ModMic Wireless review: microfon wireless premium, dedicat gamerilor

31.08.2020
ModMic Wireless review: microfon wireless premium, dedicat gamerilor

Mulți gameri nu iau foarte mult în calcul calitatea unui microfon atunci când se joacă online. Majoritatea se bazează pe ceea ce le oferă căștile de gaming sau orice altceva au la îndemână: căști de telefon, căști de tip office sau cam orice este livrat în cutia unei console. Aceiași gameri se plâng de obicei de alții din echipa lor online că se aud prost sau opresc complet chat-ul vocal pentru că este prea mult zgomot de fundal de la elementele din jur: aer condiționat, un televizor, sau alte persoane care vorbesc în aceeași cameră. Din fericire, există o alternativă, chiar una wireless, care ar trebui să rezolve toate aceste probleme: ModMic Wireless.

Ce este ModMic Wireless

ModMic este una dintre singurele soluții dedicate de acest gen. Practic, compania Antlion Audio produce unele dintre puținele microfoane dedicate pentru căști de gaming. Da, cam toate căștile de gaming vin și cu un microfon integrat, sau unul detașabil, însă majoritatea oferă doar o calitate audio de bază. Gama de produse ModMic dorește să completeze orice pereche de căști de calitate, oferind și o captură audio pe măsura redării.

Modelul ModMic Wireless, pe care îl avem spre testare, face totul mult mai simplu de setat și utilizat, întrucât nu vor fi necesare două cabluri separate pentru a folosi microfonul alături de o pereche de căști. De fapt, dacă este folosit alături de o pereche de căști wireless, nu va fi necesar niciun cablu care să te încurce în timpul utilizării.

ModMic Wireless device

Pachetul vine cu tot ceea ce ai nevoie

ModMic Wireless vine într-un pachet premium, pe măsura prețului. Practic, cutia de carton ascunde o husă de transport rigidă, în care este găzduit microfonul, alături de toate accesoriile necesare și chiar și câteva rezerve.

Microfonul vine însoțit de un receiver wireless pe USB (compatibil cu tehnologia Qualcomm aptX, pentru latență scăzută), un cablu de extensie pentru acesta, un cablu micro-USB pentru încărcare și accesoriile de atașare a dispozitivului pe căști. Acestea au bandă dublu adezivă de la 3M, care se lipește foarte bine. Desigur, ModMic oferă și instrucțiunile de utilizare în format fizic, care, pentru prima dată în mulți ani, chiar mi-au fost utile pentru a monta corespunzător microfonul.

ModMic Wireless open case

Mod Mic Wireless include un suport magnetic deja atașat de el, dar mai are unul de rezervă, alături de alte două suprafețe dublu adezive în cazul în care vrei să dezlipești suportul de pe o pereche de căști. Pentru cablul de extensie al receiverului wireless există de asemenea un suport care poate fi lipit de birou sau monitor.

Pachetul este foarte bine pus la punct și este util în special pentru gamerii care sunt mai des în mișcare, precum cei care participă la turnee. Totuși, husa este utilă și pentru cei care vor să își depoziteze microfonul într-un mod mai sigur, pentru a-l proteja de praf, de exemplu.

ModMic Wireless: design simplu, montare intuitivă

ModMic Wireless nu este un dispozitiv impresionant din punct de vedere al design-ului. Acesta beneficiază de o bază unde este integrată electronica, un braț ajustabil și microfonul propriu-zis. Pe una din laterale se regăsește mufa micro-USB pentru încărcare, care, din păcate pare cam învechită în 2020. M-aș fi așteptat la un port USB Type-C, dar nu este cazul aici. La fel ca multe alte periferice de gaming, și ModMic Wireless folosește micro-USB. Va mai dura probabil câțiva ani până când industria va abandona vechiul standard.

Apoi, avem butonul multifuncțional pe centru, care este înconjurat de trei LED-uri. Un LED albastru indică starea de funcționare a ModMic, LED-ul roșu anunță dacă este sau nu pe setare „mute”, iar cel galben indică încărcarea. Toate aceste LED-uri se regăsesc și pe receiverul wireless care se conectează la PC. De fapt, scopul LED-urilor de pe receiver este ca să vezi ceea ce îți indică microfonul atunci când îl folosești.

Funcțiile butonului sunt simple: apeși o dată pentru pornire, apeși încă o dată pentru „mute” și ții apăsat două secunde pentru oprire. Apăsarea lungă, de 5 secunde, pune căștile în modul de împerechere.

ModMic Wireless headphones mounted

Montarea pe o pereche de căști este simplă și rapidă. Poziționezi microfonul pe cupa căștii, înclinat la câteva grade în jos, cât să ajungă în dreptul gurii. Cureți suprafața cupei cu șervețelul umed cu alcool din pachet, aștepți puțin să se usuce, după care dezlipești folia de pe banda adezivă a suportului de microfon și poziționezi întregul ModMic, cu tot cu suportul magnetic pe cască. Ții apăsat 60 de secunde și ar trebui ca totul să fie gata de utilizare. În teorie, ar trebui să aștepți minimum o oră înainte să folosești căștile, pentru a asigura o lipire puternică. Și cam asta e tot.

Dacă vrei să dezlipești suportul, procesul este probabil puțin mai complicat, dar din fericire, ai rezerve de adeziv. Practic, ai oricum două suporturi în pachet, deci poți avea în orice moment două perechi de căști gata de a fi folosite cu ModMic Wireless. Și dacă rămâi fără rezerve, probabil că orice bandă dublu adezivă poate fi folosită. Singura parte care implică puțină muncă ar fi decuparea pe forma suportului.

ModMic Wireless switch

Partea cealaltă, microfonul propriu-zis are de asemenea un buton. Acesta face trecerea de la funcționarea în mod omnidirecțional la cea de tip cardioid. Practic, acest microfon oferă ceea ce nu găsim pe niciun microfon obișnuit de pe căștile de gaming: opțiuni de acest gen pentru captura audio.

Dispozitivul nu necesită configurare, driveri sau software dedicat

Partea de instalare și utilizare este însă chiar mai simplă decât montarea pe căști a ModMic. Nu trebuie decât să conectezi receiverul la USB, după care să apeși scurt pe butonul multifuncțional al ModMic Wireless. Cele două sunt „împerecheate” din fabrică, însă dacă este necesară împerecherea, poți face asta și manual.

Nu sunt necesari driveri sau software extra. Windows va detecta automat microfonul și de multe ori chiar îl setează ca microfon implicit. Nu trebuie decât să te joci puțin cu volumul microfonului din Sound Control Panel. În cazul în care consideri că microfonul se aude prea încet, Antlion recomandă aplicația open source EquilizerAPO, care permite setarea manuală a opțiunii „gain”. Implicit, ModMic include doar posibilitatea de a activa AGC (auto gain control), care ajustează volumul automat.

ModMic Wireless usb

Dar de fapt asta este și ceea ce Antlion pare să dorească să ofere: o experiență simplă, dar de calitate. Nu este genul de dispozitiv care să ofere diverse opțiuni, jocuri de lumini sau efecte audio speciale.

Cum se prezintă ModMic Wireless în utilizare

Testând multe perechi de căști de gaming în ultimii câțiva ani, m-am obișnuit să nu mă mai aștept la mare lucru de la acestea atunci când vine vorba despre microfonul integrat. Nu prea contează producătorul, întrucât toate căștile de gaming vin doar cu microfoanele cu o calitate „OK”, bună pentru voice chat în gaming și cam atât. Ba chiar unele captează sunetul într-un mod inutilizabil în alte situații. Unele oferă o calitate a sunetului mai slabă, în timp ce altele preiau prea mult sunet din jur. Ba chiar am pățit cu anumite perechi de căști să preia chiar sunetul care scăpa din ele în exterior, dublând astfel sunetul din joc pentru cei care erau pe chat.

De asemenea, cu o pereche de căști de gaming nu prea poți să faci streaming fără să folosești un microfon dedicat. Asta dacă vrei să și oferi o calitate superioară a vocii. Cu ajutorul ModMic Wireless ai putea să faci totul folosind un singur microfon.

ModMic Wireless headphones dongle

Primul lucru la care te gândești atunci când auzi că un dispozitiv se lipește cu magneți de un altul este că nu are cum să stea acolo lipit. Sigur poți să dai peste el din greșeală și sigur va cădea dintr-o dată în timpul utilizării. În cazul ModMic Wireless, suportul magnetic este foarte bine realizat, cele două componente fiind „lipite” puternic atunci când sunt apropiate. Ba chiar trebuie să depui puțin efort să dezlipești microfonul. Cred că în timp adezivul de pe suport ar putea ceda de la detașări repetate, însă este foarte puțin probabil să cadă vreodată microfonul de bunăvoie sau de la o atingere accidentală.

Antlion Audio spune că bateria ar trebui să dureze 12 ore de utilizare și probabil că așa este. Pentru că sunt genul de utilizator care are anxietate atunci când vine vorba despre baterie, nu am lăsat niciodată microfonul să se descarce complet. Dar 12 ore este oricum mai mult decât se joacă un utilizator obișnuit dintr-o dată, iar încărcarea a fost de fiecare dată rapidă după fiecare utilizare. Probabil că pentru o încărcare completă va fi necesară cam o oră de alimentare de la un port USB.

Și totuși, am vorbit atât despre un microfon, fără să vorbesc și despre calitatea lui audio. Ei bine, aici, ModMic Wireless livrează exact ceea ce promite. Chiar dacă arată ca un microfon de căști, pentru că are un braț ajustabil și se montează pe căști, microfonul ModMic Wireless oferă o calitate cu mult peste ceea ce sugerează dimensiunile și forma lui. Ba chiar aș putea spune că este comparabil în performanță cu alte microfoane dedicate, similar poziționate ca preț dar cu fir.

ModMic Wireless mount

De altfel, și ModMic Wireless este un microfon dedicat, doar că în altă formă. Calitatea audio pe setările implicite, adică pe volum la 100% și fără opțiunea AGC (auto gain control) este foarte bună, însă volumul este foarte mic. Pentru înregistrări sau streaming, microfonul se va auzi încet. Va fi necesară utilizarea opțiunii AGC pentru un volum acceptabil în majoritatea situațiilor. Totuși, volumul ridicat adaugă și cu zgomot de fundal mai pronunțat.

Aici intervin însă și modurile de utilizare. Dacă folosești microfonul într-o cameră liniștită, fără alte surse de sunet, este recomandată utilizarea pe modul omnidirecțional, care va prelua sunetul vocii într-un mod cât mai apropiat de realitate. Astfel, dacă ai un ventilator, aer condiționat, dacă computerul tău este zgomotos, sau dacă ai o tastatură mecanică, toate aceste sunete vor fi captate. Pe modul cardioid, sau unidirecțional, sunetul este captat doar din direcția în care este îndreptat microfonul, cu un minimum de sunet din fundal. Pentru că tastatura este totuși destul de aproape de utilizator, sunetul tastelor va fi de asemenea captat, dar la un volum mai mic.

Dar avantajul ModMic Wireless este că poate fi folosit în mai multe situații. Da, Antlion Audio a realizat aceste microfoane pentru gameri exigenți, dar ele pot fi folosite și pentru conferințe pe Zoom, apeluri video sau audio și chiar pentru crearea de conținut. Calitatea audio înregistrată de aceste microfoane poate fi destul de bună pentru clipuri pe YouTube, de exemplu. Iar faptul că microfonul este wireless îți asigură libertate de mișcare. Fiind vorba despre un sistem de montură magnetic, poți monta ModMic Wireless pe orice suprafață dorești, nu doar pe căști.

ModMic Wireless accessories

De asemenea, ModMic nu este compatibil doar cu un PC cu Windows. Acesta poate fi conectat atât la sisteme echipate cu Linux sau macOS, cât și la console de jocuri. Din păcate, doar consolele PlayStation 4 pot fi folosite cu acest model. Totuși, utilizarea este la fel de simplă: conectezi receiverul la un USB al consolei și alegi apoi microfonul din lista de dispozitive de pe consolă.

Concluzii

Dacă ar fi ceva de criticat la aceste dispozitive este prețul din România. La 700 de lei, acesta este clar un dispozitiv foarte nișat, care va avea adepți probabil în rândul creatorilor de conținut, sau celor care vor performanță ridicată, indiferent de cost. De altfel, este greu de justificat pentru mulți un microfon la fel de scump precum o pereche de căști de top.

Totuși, din toate punctele de vedere, ModMic Wireless de la Antlion Audio este un produs foarte bun, care face exact ceea ce promite. Poate că design-ul nu este cel mai atrăgător și utilizarea unei mufe micro-USB în 2020 este dezamăgitoare, însă acesta este unul dintre cele mai ușor de recomandat produse de gaming pe care le-am testat. Singurele condiții sunt să te afli în categoria de utilizatori vizată de acesta și să ai bugetul necesar, desigur.

Părţi pozitive

+ Calitate audio foarte bună
+ Toate accesoriile necesare sunt în pachet
+ Autonomie bună
+ Nu necesită instalare de software sau configurare
+ Compatibil cu PC și PS4

Părţi negative

- Încărcarea se face prin micro-USB
- Design-ul nu este tocmai atrăgător
- Cam scump pentru gamerul de rând

Urmărește Go4IT.ro pe Google News