Masca de protecție care detectează prezența virusului COVID-19 în aer, creată de cercetătorii americani

28.01.2021
Masca de protecție care detectează prezența virusului COVID-19 în aer, creată de cercetătorii americani

Masca de protecție este un accesoriu controversat, multe voci acuzând slaba protecție oferită împotriva COVID-19. Pe de altă parte, cei care le folosesc nu știu exact când și cât de mult au nevoie de acestea, de fapt.

Potrivit strategiei oficiale, toată populația ar trebui să poarte măști de protecția la aventurarea în afara locuinței și în spații publice închise. Însă nimeni nu poate spune cu exactitate care este gradul de contaminare a aerului, când anume masca de protecție este un accesoriu esențial împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 și când folosirea acestora este doar cu scop preventiv.

Masca de protecție

Adresând această limitare, cercetătorii de la universitatea UC San Diego au creat o versiune a testului COVID-19 care poate fi lipită pe exteriorul măștilor de unică folosință. Scopul este ca acesta să reacționeze la prezența micro-particulelor potențial purtătoare de virus, indicând momentele când masca de protecție ar trebui purtată cu maximă considerație și, eventual, limitată expunerea.

Inițiativa cercetătorilor americani pornește de la faptul că imunitatea completă se dezvoltă la aproximativ o săptămână după a doua doză de vaccin COVID-19. În plus, un procent mare din populația dintr-o comunitate trebuie vaccinată pentru a putea vorbi de imunitate generalizată. Astfel, pentru ca numărul infecțiilor să scadă semnificativ trebuie luate și alte măsuri preventive, cum ar fi purtarea măștii de protecție și limitarea pe cât posibil a expunerii la medii puternic contaminate.

În orice caz, avertizarea timpurie te poate ajuta să eviți contactul cu alte persoane potențial infectate. În plus, falsul sentiment de siguranță oferit de simpla purtarea a unei măști de protecție va putea fi confirmat/infirmat prin măsurarea nivelului contaminare cu încărcătură virală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult