Matrix PowerWatch, smartwatch-ul care nu trebuie încărcat niciodată

09.11.2017
Matrix PowerWatch, smartwatch-ul care nu trebuie încărcat niciodată

Nu are indicator pentru nivelul bateriei şi nici nu are nevoie de aşa ceva. Matrix PowerWatch îşi obţine energia direct de la tine.

Una dintre limitările cel mai stringente de care se lovesc utilizatorii de ceasuri inteligente este autonomia bateriei. Dacă un ceas electronic obişnuit poate funcţiona chiar şi doi ani folosind o baterie tip nasture, cu totul altfel se pune problema la dispozitivele care pot face şi altceva decât să afişeze ora exactă pe un ecran LCD monocrom.

Pornind de la idea că cea mai bună sursă de energie este însuşi corpul uman, Matrix PowerWatch substituie acumulatorul Li-ion cu un generator termoelectric, capabil să folosească diferenţa de temperatură între corpul uman şi mediul ambiant pentru a genera energie electrică.

Cunoscut sub denumirea „seedbeck effect”, procedeul prin care diferenţa de temperatură apărută între cele două suprafeţe ale unui modul termoelectric poate fi exploatată pentru generarea de electricitate este cunoscut încă din anul 1821. Din păcate, eficienţa redusă a acestui mod de obţinere a energiei electrice nu a încurajat dezvoltarea prea multor aplicaţii practice.

Însă Matrix PowerWatch foloseşte doar componente cu eficienţă energetică ridicată, începând cu ecranul e-Ink monocrom şi până la hardware-ul substanţial diferit de ce întâlnim la inima unui smartwatch obişnuit. Cu toate acestea, dispozitivul reuşeşte să ofere suficientă funcţionalitate pentru a trece drept un ceas inteligent: pedometru, funcţie de numărare a caloriilor, funcţie de monitorizare a calităţii somnului, cronometru şi suport pentru teme de interfaţă.

Prevăzut cu interfaţă bluetooth, Matrix PowerWatch poate fi sincronizat cu aplicaţia de iOS sau Android, înlesnind urmărirea progreselor făcute de-a lungul timpului.

Livrat într-o carcasă etanşă care permite scufundarea în apă până la o adâncime de 50 metri, dispozitivul finanţat în cadrul unei campanii Indiegogo va continua să funcţioneze până la 12 luni chiar dacă încetezi să îl foloseşti, suspendând funcţiile neesenţiale. Dezvoltat încă din anul 2014, Matrix PowerWatch va fi disponibil pentru comandă şi livrare până la finalul acestui an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult