Nokia BH-505 – sunet de calitate prin conexiune albastră

18.03.2012
Nokia BH-505 - sunet de calitate prin conexiune albastră

Nu putem spune că piaţa abundă de headset-uri stereo Bluetooth cu o calitate bună a sunetului. Nokia BH-505 se adresează acestei nevoi a utilizatorilor. Vorbim aici de un dispozitiv excelent pentru convorbiri şi care să mulţumească nişte urechi puţin mai pretenţioase la redarea audio. Vom vedea în continuare cum se comportă acest headset stereo şi ce limitări aduce forma sa.

Nokia BH-505 - headset Bluetooth stereo

Construcţie

Căştile cu bandă de susţinere pe deasupra capului sunt probabil cele mai populare dispozitive pentru ascultat muzică. Există mai multe căşti de acest fel cu baterie şi modul Bluetooth integrat şi noi am testat un astfel de model semnat Nokia. Producătorul finlandez a ales pentru BH-505 un alt design, cu bandă suspendată în dreptul gâtului. Bateria şi modulul Bluetooth se găsesc în zona îngroşată a benzii de susţinere. În capetele ei avem căştile intra-aurale cu butoanele de control.

Nokia BH-505 - aici se găseşte bateria

Braţele headset-ului sunt destul de flexibile, însă nu sunt construite din cauciuc, ci din plastic. Nu vă recomand să testaţi flexibilitatea maximă. Întregul ansamblu este solid şi plasticul carcasei este de calitate. În zona îngroşată din spate se găseşte butonul de pornire, un LED de stare şi mufa de alimentare de 2 mm. Aceasta este acoperită de un capac din cauciuc, pentru a menţine căştile Nokia BH-505 rezistente la stropire.

În pachet se găsesc nu mai puţin de cinci perechi de capace din cauciuc, pentru nevoile fiecărui utilizator. Ele sunt de două feluri: care intră în ureche şi care stau în pavilionul urechii. Din păcate, casca în sine a fost optimizată pentru primul tip de capace şi utilizarea celui de-al doilea tip vine cu mici probleme la redarea sunetului. Am fi apreciat dacă bateria s-ar fi încărcat prin mufă microUSB, deoarece majoritatea telefoanelor de ultimă generaţie vin doar cu ea.

Nokia BH-505 - cele două tipuri de capace din cauciuc

Calitatea audio

Am spus de la început că aceste căşti au o calitate bună a sunetului. Nu sunt recomandate audiofililor, dar vor fi apreciate de cei puţin mai pretenţioşi. Joasele se evidenţiază, o caracteristică a acestui tip de căşti. Mediile şi înaltele se aud bine. Am observat ca o presetare de egalizator ce reduce puţin joasele are un efect pozitiv asupra sunetului. În cazul apelurilor, vocea este clară, iar zgomotul de fond recepţionat de interlocutor este minim.

Aspecte ale utilizării frecvente

În ciuda calităţii bune a sunetului, Nokia BH-505 nu este un headset pentru oricine. Principala problemă a sa este forma. Pentru unii utilizatori, ea se poate dovedi acceptabilă şi compromisurile aferente vor fi trecute cu vederea. Pentru alţii, purtarea căştilor o perioadă îndelungată, zilnic, nu este plăcută. Pentru început, căştile nu pot fi purtate cu fes, şapcă, glugă şi alte elemente de garderobă ce acoper capul. Un guler înalt va fi deranjant, deoarece banda căştilor se va lovi de el la fiecare rotire a capului.

Nokia BH-505 - forma căştilor nu se potriveşte oricui

Purtatul ochelarilor este exclus cu Nokia BH-505. Am rugat mai mulţi colegi să încerce să împace căştile cu ochelarii, însă nu au reuşit. Cotul făcut de bandă peste ureche acoperă tot spaţiul în care ar sta rama ochelarilor. Alergatul cu căştile BH-505 nu este recomandat. Chiar dacă stau fix atunci când utilizatorul este în repaus, greutatea mai mare de la mijlocul benzii le va face să se mişte în alergare. Rezistenţa la stropire este foarte apreciată. Nu vă veţi face griji în legătură cu transpiraţia sau o ploaie uşoară.

Autonomie şi alte aspecte

Producătorul nu specifică autonomia oferită de bateria căştilor, dar am reuşit să obţinem mai mult de 10 ore de redare, cu volumul peste medie. Nokia BH-505 cu capacele de cauciuc ce intră în pavilionul urechii oferă o izolare fonică bună. În metrou, nu a fost necesar să depăşesc nivelul mediu de volum.

Nokia BH-505 oferă o izolare fonică bună

Preţ şi disponibilitate

Headset-ul Bluetooth Nokia BH-505 se găseşte în magazinele de profil din ţara noastră la un preţ de aproximativ 200 lei.

Concluzie

Ţinând cont de preţul de mai sus, Nokia BH-505 este o alegere uşoară. Heasdset-ul are o calitate audio foarte bună pentru nivelul său de preţ şi oferă o izolare fonică excelentă. Construcţia este bine realizată, carcasa fiind rezistentă la stropire. Din păcate, forma căştilor nu este pentru oricine şi impune anumite limitări. Dacă ele nu vă deranjează, Nokia BH-505 vă poate oferi o autonomie de până la 12 ore de redare audio.

Nokia BH-505 - headset disponibil în trei culori

Plusuri şi minusuri:

[+] calitate audio bună
[+] carcasă rezistentă la stropire
[+] autonomie bună
[+] preţ atractiv
[+] izolare fonică bună
[-] forma căştilor nu se potriveşte oricui

Urmărește Go4IT.ro pe Google News