Lentilele de contact inteligente vor deveni realitate în curând, promit Google şi Novartis

Lentilele de contact inteligente vor deveni realitate în curând, promit Google şi Novartis

Google şi-a anunţat planurile pentru dezvoltarea unor lentile de contact inteligente încă din luna ianuarie, vestea părând să facă parte din şirul obişnuit de promisiuni îndrăzneţe lansate de-a lungul timpului şi amânate pentru un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat. Nu pare să fie cazul şi de data aceasta, Google trecând deja la fapte stabilind un acord de licenţiere cu Novartis, prin care oferă companiei cu activitate în domeniul medical acces la tehnologiile dezvoltate până acum în domeniul „smart lens”.

La începutul acestui an Google dezvăluia că experimentează tehnologii în domeniul dispozitivelor de purtat cu aplicaţii în domeniul medical, susţinând afirmaţia arătând prototipul primei lentile de contact inteligente, având în componenţă un microcip cu sistem de comunicaţie wireless şi senzor pentru măsurarea nivelului de glucoză.

Google experimentează tehnologii pentru lentile de contact inteligente

Novartis, prin intermediul diviziei sale Alcon eye care, plănuieşte să continue munca începută de Google găsind şi alte aplicaţii pentru lentile de contact „smart”. Pentru început, lentilele de contact ar putea îmbunătăţii funcţia primară de corecţie a vederii oferind ajustarea dinamică a dioptriilor, permiţând persoanelor cu deficienţe de vedere să focalizeze pe obiecte aflate în plan apropiat fără să mai apeleze la ochelari speciali pentru citit. Momentan nu este clar cum va contribui prototipul dezvoltat de Google pentru îndeplinirea acestui scop. Novartis mizează însă pe expertiza gigantului american în sfera miniaturizării componentelor electronice, avansând planuri pentru încorporarea de microcipuri şi senzori non-invazivi în construcţia lentilelor de contact.

În timp ce pentru co-fondatorul Google, Sergey Brin, colaborarea cu Novartis împlineşte un vis mai vechi pentru dezvoltarea de tehnologii care să atingă vieţile oamenilor şi dincolo de graniţele internetului, cea din urmă vede în acest parteneriat şansa de a-şi face intrarea în piaţa dispozitivelor de purtat, lansând produse inovatoare care merg dincolo de nivelul brăţărilor pentru fintess, ochelari inteligenţi şi alte dispozitive smartwatch care deja au început să inunde piaţa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult