IRIScan Mouse Wifi – mausul care scanează, citeşte şi importă documente [REVIEW]

16.07.2017
IRIScan Mouse Wifi - mausul care scanează, citeşte şi importă documente [REVIEW]
INTRODUCERE ŞI DESIGN

IRIS, o companie care aparţine gigantului Canon, oferă unele dintre cele mai inedite periferice pentru birou. Din portofoliul său face parte şi IRIScan Mouse Wifi, un dispozitiv care poate scana, citi şi importa documente într-o mulţime de formate. Deşi excelent ca maus de birou prin calitatea construcţiei, ergonomie şi precizie, dar şi ca dispozitiv OCR (recunoaşterea optică a caracterelor), IRIScan nu este la fel de util ca un smartphone în rolul de simplu scanner ocazional.

 

 

DESIGN

 

Când deschizi cutia, atrage imediat calitatea construcţiei. Partea superioară a mausului este realizată din material lucios, iar lateralele şi baza dintr-un plastic mat. Fiind lucios, dispozitivul atrage cu uşurinţă amprente, mizerie şi urme de transpiraţie, mai ales acum, vara. Cei de la IRIS s-au gândit la acest lucru şi au inclus în cutie o mică lavetă din microfibre pentru curăţare. Principalul ei rol este ştergerea sticlei scanerului, dar poate fi folosită şi pentru curăţarea dispozitivului.

 

Pe partea superioară găsim rotiţa de scroll şi butonul SCAN. Lângă acesta este un LED care indică atunci când mausul se încarcă sau când scannerul a fost activat. Mausul este wireless şi dispune de baterie integrată. Încărcarea se face prin intermediul unui cablu USB (din microUSB în USB 2.0) care vine în cutie.

 

 

Este impresionantă grija pentru detalii a producătorului. În cutie găsim o husă pentru maus, dar şi un mic mousepad care uşurează lucrul cu documente de mici dimensiuni, precum cărţile de vizită, bonurile fiscale sau etichetele.

 

 

În ciuda faptului că include un scanner, mausul are dimensiuni medii, iar greutatea este potrivită. Din păcate, IRIScan nu are butoane pentru Back şi Forward, pe care eu le apreciez mult. Lipseşte, de asemenea, un buton DPI. Deşi precis şi cu o viteză potrivită pentru gustul meu, cred să sunt utilizatori care au ecrane cu rezoluţii foarte mari sau sisteme dual-monitor pentru care un DPI mai mare ar ajuta.

 

CARACTERISTICI TEHNICE

 

Senzor: Optic, 1.500 DPI

Rezoluţie scanner: până la 400 DPI

Viteză scanare: 2 pagini/minut

Interfaţă: USB 2.0

Butoane: clic stânga, clic dreapta, scroll, SCAN

Formate export: DOC, TXT, XLS, JPG, PDF, PNG, TIFF, BNP

PERFORMANŢĂ ŞI UTILIZARE

PERFORMANŢĂ ŞI UTILIZARE

 

Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce scoţi mausul din cutie este crearea unui cont pe site-ul Irislink.com. După finalizarea acestui pas, poţi descărca aplicaţia dedicată a dispozitivului. Pentru a finaliza înregistrarea contului este necesară introducerea ID-ului produsului, care este imprimat pe o etichetă lipită pe cutie. Mausul a fost conceput pentru computere care dispun de adaptor Wi-Fi. Astfel, nu am putut să îi folosesc funcţiile de scanner pe computerul desktop, unde l-am instalat iniţial. Aşa că l-am reinstalat pe laptop.

 

Aplicaţia dedicată este simplu de folosit şi intuitivă. După ce o porneşti, tot ce trebuie să faci pentru a scana sau digitaliza un document este să apeşi butonul SCAN apoi să mişti mausul pe suprafaţa acestuia, în zig-zag. Când ai finalizat mai apeşi o dată pe SCAN. În cazul documentelor mai mari, format A4, care includ imagini şi mult text, scanarea necesită experienţă şi consumă timp. Asta deoarece zona de scanare de pe maus are aproximativ 3 centimetri pătraţi şi trebuie mişcată pentru a parcurge toată suprafaţa paginii. 

 

No edit: pagină din „Mic Dicţionar Explicativ” scanată cu mausul

 

După cum se vede, rezultatul de mai sus este foarte bun pentru un scanner integrat într-un dispozitiv atât de mic. Dispozitivul a surprins chiar şi tenta gălbuie (cei-i drept, mai pronunţată decât în realitate) a paginii din dicţionarul care are 33 de ani. 

 

No edit: aceeaşi pagină scanată cu aplicaţia CamScanner pentru Android

 

Totuşi, în majoritatea cazurilor o poză făcută cu telefonul sau o aplicaţie dedicată de smartphone pentru scanare sunt modalităţi mult mai simple şi mai rapide de a salva o copie digitală a unui document de mari dimensiuni.

 

IRIScan este util la scanarea de documente mai mici, dominate de text, precum cărţi de vizită, bonuri fiscale, coduri de bare, etichete ş.a. Asta deoarece mousepad-ul dedicat ajută foarte mult în procesul de scanare. Acesta include o suprafaţă transparentă sub care se introduce documentul care urmează să fie scanat.

 

 

Cu ajutorul ghidajelor imprimate pe partea stângă a mausului şi a liniilor de pe mousepad poţi face rapid o scanare precisă. După ce a fost finalizat, documentul digital poate fi salvat în computer, trimis pe reţelele de socializare sau încărcat în cloud. Aplicaţia dispune şi de câteva unelte de bază pentru editarea rezultatului scanării, înainte ca fiţierul să fie exportat în formatul dorit.  

 

Trecem acum la punctul forte al dispozitivului. IRIScan este mult mai util în rolul de dispozitiv OCR (recunoaşterea optică a caracterelor) decât ca simplu scanner. Cu ajutorul lui poţi digitaliza rapid documente vechi sau facturi, care ulterior pot fi editate şi exporatate aproape în orice format doreşti (TX, PDF, DOC etc.). Trebuie doar să mişti mausul pentru a acoperi toată suprafaţă dorită, iar la final textul este aliniat de aplicaţie perfect, după cum se vede în imaginea de mai jos.

 

 

De exemplu, dacă exportam pagina de dicţionar de mai sus scanată cu IRIScan în format .doc puteam edita apoi conţinutul din ea sau să îl inserez în alt document digital fără a mai sta să tastez totul. 

 

CONCLUZIE

 

Pentru scanarea de documente care ulterior nu mai pot fi editate (precum un certificat de căsătorie sau un act de identitate), un smartphone cu o aplicaţie precum CamScanner face o treabă mai rapidă. Dar pentru digitalizarea rapidă a unui document fizic pentru a fi editat ulterior sau inserat într-un document digital, IRIScan Mouse Wifi este o unealtă foarte utilă, care te scapă de multă bătaie de cap. Mai mult, în ciuda faptului că include un scaner, funcţia de maus nu a fost neglijată: dispozitivul este excelent construit, precis şi are o ergonomie foarte bună. Aşa că poate fi folosit fără probleme tot timpul în rolul de maus principal.

 

În România dispozitivul poate fi achiziţionat la preţuri cuprinse între 520 şi 600 de lei.

 

Părţi pozitive

Design excelent, premium
Precis şi performant
Foarte util în rolul de dispozitiv OCR
Aplicaţie uşor de utilizat care suportă o mulţime de formate pentru documente

Părţi negative

Nu poţi folosi toate funcţiile pe computerele fără adaptor Wi-Fi
Ca simplu scanner este depăşit de un smartphone care dispune de o aplicaţie precum CamScanner
Nu are butoane Back/Forward şi nici pentru setarea DPI

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult