Nespresso Expert – aparatul inteligent care îţi permite să-ţi prepari cafea personalizată de pe smartphone [REVIEW]

DESIGN, UTILIZARE, CARACTERISTICI

Cafeaua este o parte importantă din viaţa a milioane de oameni, iar astăzi trăim într-o perioadă în care obiectele din jurul nostru devin inteligente. Aşa că aparatele pentru preparat cafea nu puteau să nu facă pasul tehnologic înainte. Am avut ocazia să testăm modelul Expert de la Nespresso. Cu un design elegant şi dimensiuni potrivite chiar şi pentru bucătăriile mai mici, acest aparat dispune de aplicaţie dedicată, dar este uşor de utilizat şi de către cei care nu doresc să apeleze la funcţiile lui inteligente de fiecare dată.  

DESIGN

Aparatul a fost premiat cu If Design Gold Award 2017 şi Dot Award 2017. Nespresso Expert este realizat în mare parte din plastic de calitate superioară, mat în jumătatea de sus şi mat brăzdat de dungi verticale, lucioase, în partea inferioară. Baza este construită din plastic negru, mat, care în partea superioară este texturat pentru o aderenţă mai bună. 

Suprafaţa care acoperă spaţiul în care sunt introduse capsulele, finisajele butoanelor de selecţie a cantităţii de cafea şi pentru reglajul temperaturi apei, dar şi duza pentru cafea şi apă sunt realizate din aluminiu.

În partea de sus se găsesc zona în care se inserează capsulele, care este acoperită cu un capac care glisează, butonul Bluetooth inscripţionat cu logo-ul companiei şi cel prin apăsarea căruia care aparatul începe pregătirea cafelei. Lângă butonul Brew există şi un mic LED, care poate indica diferite situaţii, despre care vom vorbi mai încolo.

În faţă găsim duza, cele două butoane pentru cantitatea de cafea şi temperatura apei, dar şi sertarul în care sunt depozitate capsulele de cafea folosite. Atunci când acesta este plin, aparatul nu mai primeşte comanda pentru o nouă cafea, aşa că trebuie golit. 

Duza are două capete de extracţie separate: unul dedicat preparării cafelei şi unul destinat funcţiei de apă fierbinte.

La baza aparatului se găseşte un mic recipient din plastic, care are deasupra o grilă metalică. Acesta este magnetizat uşor pentru o mai bună aderenţă şi poate fi mişcat în stânga sau în dreapta în lăcaşul special. Rolul dispozitivului este acela de suport pentru ceştile mai mici de cafea, precum cele pentru Ristretto sau Espresso, dar şi de vas în care se strâng stropii de cafea sau apă care cad pe lângă cană.

Pe partea din dreapta se montează, pe suportul dedicat, vasul cilindric, transparent, pentru apă, care are o capacitate de 1,1 litri. Există şi o versiune mai scumpă a dispozitivului, numită Expert&Milk, care dispune de aparatul Nespresso pentru prepararea spumei de lapte, Aeroccino.

Trebuie precizat că aparatul are un cablu de alimentare destul de scurt, cu o lungime mai mică de 1 metru. Dacă nu ai suficient loc liber în apropiere de o priză, va trebui să apelezi la un prelungitor.

UTILIZARE

Butonul pentru cantitatea de cafea poate fi setat în patru poziţii, pe care le enumerăm, crescător, în funcţie de cantitatea de băutură rezultată: Ristretto (25 ml), Espresso (40 ml), Lungo (110 ml) şi Americano (125 ml apă plus 25 ml cafea). Cea de-a cincea poziţie este cea pentru apă caldă, care poate fi folosită, de exemplu, la prepararea unui ceai.

Butonul vecin, cel pentru temperatura apei, are trei poziţii: cald, fierbinte şi foarte fierbinte. L-am folosit pe setarea din mijloc, adică fierbinte.

Aparatul poate fi operat fără probleme şi fără aplicaţia pentru smartphone. Se introduce o capsulă, se pune cana, se setează cantitatea de cafea dorită, apoi se apasă butonul Brew. În cazul în care aparatul nu porneşte, va trebui să vă uitaţi la LED-ul de pe partea superioară. Dacă acesta luminează intermitent, foarte încet, aparatul necesită decalcifiere (veţi primi şi o alertă prin aplicaţia Nespresso). Dacă stă mereu aprins, fie recipientul pentru capsulele folosite este plin, fie trebuie să umpleţi rezervorul de apă.

În ceea ce priveşte capsulele folosite, Nespresso oferă 24 de sortimente distincte de cafea. Unele sunt special realizate pentru a fi extrase „scurt”, Ristretto sau Espresso, iar altele pentru Lungo. Americano este preparat folosind un sortiment de cafea extras Ristretto, peste care aparatul adaugă 120 ml de apă.

Aparatul este setat în aşa fel încât să se oprească singur după 9 minute de inactivitate, astfel încât poate fi lăsat tot timpul conectat la priză fără probleme.

În ceea ce priveşte calitatea cafelei, fiind forba despre Nespresso, un brand premium, aceasta este foarte bună. Iar capsulele nu sunt mai scumpe decât cele folosite de espresoare mult mai ieftine. Cea mai ieftină costă 1,75 lei, iar comanda se poate face direct din aplicaţie.

CARACTERISTICI

Dimensiuni: 38,5×28,7×22,3 cm

Greutate: 4,4 Kg

Capacitate sertar capsule folosite: 14

Capacitate rezervor apă: 1,1 L

Compatibilitate aplicaţie: Android, iOS

APLICAŢIA, CONCLUZIE

APLICAŢIA

Aparatul Nespresso Expert funcţionează bine-mersi pe cont propriu, cele câteva butoane şi rotiţe de control fiind de ajuns pentru a realiza o cafea savuroasă în orice moment. Cei mai pretenţioşi însă, pot apela la funcţiile smart ale dispozitivului, care sunt controlate exclusiv prin intermediul unei aplicaţii pentru dispozitive cu iOS şi Android.

Aplicaţia Nespresso este disponibilă din AppStore şi Google Play complet gratuit, iar aceasta nu numai că poate fi folosită pentru controlul aparatului, ci serveşte şi rol informativ despre cafeaua şi tehnologia din spatele espresoarelor companiei, sau chiar rol de magazin. Toate produsele Nespresso, de la capsule de cafea din toate sortimentele, la zahăr, ceşti şi linguriţe, sau chiar accesorii pentru espresor pot fi comandate direct din aplicaţie.

Pentru a avea acces la toate funcţiile lui Nespresso Expert, sau pentru iniţierea de comenzi online, este necesară înregistrarea unui cont, însă anumite capabilităţi sunt disponibile şi fără acesta. Înregistrarea unui cont este simplă şi rapidă, iar acest cont poate apoi fi folosit pentru a înregistra aparatul online, lucru care este foarte util în cazul în care este necesară asistenţă din partea echipei de suport a companiei, sau dacă aparatul necesită reparaţii.

La capitolul „cafea inteligentă”, aplicaţia poate să se conecteze la aparat folosind tehnologia Bluetooth. Este necesară doar pornirea procesului de pairing din aplicaţie atât timp cât aparatul este în proximitatea telefonului, iar aplicaţia le conectează automat, fără parole sau alţi paşi complicaţi. Odată legate, aplicaţia poate să controleze aparatul de la distanţă (maximum câţiva metri, în raza de acoperire Bluetooth). În cazul în care o capsulă este introdusă deja în aparat, aplicaţia poate fi folosită pentru a turna cafeaua în recipient folosind unul dintre profilele pre-stabilte (Ristretto, Espresso, Lungo, Americano sau Hot Water), însă există şi câteva capabilităţi mai avansate.

De exemplu, poţi crea reţete personalizate. Astfel, poţi seta cantitatea de cafea, cantitatea de apă, temperatura apei (caldă, fierbinte şi foarte fierbinte) şi dacă espresorul să toarne mai întâi cafeaua sau mai întâi apa. Fiecare reţetă poate fi salvată într-o listă, fiind indicată experimentarea pentru găsirea echilibrului perfect între savoare şi cantitate. Desigur, nu există cafeaua perfectă care să satisfacă toate gusturile, aşa că fiecare utilizator în parte îşi poate crea propria reţetă.

Un alt lucru posibil prin intermediul aplicaţiei este să programezi aparatul de cafea să pornească şi să facă o cafea la o anumită oră. Tot ce trebuie să faci în avans este să introduci capsula, să te asiguri că aparatul este alimentat cu apă şi să existe o ceaşcă poziţionată sub duză.

Probabil că singurul dezavantaj al funcţionalităţii smart al acestui espresor este imposibilitatea de a fi conectat simultan la mai multe dispozitive. Acesta se leagă de un singur telefon, iar pentru a „rupe” legătura dintre cele două dispozitive, este necesară resetarea dispozitivului (apăsare lungă pe butonul de pornire în modul stand-by, selectarea opţiunii „Lungo” şi confirmarea operaţiunii prin selectarea modului „extra fierbinte”).

CONCLUZIE

Nespresso Expert are un design reuşit, este uşor de utilizat şi îţi permite, prin intermediul aplicaţiei dedicate, să prepari cafea personalizată la data şi ora la care doreşti ca aceasta să fie gata. Compania are şi o promoţie, valabilă până la 31 august. Cei care cumpără aparatele Expert sau Expert&Milk până la data respectivă vor primi cadou 20 de cutii de cafea, adică 200 de capsule.

 

Părţi pozitive

Design reuşit, bazat pe materiale de calitate
Uşor de utilizat chiar şi fără aplicaţia dedicată
Prin aplicaţie poţi personaliza în detaliu cafeaua preparată
Calitatea cafelei disponibilă pentru aparat este excelentă, iar preţul capsulelor este decent

Părţi negative

Cablul de alimentare este scurt
Aparatul poate fi conectat la un singur smartphone

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult