Maşina care îţi spune viteza maximă legală

04.07.2008
Maşina care îţi spune viteza maximă legală

Ca şofer, sunt sigur că ţi s-a întâmplat măcar o dată să mergi pe un drum şi să nu ai habar care este limita de viteză. Nu neapărat din cauza neatenţiei ci pentru că pe şoseaua respectivă lipseau (sau erau furate, cine ştie?) indicatoarele. Problema este că dacă depăşeşti viteza legală şi te ia radarul, pe poliţişti nu o să-i impresioneze justificările tale. Mai mult ca sigur îţi vei lua amendă.

Maşina care îţi spune viteza maximă legală

Pentru a contracara astfel de evenimente, Vauxhall a venit cu o soluţie neaşteptată: o cameră montată frontal ce realizează capturi în continuu, la 30 de cadre pe secundă. Imaginile sunt procesate cu ajutorul unui sistem complex optimizat pentru recunoaşterea semnelor de circulaţie, iar apoi informaţiile vor fi transmise către computerul de bord. Acesta va afişa viteza maximă admisă pe porţiunea de drum curentă şi o va actualiza de fiecare dată când vor interveni modificări. Ideea cu camera foto este surprinzătoare prin prisma faptului că mulţi se gândeau să rezolve problema cu viteza folosind sisteme GPS.

Noi vom rămâne doar cu teoria căci Vauxhall, una dintre diviziile General Motors, va introduce sistemul de recunoaştere pe modelul Insignia sedan abia în 2010.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News