci un card de memorie micro-SD cu melodiile preferate şi poţi asculta muzică fără să conectezi boxa la un smartphone sau o tabletă. Trecerea pe modul MP3 se face tot prin intermediul butonului M. Pentru fiecare scenariu de utilizare (player, boxă Bluetooth etc.) LED-ul de desupra afişează o culoare: albastru pentru Bluetooth, verde pentru AUX, galben pentru player MP3 şi purpuriu pentru USB audio. De pe card, melodiile sunt rulate în ordine şi nu există posibilitatea de a trace mai departe sau înapoi sau de face Shuffle. Este interesant faptul că MUVO 2c oferă suport, pe lângă MP3, şi pentru formate precum FLAC, WAV şi WMA.

 

Creative MUVO 2c poate fi folosită şi ca boxă pentru laptop. Prin conectarea la portul USB al computerului, boxa devine placă de sunet şi difuzor. Este disponibilă şi o aplicaţie Sound Blaster, compatibilă cu platformele Windows şi Mac. Pot fi alese diferite profile pentru sunet şi poate fi personalizat egalizatorul. Există profile implicite pentru gaming, filme sau muzică. Boxa oferă, conectată la un laptop, sunet mult mai bun decât majoritatea difuzoarelor incluse de aceste dispozitive.

 

 

Singurul capitol la care MUVO 2c stă mai prost decât produsele concurente este autonomia bateriei. Nu am reuşit să o folosesc mai mult de 5 ore neîntrerupt la o singură încărcare a acumulatorului. Asta deoarece include elementul suplimentar pe spate pentru bas. Prin comparaţie, boxa mea Bluetooth Kruger&Matz SOUL trece lejer de 6 ore de utilizare continuă. Totuşi, calitatea sunetului eferită de MUVO 2c este clar superioară, iar basul se simte mult mai clar decât în cazul SOUL.

 

CONCLUZIE

 

Nu mă feresc să afirm faptul că MUVO 2c a devenit boxa mea Bluetooth preferată, dintre toate cele pe care le-am testat până acum. Acest dispozitiv este o combinaţie atractivă de design reuşit, dimensiuni potrivite şi multe caracteristi pe care nu le găseşti la produsele concurente. Singurul ei minus este autonomia bateriei, care este mai mică decât la modele care au acumulator de capacitate similară.

 

La preţul de aproximativ 180 de lei, MUVO 2c nu este ieftină, dar oferă mult mai mult caracteristici decât, de exemplu, boxa Kruger&Matz SOUL (100 de lei). SOUL poate fi folosită doar ca boxă portabilă pentru telefon. Prin comparaţie, Creative MUVO 2c oferă sunet de calitate superioară, poate fi player MP3 de sine stătător, difuzor pentru laptop şi oferă caracteristici mai rar întâlnite, precum posibilitatea de a se lega la altă boxă identică pentru sunet stereo şi rezistenţă la apă şi praf.

 

Părţi pozitive

Design reuşit, compact
Calitate bună a sunetului, cu bas decent
Include card micro-SD şi funcţie de player MP3
Două boxe Muvo 2c pot fi legate pentru sunet stereo
Poate fi folosită ca difuzor pentru laptop
Rezistentă la apă şi praf

Părţi negative

Autonomia bateriei este mai mică decât la modele care au acumulator de capacitate similară

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult