Japonezii vor avea primele discuri hibride Blu-ray/DVD

22.12.2008
Japonezii vor avea primele discuri hibride Blu-ray/DVD

Pe vremea când HD DVD-ul şi discul Blu-ray se luptau pentru supremaţia pe piaţă, primul a anunţat o versiune hibridă care ar fi putut fi citită cu ajutorul playerelor DVD standard. Astfel, pe acelaşi disc erau incluse versiunile high definition şi standard definition ale filmului. În final, Toshiba a recunoscut înfrângerea şi moartea formatului HD DVD, iar noi, utilizatorii am fost lăsaţi la discreţia celor de la Sony cu al lor Blu-ray. Deşi în ţara noastră formatul nu este încă popular datorită preţurilor foarte mari ale playerelor, dar şi ale discurilor, în alte părţi mai dezvoltate ale globului, el a prins bine la public.

Primul disc hibrid Blu-ray/DVD

Pentru a accelera tranziţia de la DVD la Blu-ray, două companii japoneze au lucrat la un disc hibrid Blu-ray/DVD care să poată fi citit de ambele tipuri de playere. Primele prototipuri testate au punctat o compatibilitate de 99% cu 64 de playere Blu-ray si DVD. Nu avem de-a face cu un disc cu două feţe, o metodă folosită în trecut pentru compatibilitate duală CD/DVD, ci cu un disc cu o singură faţă. Stratul cel mai apropiat de lentilă va fi citit de laserul albastru şi va permite trecerea razei roşii a laserului specific formatului DVD.

Structura discului hibrid

Primele discuri hibride vor apărea pe piaţa niponă în februarie 2009, dar preţul nu va fi deloc scăzut. Compania Pony Canyon va vinde un set de 4 Blu-ray/DVD-uri contra unei sume de aproximativ 400 $. Preţul va trebui să mai scadă pentru ca această combinaţie să devină atractivă pentru utilizatori. La ora actuală, un disc Blu-ray şi unul DVD cu film pot să coste mai puţin de 50 $.

Citirea Blu-ray/DVD-ului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News