Gigaset SL910 sau cum arată un telefon fix modern

Gigaset SL910 sau cum arată un telefon fix modern

De când cu miile de minute gratuite oferite de operatorii mobili, telefonia fixă este din ce în ce mai rar pomenită. Cu toate acestea, în numeroase locuinţe există încă un telefon fix. Iar câtă vreme reţelele mobile şi Internetul sunt primele care pică la un cutremur înaintea blocurilor cu bulină roşie, tradiţionala comunicare prin intermediul firelor se poate dovedi foarte utilă în caz de urgenţă. Gigaset SL910, modelul pe care l-am primit de curând la teste, este unul dintre cele mai moderne astfel de dispozitive.

Designul „iPhone like” ne face să ne întrebăm ce minunăţii ascunde acest telefon. La primul contact, ne dăm seama că avem de-a face cu un telefon fix cu ecran tactil capacitiv. Fără să exagerez, ecranul de pe Gigaset SL910 dă clasă multora implementate pe dispozitivele mobile inteligente.

Dar degeaba ai ecran de calitate dacă nu ai şi instumentele necesare care să-l pună în valoare. Gigaset a tăiat practic orice contact cu mediul multimedia, lăsându-ne doar cu elementele de bază necesare comunicării şi organizării: tastatura, pagina principală pe care sunt afişate sub forma unor iconiţe, ceasul, calendarul, agenda şi eventual apelurile pierdute plus pagina de aplicaţii.

Nu avem aşadar nici cameră pentru video-conferinţe (deşi telefonul se poate conecta la calculator), nici player MP3, nu mai zic de jocuri sau alte aplicaţii.

Gigaset SL910

Explicaţia producătorului a fost următoarea: „Oamenii au deja telefonul mobil pentru jocuri, aplicatii si camera video, nu vor inca un terminal care sa copieze toate aceste trasaturi. Insa in doi – trei ani, poate cinci, e posibil ca utilizatorii sa-si educe gusturile si sa vrea un telefon fix cu de toate.

Părerea mea, cu riscul de a stârni controverse, este că nu e deloc aşa. Gigaset SL910 are un preţ piperat de 150 de Euro, la aceşti bani ar fi putut să ne ofere ceva mai mult decât un ecran tactil şi câteva facilităţi simple. Şi pentru că le-am pomenit, iată care sunt:

  • Calendar cu organizator – ca şi la cele de pe dispozitivele mobile, poţi adăuga sarcini la anumite dăţi şi seta alarme care să-ţi aducă aminte ce ai de făcut.
  • Room monitor (monitorizare cameră) – este o aplicaţie utilă dacă ai un copil mic şi vrei să ştii ce se petrece în camera lui.
  • Ceas deşteptător
  • Tonuri polifonice personalizabile pentru apelanţi
  • Imagine apelant
  • Screensavere
  • Backup agendă pe PC
  • Bluetooth – are o funcţionalitate limitată. Totuşi, permite conectarea la PC pentru sincronizarea agendei, utilizarea de headset-uri pentru convorbiri şi recepţionarea de cărţi de vizită vCard trimise de pe telefoanele mobile. În total, pot fi înregistrate până la cinci dispozitive cu Bluetooth.

Gigaset SL910

Lăsând la o parte lipsurile pe partea de multimedia şi divertisment, telefonul în sine este unul excelent realizat. Convorbirile se aud foarte clar, iar volumul din cască poate fi setat la o valoare care să-i mulţumească inclusiv pe cei cu probleme auditive. Calitatea semnalului este şi ea foarte bună, nu am întâmpinat întreruperi, ce-i drept l-am folosit într-un apartament cu două camere.

Conform specificaţiilor tehnice, Gigaset SL910 comunică cu baza pe o rază de până la 300 de metri în exterior (fără obstacole), respectiv 50 de metri în interior.

Autonomia este de 200 de ore în aşteptare, iar durata convorbirilor cu telefonul deconectat de la dock este de maximum 14 ore.

Ultimul aspect pe care îl menţionăm este funcţia ECO/ECO+ care, activată, reduce emisiile de radiaţii în funcţie de distanţa faţă de bază sau le opreşte complet când telefonul este conectat la dock.

Gigaset SL910

Plusuri şi minusuri

[+] Ecran capacitiv de calitate;

[+] Calitate excelentă a semnalului şi a convorbirilor;

[+] Funcţie de ceas deşteptător şi organizator;

[+] Monitorizare cameră;

[+] Backup agendă pe PC şi upgrade de firmware prin Internet;

[-] Ecranul capacitiv putea fi pus în valoare de aplicaţii mai avansate;

[-] Suportul VoIP ar fi fost binevenit;

[-] Preţ exagerat.

Gigaset SL910

Concluzie: Gigaset SL910 se adresează oamenilor cu bani, care au o casă modern decorată şi vor un telefon fix pe măsură. Ne aşteptam totuşi la un dispozitiv mai spectaculos de la Gigaset, poate că data viitoare greşeala nu se va mai repeta. Abandonarea laturii multimedia, chiar dacă vorbim de un telefon fix, a fost o decizie neinspirată ce strică raportul cost / beneficiu.

Gigaset SL910

Urmărește Go4IT.ro pe Google News